Cum sa folosesti inteligent spatiul intr-o bucatarie mica

Spatiul din bucatariile noastre obisnuite sunt limitate. Cu fiecare amenajare incercam sa fructificam la maximum orice metru patrat disponibil astfel incat sa o putem utiliza cat mai eficient posibil. Haideti sa vedem ce solutii putem gasi pentru a economisi spatiu si pentru a gati intr-un mediu in care toate cele necesare ne sunt la indemana.

Deschide Galeria

Stocheaza pe verticala

O astfel de abordare inseamna ca mobilierul va fi unul inalt pana in tavan pentru a avea mai multe spatii de depozitare. Poti lua in calcul un rand de etajere dispuse una peste alta intr-un sistem culisant ca parte integranta a mobilierului.

Masa retractabila

Pentru bucatariile mici si foarte mici, o masa retractabila iti poate oferi un plus de spatiu atunci cand ai cea mai mare nevoie. In locul ei, ai putea lua in calcul un corp tip bar, usor inaltat fata de blatul de lucru si astfel sa obtii si loc de luat masa si spatii de depozitare.

Bara pentru ustensile

In loc sa le depozitezi haotic in sertare, asaza ustensilele pe o bara metalica. Le vei avea la indemana pentru momentele cand gatesti. Tine-le aproape pe cele pe care le folosesti cel mai des, inclusiv cutitele (pot fi tinute pe un suport magnetic).

Prelungeste suprafata de lucru

Daca bucataria ta este una in plan deschis, foloseste acest truc pentru a avea mai mult spatiu. Extinde suprafata de lucru printr-un corp tip insula de bucatarie sau tip birou mergand pana in camera de zi (vezi imaginile din galerie). Este o idee functionala utila in garsoniere sau in apartamentele tip studio. Marind suprafata de lucru, poti gati relaxat sau folosi zona respectiva si pentru alte activitati cum ar fi calcatul.

Foloseste plintele ca spatiu de depozitare

Ca sa folosesti la maximum fiecare portiune din mobilierul tau de bucatarie, ia in calcul si aceasta idee: plintele pe post de sertare in care sa depozitezi lucrurile care se aduna constant in bucatarie, cum ar fi pungile din plastic sau lavetele cu care cureti suprafetele. Sertarele pot fi montate pe roti astfel incat sa le poti accesa usor.

Compartimenteaza eficient sertarele

Intr-un sertar adanc din apropierea aragazului poti depozita sticla cu ulei, oteti si alte sosuri pe care le folosesti atunci cand gatesti. Sertarul cu tacamuri si ustensile are nevoie de o compartimentare precisa pentru a separa furculitele de cutite si telul cu spumiera de dopuri de rezerva, sita pentru ceai sau foarfecul de bucatarie.

Electrocasnicele voluminoase

O bucatarie eficienta si unitara ca amenajare inseamna o buna alegere a designului si functionalitatii ei. Astfel, electrocasnicele incastrate in cadrul mobilierului te vor ajuta sa economisesti spatiu in bucatarie (frigiderul incastrat este cel mai bun exemplu in acest sens). Dar si filtrul de cafea, mixerul, robotul de bucatarie, blenderul, prajitorul de paine, toate vor ocupa loc pretios pe blatul de lucru. Opteaza pentru modele mai putin voluminoase sau alege sa le pastrezi la indemana doar pe cele pe care le folosesti des, restul putand fi depozitate in camara sau intr-un dulap.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole