Daca visezi la o bucatarie mare, dar locuiesti intr-un apartament mic, nu trebuie sa te descurajezi. Cu un strop de creativitate si indrumare, poti sa adaptezi amenajarea spatiului pe care il ai la dispozitie astfel incat sa se apropie cat mai mult de visul tau. Iata cateva trucuri la care ai putea apela.
De obicei, bucatariile mici au o forma de L pentru a avea mai mult spatiu la nivelul pardoselii si astfel mai mult loc pentru circulatii; la fel de des intalnite sunt si configuratiile in linie dreapta. Ca sa obtii spatiu suplimentar pentru gatit si/sau spalat vase, ai putea lua in considerare un corp tip insula. O astfel de abordare functioneaza bine in bucatariile patrate sau dreptunghiulare si mai putin in cele inguste si lungi.
Prin adaugarea insulei de bucatarie, pastrezi spatiul util al blatului existent si adaugi pe cel adus de acest corp nou. Poti monta pe el plita si incorpora cuptorul sau monta chiuveta si un picurator mobil pe care sa-l poti strange cand nu mai e nevoie de el. De o parte si alta a insulei se pot insera sertare de diferite adancimi pentru o depozitare suplimentara. O alta idee practica pentru aceasta insula de bucatarie ar fi sa o folosesti si ca loc de luat masa; dupa caz vei aduce si scaunele aferente.
Cand planifici piesele de mobilier, in special dulapurile, ia in calcul toata inaltimea peretelui. Te poti duce cu dulapuri suspendate pana sus in tavan, maximizand fiecare centimetru patrat disponibil. In plus, nu uita de bara pe care poti aseza ustensilele si tigaile pe care le folosesti cel mai des. Astfel, le ai mereu la indemana si nu trebuie sa scotocesti prin dulap dupa spatula sau razatoare. Poti folosi usi de sticla ca sa vezi prin ele si sa gasesti mai usor ceea ce cauti; usile din sticla confera un plus de stil decorului si creeaza o atmosfera deschisa si aerisita in bucatarie.
Un alt tip de depozitare utila intr-o bucatarie mica este cel pe rafturi deschise; pe ele poti pastra la indemana condimentele, cartile de bucate sau rasnita de cafea. Ai mai putea adauga unul sau mai multe ghivece colorate cu plante aromatice care vor da un plus de culoare bucatariei.
Spatiul bucatariei nu trebuie sa fie unul strict tehnic, ci unul personal, pliat pe nevoile tale si preferintele tale. Nu te limita la solutiile standard, ci mizeaza pe solutii functionale si creative!