Cum ne ingrijim gradina in timpul iernii

Lucrarile care se pot efectua in luna decembrie depind foarte mult de starea vremii. Daca nu s-au golit bazinele, instalatiile de irigat, conductele de apa, rezervoarele de apa, inca nu este prea tarziu. Se incepe hranirea pasarilor, vietati care vor fi de un real ajutor in lupta cu daunatorii in noul sezon. In cazul in care nu exista o patura de zapada, iar temperaturile scad sub 0 grade Celsius, panselutele, micsandrele si florile de nu-ma-uita se protejeaza cu crengi de conifere. 

Deschide Galeria

Plantele de apartament se asaza in locurile cele mai luminoase. In incaperile cu aerul prea uscat se realizeaza pulverizari cu apa pe frunze. Plantelor de apartament si celor din ghivele li se induce o perioada de repaus (temperaturi scazute, umiditate mica). Gardurile vii se tund drastic, astfel ele vor fi pregatite pentru intrarea in vegetatie. Pentru a evita ruperea si deformarea partilor vegetative, se scutura stratul de zapada de pe arbusti. Crengutele de cires, Forsythia si de corn puse in ala calduta inainte de 4 decembrie vor inflori de Craciun. In aceasta perioada infloresc Hamamelis virginiana, Viburnum prunifolium cu flori placut parfumate si iasomia de iarna (Iasminum nudiflorum). 

Se recolteaza legumele ramase afara in straturi. Radacinoasele se recolteaza doar in zilele fara inghet. Se verifica permanent legumele si fructele depozitate. Se fac planurile gradinii de legume din sezonul viitor. Atentie! Se are in vedere rotatia culturilor. In livada se elimina partile afectate sau invadate de daunatori, iar ranile pomilor se trateaza. Se curata scoarta pomilor fructiferi si se aplica o solutie cu var pentru prevenirea ranirii in urma inghetului. 

Articol publicat in cartea 12 luni in gradina, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole