Cum poti avea un dormitor mai confortabil in 5 pasi

Un dormitor confortabil reprezinta unul dintre punctele cheie ale casei. De armonia amenajarii depinde intreaga atmosfera. Totul trebuie sa fie in echilibru –  de la repartitia corecta a surselor de lumina, pana la obiectele decorative alese, fiecare detaliu va construi acel spatiu mult visat destinat relaxarii tale zilnice.

Deschide Galeria

„Culorile, formele si imprimeurile vorbesc cu emotiile noastre” spunea designerul Andreas Jarner, iar pentru un dormitor confortabil aceste aspecte sunt esentiale. Limiteaza-te la un spectru restrans de culori – maxim 3, pe care sa le punctezi apoi prin accente complementare. Daca ai un pat matrimonial pe care vrei sa il pui in valoare, acopera-l cu o patura pretioasa intr-o nuanta calda si imbraca peretii in tonuri reci. Daca insa vrei sa subliniezi restul decorului, opteaza pentru pereti neutri, umple camera de surse alternative de iluminat si construieste puncte focale din detalii – o etajera cu carti, o serie de fotografii sau un tablou de dimensiuni mari, care sa emane energie.

Texturile sunt responsabile de senzatia de confort tactil. Recomandarile designerilor de interior spun ca un dormitor confortabil si modern va beneficia de seturi de lenjerie din materiale naturale, va avea covorase fantezie de lana sau parchet de lemn, iar draperiile vor urma tendintele actuale: usoare, simple si cu motive minimaliste.

Citeste si cum poti crea colturi perfecte la tine acasa

Lumina naturala ramane cea mai buna alegere pe timpul zilei. Acest lucru inseamna ferestre largi, care vor face usor de aerisit incaperea. Pentru seara insa, ai de ales intre multiple variante. Daca ai un dormitor cu influente urbane – pat direct pe podea, fara cadru, carti si obiecte de suflet aranjate intr-o ordine numai de tine stiuta direct pe jos, suporturi de haine atipice, opteaza pentru lumina-ghirlanda care poate fi asezata deasupra patului sau in jurul sau. O lampa cu picior si abajur artistic va constitui iarasi o alegere buna. Daca insa ai un dormitor mixt, care inglobeaza atat spatiul de odihna cat si pe cel de leasure – zona de lucru, lectura sau loc in care iti place sa urmaresti filmele preferate, alege surse de lumina separate pentru toate aceste activitati – o lampa micuta la biroul de studiu, o veioza de veghe langa pat sau o instalatie fantezie cu lumina focalizata pentru momentele in care citesti sau lucrezi la calculator. 

Pe langa materialele naturale, doza de conexiune cu natura o poti darui dormitorului printr-o planta verde sau printr-un aranjament floral de sezon. Terapeutii in managementul stresului spun ca aceste detalii ne vor relaxa si vor da incaperii un aer placut. Poti alege o planta cu rol dublu – atat estetic, cat si de purificare a aerului, cum este Spathiphyllum, ale carei frunze absorb praful si impuritatile, facand atmosfera din dormitor mult mai placuta.  

Citeste si secretele decoratorilor pentru o amenajare cu stil 

La finalul operatiunilor de decorare sau reamenajare a dormitorului, priveste rezultatul si ai grija sa pastrezi ordinea in incapere. Un dormitor confortabil trebuie sa iti dea posibilitatea sa respiri, fara sa te sufoce cu lucruri care nu-si au locul. Exersand acest obicei, vei respecta ideile urmarite in conceptul intregului ansamblu si vei putea sa iti lasi imaginatia sa faca mici modificari care sa desavarseasca incaperea. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole