Cum sa amenajezi un loc de joaca in interior

Copilaria este varsta jocului, a explorarilor si a distractiei. Este varsta cand cei mici descopera lumea si cand isi formeaza propria personalitate. De aceea, camera copilului reprezinta universul sau, amenajarea ei contribuind din plin la o dezvoltare armonioasa.

Deschide Galeria

In mediul urban, spatiile dedicate copiilor sunt putine si de multe ori limitate ca intindere, principalul loc de joaca fiind acasa, in interiorul locuintei. Exista asadar o nevoie de adaptare tradusa prin alegeri inteligente si o amenajare care sa includa atat spatii de joaca, cat si de depozitare pentru jucarii.

Pentru a va veni in sprijin, am apelat la ajutorul specialistilor, arhitectii de interior, Andrei Penciu si Irina Lega, de la Square2Design. Iata ce ne sfatuiesc ei.

Camera copilului este un spatiu multifunctional cuprinzand locul de studiu, zona de dormit si zona de joaca, uneori si un loc pentru hobby-uri, cum ar fi instrumentele muzicale. Asadar, functiunile se intrepatrund si de multe ori spatiul nu ne permite sa le separam complet. Jucariile ocupa mult spatiu asa ca, o solutie practica ar fi sa ne intindem pe cat posibil pe inaltime, depozitand pe verticala. Cu ajutorul scarilor mobile, aceste spatii vor fi accesibile si celor mici.

Spre exemplu, daca folosim un pat suspendat, spatiul de sub el va deveni locul de joaca si, eventual, de depozitare a jucariilor. Cand copilul atinge varsta scolara, aici va putea fi amenajat viitorul sau birou. Este important ca mobilierul sau alte parti sa fie bine fixate in perete si cat mai putine cabluri expuse si cat mai putine colturi pentru a evita incidente nedorite.

Stim ca atunci cand se joaca, copiilor le place sa intre intr-o lume de poveste. Asa ca ne putem ghida dupa gusturile lor in alegerea unei teme pentru amenajarea camerei, putand chiar sa-i implicam in tot acest proces. De exemplu, pentru baieteii carora le plac foarte mult supereroii, cum ar fi Batman sau Superman spatiul despre care vorbeam mai devreme, de sub pat poate fi amenajat incat sa semene cu “pestera” lui Batman. De multe ori un sticker sau un fototapet este suficient pentru a reda tematica dorita, in special in camerele mici care ne limiteaza optiunile. De aici este mai usor sa alegem si paleta cromatica si piesele de mobilier, mentioneaza Andrei Penciu.

Majoritatea apartamentelor au plansee din beton armat, asa ca putem ancora destul de usor un leagan de plafon. Este o idee care va aduce bucurii celor mici si o nota originala amenajarii. Poate fi amplasat in hol sau camera de zi, in functie de dimensiunile spatiului.

Dupa cum stim, celor mici le place sa se exprime si prin desen. Pentru a evita revopsirea peretilor de la an la an, ne putem folosi de o vopsea speciala cu efect de tabla de scris, pe un perete din camera lor; poate fi in vecinatatea zonei de studiu sau limitata ca intindere doar pe usa de la intrarea in camera sau usile dulapului.

Daca cel mic nu are propria camera, ideal ar fi sa i se creeze o zona a lui pentru joaca oriunde ne permite spatiul. De exemplu, balconul poate fi spatiul de joaca si depozitare pentru jucarii. Este important ca cei mici sa aiba un anumit spatiu sau o parte din el sub propriul control pentru a invata sa aiba grija de lucrurile lor, concluzioneaza Irina Lega.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole