Cum sa decorezi peretii cu ajutorul unui stencil

Nu toata lumea are o pasiune pentru tablouri sau pentru fotografii, iar stickerele de perete pentru unii aduc aminte prea mult de clasicul tapet. Pe de alta parte nu si-ar dori nici pereti goi, lipsiti de personalitate. Solutia pentru aceste persoane este sa decoreze cu ajutorul unui stencil.

Deschide Galeria

Stencilul este o forma de grafitti, care se foloseste de un sablon pentru a aplica imagini pe pereti. Practic reprezinta negativul unei forme care poate fi folosit pentru a replica un model pe un perete. Fie ca optati pentru arta de tip typography sau pentru motive florale, un stencil va ajuta sa obtineti un decor interesant, chic si va ofera satisfactia de a fi propriul decorator. Iata mai jos cateva sfaturi daca doriti sa va decorati casa cu ajutorul unui stencil.

In primul rand trebuie sa alegeti modelul pe care va doriti sa il replicati pe perete. Daca sunteti pasionati de pisici de exemplu va trebui sa luati o bucata de carton foarte rezistent si sa decupati cu grija o forma de pisica. Puteti face mai multe stenciluri de mai multe dimensiuni. Alegeti culoarea cu care vreti sa vopsiti. Daca aveti peretii albi, puteti opta pentru orice culoare cat timp se incadreaza in schema cromatica a intregii incaperi.

Asigurati-va ca peretii sunt drepti si curati. Daca abia ati varuit in casa, atunci lasati sa treaca cel putin 24 de ore pana sa realizati stencilul pentru ca aveti nevoie de o suprafata foarte uscata. Lipiti stencilul pe perete unde vreti sa pozitionati desenul, turnati pe o farfurie de care nu mai aveti nevoie putina vopsea, inmuiati o pensula lata in vopsea si apoi stergeti-o de un ziar pentru a elimina surplusul. Nu trebuie sa aveti multa vopsea pe pensula pentru ca riscati sa intre sau sa se scurga sub marginile formei decupate.

Tineti pensula perpendicular pe perete si varuiti de la stanga la dreapta peste stencil. In doua straturi daca asa considerati necesar, dar asteptati intai sa se usuce primul strat inainte de a-l da pe al doilea, fara a dezlipi stencilul de pe perete. Cand este gata, dezlipiti cartonul, si repozitionati-l unde vreti sa pictati urmatoarea forma. Daca vedeti ca stencilul incepe sa se inmoaie de la vopsea atunci decupati unul nou.

In galeria de mai sus veti vedea mai multe modele de stenciluri realizate pe perete pentru a va inspira.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole