Cum sa decorezi o camera cu tavan inclinat

In fiecare amenajare interioara exista elemente sau trasaturi arhitectonice care pot fi greu de decorat si amenajat. Un astfel de caz il reprezinta tavanele inclinate. Va propun astazi sa abordam acest subiect si sa vedem cum poate fi pusa in valoare o astfel de zona.

Deschide Galeria

Tavanele inclinate se regasesc deseori in zonele de mansarda sau pod. Pozitionarea ferestrelor este importanta pentru ca ele ofera cantitatea de lumina necesara in aceste spatii. In acelasi timp, daca aceasta camera va fi folosita ca dormitor, iar patul va fi asezat sub zona de ferestre, e bine sa va ganditi la jaluzele sau rulouri care sa blocheze o parte din lumina puternica din timpul verii.

Gradul de inclinare determina felul cum se va face amenajarea. Daca tavanul este foarte inclinat, va fi greu sa montati mobilier. De aceea, abordarea trebuie sa pastreze o nota functionala si mai ales sa se muleze pe ceea ce ofera spatiul. O alternativa sunt dulapurile inzidite sau a rafturilor suspendate. Daca vorbim despre un dormitor, puteti incerca chiar si noptiere suspendate. Fiindca ne referim la un spatiu cu unghiuri dificile, e bine ca mobilierul sa fie realizat la comanda pentru a se plia perfect pe formele peretilor.

Puteti alege sa vopsiti peretii in alb si mobilierul incastrat in perete sa fie tot alb pentru a spori  spatialitatea in incaperea respectiva. Corpurile de iluminat suspendate nu sunt recomandate din cauza inaltimii tavanului. Optati pentru aplice, lampadare sau lampi pentru iluminat de accent. Sunt mai practice si mai utile in astfel de spatii. Pentru ca deseori va veti simti ingramadit intr-o astfel de zona, e bine sa mizati pe mai multe surse de lumina artificiala care sa ilumineze fiecare colt intunecat; astfel portiunea respectiva va parea spatioasa. Spoturile sunt recomandate sau benzile tip LED. 

Daca incaperea cu tavan inclinat va fi folosita ca spatiu pentru birou, atunci este bine sa profitati cat mai mult de lumina naturala. Montati biroul chiar in dreptul ferestrei. In general, ferestrele folosite sunt cele tip Velux, iar marimea lor difera in functie de specificatiile dorite.

In cazul in care zona inclinata face parte dintr-o camera foarte mica, va recomandam sa ii oferiti un scop practic, cum ar fi spatiu pentru depozitare. Montati etajere de-a lungul peretelui si luati in considerare ce si cum veti depozita pe ele pentru a maximiza unghiurile. Daca ne referim la carti, puteti sa le asezati una peste alta astfel incat sa ajunga pana la punctul cel mai de jos al tavanului, in loc sa le puneti una langa alta. Sau zonele inguste din capete pot fi locul perfect pentru decoratiuni care sa completeze armonios zona. Pentru a economisi bani, puteti folosi parti din paleti sau lazi reconditionate asezate atat vertical cat si orizontal pentru un colt vintage care sa stocheze suveniruri si obiecte vechi dragi familiei.

Si piesele de mobilier modular pot fi o solutie la indemana pentru a amenaja spatiul cu tavan inclinat. Ganditi-va la un dressing care ar putea fi instalat intr-o astfel de zona. Veti avea mai mult spatiu decat intr-un dulap, hainele vor sta mai aerisite si veti putea instala si oglinzi pe peretele opus zonei inclinate.

Important este sa utilizati tavanul inclinat in favoarea dumneavoastra, integrandu-l in amenajare ca pe o trasatura a spatiului nu ca pe un inconvenient. Fiecare detaliu din decorul locuintei isi are propriul farmec. Trebuie doar sa il armonizati cu intregul. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole