Cum sa amenajam corect un living – idei pentru un spatiu functional

Alaturi de bucatarie, livingul este camera unde investim un buget considerabil pentru ca ne dorim un decor care sa ne reprezinte precum o carte de vizita. In procesul de amenajare de cele mai multe ori insa, suntem supusi greselilor, iar decorul pentru living nu face exceptie; le putem evita doar daca suntem atenti la cateva detalii pe care le discutam in cele ce urmeaza.

Deschide Galeria

In primul rand, trebuie sa te gandesti la cele 2 mari functii pe care livingul le indeplineste: cea estetica si cea functionala. Prin urmare, este necesara o armonizare a designului si a elementelor care vor compune functiunea camerei.

Desi ignorata, instalatia electrica a incaperii si a casei in general, ne afecteaza confortul. Fie iluminat insuficient sau ineficient (prin faptul ca exista prea putine surse de lumina in camera), fie prea putine prize care ne obliga sa intindem prin toata camera prelungitoare astfel incat sa putem folosi televizorul, laptopul, sa putem incarca telefonul sau tableta, sa putem folosi veioza de pe birou sau lampa de podea pentru a citi si sa putem porni aparatul de aer conditionat pe timp de vara. Pentru toate acestea, iti recomandam sa amplasezi prize accesibile care sa elimine cablurile inestetice intinse pe pardoseala. Analizeaza foarte bine functiunile din living si cel mai bine e sa faci asta din etapa de renovare pentru ca acum e momentul potrivit pentru orice modificari.

In ceea ce priveste piesele de mobilier, si aici trebuie sa iei in calcul spatiul existent si nevoile tale. E necesara o canapea extensibila pentru membrii familiei care vin in vizita si raman peste noapte? Copiii tai sunt pasionati de jocuri pe console? Atunci poti lua in calcul o masuta cu sertare si astfel sa poti ascunde acolo cablurile. Iti place sa rasfoiesti reviste de design interior sau de moda? Din nou, si lor le trebuie un loc unde sa le poti accesa usor si mai ales depozita fara sa te impiedici mereu de ele.

Daca spatiul din living nu este unul tocmai luminos, iti recomandam un mobilier de inaltime medie, astfel lumina naturala nemaifiind blocata de o biblioteca inalta sau vreun corp tip soldat (vezi cateva modele in galeria foto). In plus, tendinta actuala este a de utiliza biblioteci realizate din module, deoarece, in functie de dispunerea lor, acestea pot modifica permanent imaginea ansamblului. Structura acestor module este usoara, dar solida, iar combinarea sau alaturarea diverselor materiale contrastante (lemn, sticla sablata, aluminiu) reliefeaza o eleganta discreta. Exista si optiunea incastrarii mobilierului in perete pentru a mai economisi spatiu.

Si pentru ca tot am vorbit de canapea, stim ca rolul ei intr-un living este definitoriu, practic ea reda functia acestui spatiu. Desi v-am sfatuit in articole asemanatoare sa evitati amplasarea canapelei chiar langa perete, in unele cazuri, in functie de marimea si configuratia camerei, acest lucru poate fi singura solutie astfel incat sa se pastreze o circulatie cat de cat fluenta. In cazul livingului, zona de conversatie (numita asa pentru ca ea se compune din canapea si fotolii sau scaune unde ne asezam efectiv pentru a avea o conversatie) devine punctul de greutate al camerei, de aceea, canapeaua trebuie sa fie confortabila, cu un design ergonomic, adaptat spatiului locuintei noastre. Un model functional, deseori folosit este cel tip coltar sau in forma de L, eliminand necesitatea completarii cu un fotoliu.

Subiectul este amplu, iar cele enumerate mai sus sunt doar cateva idei indrumatoare care iti pot fi de ajutor cand vei planifica renovarea casei. Scrie-ne ce subiecte ti-ai dori sa mai abordam avand ca tematica amenajarea livingului. Pana atunci, spor la treaba!

Sursa foto: pinterest.com

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole