In amenajarea bailor contemporane se pune accentul pe ambient, pe obtinerea unei stari de bine detalii dublate de functionalitate si organizare. Baia moderna devine astfel un sanctuar al placerii unde te poti rasfata in intimitatea decorului creat.
Cum poti obtine o astfel de senzatie? Prin materialele, texturile si accesoriile potrivite. Nimic nu ar trebui sa fie ales la intamplare. Fiecare element in parte isi aduce contributia la crearea ambiantei mult dorite.
Placile ceramice, fiind materialele de baza ale unei bai, contureaza viitoarea amenajare. Culorile si modelul pe care le veti alege sunt esentiale. Decoratorii si arhitectii recomanda nuante neutre, de crem si bejuri deschise, mergand spre alb. Se poate insera un model cu brau sau puteti alege sa montati faianta doar in zonele de stropire, cum ar fi cada sau chiuveta, pentru restul peretilor alegand o vopsea lavabila intr-o nuanta identica sau asemanatoare. Nu totul trebuie sa fie alb. Exista amenajari curajoase cu accente de negru sau maro-brun fie pe un perete (de obicei cel cu dusul sau cada, fie la nivelul pardoselii.
Mizati pe lemn! Lemnul revine in amenajarea bailor sub diferite forme, din cele mai agreabile, incalzind spatiul si oferindu-i o aura de natural. Exista tratamente care se aplica pentru a-l face rezistent in mediul umed al baii. Se poate opta atat pentru un laminat tratat cat si pentru placi de gresie care imita aspectul lemnului. In combinatie cu albul peretilor si luciul obiectelor sanitare, veti reusi sa creati o atmosfera optima momentelor de rasfat. Nu ezitati sa integrati accesorii sau suporturi din lemn, cum ar fi o mini-bancuta sau un scaunel in apropierea cazii pe care se pot aseza prosoape rulate, 2-3 lumanari parfumate si un sapun din ingrediente naturale cu o aroma delicata. Daca spatiul va permite puteti alege ca vasul cazii sa fie de sine statator, ca intr-un veritabil salon de spa.
Pastrati mereu ordinea in baie. Evitati sa o aglomerati cu produse de ingrijire sau cosmetice. Fie le mutati intr-un alt loc de depozitare (de altfel se recomanda ca produsele cosmetice sa nu fie tinute in mediul umed al baii pentru a evita deteriorarea lor), fie le asezati in recipiente speciale (vezi cutiile de diferite forme pe care le poti gasi la un pret decent la Ikea sau orice alt magazin de amenajari interioare). Daca spatiul baii nu este prea generos, alegeti un lavoar suspendat cu 2 sertare pentru a va ajuta sa depozitati mai usor tot ce aveti nevoie pentru ingrijirea de zi cu zi.
De asemenea, intr-o baie contemporana vom gasi vasul de toaleta suspendat, deseori cu rezervorul incastrat in perete (aici tine de optiunea fiecaruia).
Ca sa va puteti bucura de spatiul baii pe indelete, alegeti iluminatul potrivit. Se recomanda tipul de iluminat alb, general pentru toata baia si lumini de accent deasupra oglinzii.
Sursa foto: micasa