Cum sa amenajezi un living lung si ingust

Desi poate avea o suprafata mai mare, un living lung si ingust va fi mai dificil de amenajat decat o camera patrata, fie ea si redusa ca dimensiuni. Finisajele, culorile, piesele de mobilier, toate elementele ce vor compune amenajarea au nevoie sa fie adaptate spatiului, de aici si nevoia de indrumare intr-un astfel de living.

Deschide Galeria

Unul din primele lucruri pe care designerii le recomanda este sa urmarim deschiderea spatiului respectiv. Doar dupa consultarea unui inginer sau arhitect, putem lua in calcul eliminarea unui perete, de obicei cel dinspre bucatarie, largind astfel camera si transformand-o intr-un open space coerent. Daca demolarea nu este permisa, atunci luam in calcul alte optiuni de amenajare pentru a exploata eficient acest spatiu.

Unul din cele mai simple lucruri pe care le poti face este sa apelezi la culori. Folosind nuante deschise poti obtine usor o amplificare a spatiului. Un alt truc pe care ti-l recomandam este sa folosesti culori mai inchise in laturile scurte. Astfel, creezi efectul de apropiere vizuala intre cei 2 pereti opusi. Pentru laturile lungi pastreaza culori deschise pentru ca ele vor face livingul sa para mai mare. Nu este neaparat nevoie sa zugravesti peretii in nuante diferite, ci poti obtine acelasi efect cu ajutorul unei piese de mobilier in culoare mai inchisa; poate fi o biblioteca sau un dulap multifunctional.

In ceea ce priveste dispunerea mobilierului, este nevoie sa abordezi o varianta minimala. Cu cat mai putin mobilier, cu atat mai bine. Seteaza piesele care sunt prioritare in functie de nevoile tale sau ale familiei. Atentie la dispunerea mobilierului! Intr-un living lung si ingust vei fi tentat sa asezi toate piesele de mobilier la perete, pe lungimea incaperii. Vei crea astfel un neplacut efect de tunel ce scoate in evidenta si mai mult lungimea camerei, ingustand-o. Mergi pe ideea de a contura diferite zone care sa imprime dinamica amenajarii.

Alege un model de canapea potrivit spatiului (cu o lungime optima astfel incat sa nu ocupe tot peretele) sau chiar un model tip coltar in cazul in care doresti sa renunti la fotolii. Vei avea astfel o zona de conversatii. Apoi cu ajutorul unui fotoliu ai putea contura un colt de lectura amenajat la fereastra ca sa profiti cat mai mult de lumina naturala. Adauga si un lampadar pentru un plus de stil. Intre canapea si acest fotoliu ai putea integra un corp de biblioteca de inaltime medie, cu rafturi deschise (ca sa nu blochezi lumina dinspre ferestre).

In cazul in care ai nevoie de mai multe spatii de depozitare si alegi sa aduci un dulap de haine in living, iti recomandam sa il asezi cat mai aproape de usa camerei. Cu cat inaintezi spre fereastra, permite-i spatiului sa respire prin eliminarea acelor piese de mobilier care ar putea agresa vizual camera.

In ceea ce priveste iluminatul, nu te limita doar la o lustra in mijlocul tavanului. Risti ca spatiul sa nu primeasca lumina uniform si deci sa para mai intunecat. Intrucat majoritatea plafoanelor din apartamentele noastre sunt joase, alege sa montezi o scafa cu o linie de spoturi mici care sa distribuie lumina in toata camera. In plus, in functie de functiunile pe care le-ai trasat, alege iluminat specific fiecarei zone in parte: un lampadar pentru coltul de lectura, o lampa pentru o zona de birou (dupa caz), aplice de perete, eventual cu reglare a intensitatii luminoase sau veioze, daca avem masute laterale (asezate pe langa canapea).

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole