Cum sa folosim corect iluminatul in bucatarie

Acordam putina atentie iluminatului caselor noastre atunci cand renovam sau reamenajam. Ca sa intelegem importanta lui pentru fiecare camera in parte, am apelat la ajutorul specialistului, Roxana Mitarca, arhitect de lumini. Deschidem astazi primul articol din serie cu iluminatul in bucatarie.

Deschide Galeria

Bucataria este pentru multi dintre noi nucleul casei. Spatiu utilizat cu preponderenta pentru prepararea hranei, el s-a transformat treptat intr-unul cu multiple functiuni – loc de luat masa (eliminand astfel spatiul dedicat exlusiv diningului), loc de socializare alaturi de familie sau prieteni care vin in vizita, poate chiar si spatiu de lucru pentru casele unde nu exista un birou dedicat.

Iluminatul intr-o zona atat de variata ca functiune este relativ complex. Abordarea luminii difera in functie de zone. Iata principalele trasaturi de care trebuie sa tinem cont pentru un iluminat corespunzator in bucatarie.

1.Iluminatul general

In general acesta este asigurat de catre corpul montat aplicat pe centrul tavanului sau suspendat din plafon. Astfel este asigurata cantitatea de lumina necesara pentru spatiul intreg al bucatariei.

2. Iluminatul local

Sunt necesare de asemenea si surse de lumina in punctele in care se lucreaza, unde se prepara mancarea, pentru a evita accidente, dar si pentru a reduce disconfortul bioritmic.

2.1 Blaturile

Zonele de lucru, precum blaturile trebuie sa asigure un nivel de lumina corespunzator pentru atunci cand se prepara hrana. Lumina trebuie sa fie directa, pozitionarea corpului trebuie facuta in asa fel incat sa nu existe umbre nedorite in zona unde taiem legume, de exemplu. In varianta in care exista o lumina centrata pe plafon, iar intre aceasta si zona de lucru se afla o persoana care prepara, se intampla de cele mai multe ori ca acea persoana sa lase umbra pe blatul de lucru. Multumita varietatii de produse, exista corpuri de iluminat liniare, cu diverse moduri de aplicare sau mascare in corpurile de mobilier superioare, asigurand astfel o lumina directa pe frontul de lucru, imposibil de umbrit si mascata elegant din punct de vedere estetic.

Un astfel de iluminat ofera cantitatea necesara de lumina pentru lucru, o astfel de amplasare a corpului evitand orbirea ce poate fi produsa prin reflectarea sa in diverse obiecte precum o tableta, utilizata de cei care urmaresc retete sofisticate online.

2.2 Locul de luat masa

In functie de dimensiunea apartametului, din lipsa de spatiu, locul de luat masa se afla de cele mai multe ori in cadrul bucatariei. Aceasta zona trebuie sa fie un loc relaxant, unde sa poti lua masa intr-o atmosfera placuta. Aceasta este foarte mult influentata de ergonomia mobilierului, amplasarea mesei (nu in dreptul usii pentru a nu imprima efectul de viteza) si mai ales de iluminat.

Cateva sugestii pentru aceste zone sunt corpurile suspendate, decorative, deoarece acestea sunt tratate cu mai multa atentie din punct de vedere al designului. Corpurile sunt mai frumoase, mai colorate, pentru a ajuta in crearea unei atmosfere placute. In aceste zone de relaxare este de preferat o lumina calda, insa in bucatariile unde zona de luat masa este inclusa, trebuie luat in considerare tipul de lumina de deasupra blatului, corelat cu cea din zona mesei, cat si cu cea din plafon pentru a evita diferente de culoare ce pot produce neplaceri.

In bucatariile de dimensiuni mai mici sunt suficiente doua tipuri de iluminat pentru a crea un ambient placut si un nivel corect de lumina. Ca recomandari pentru astfel de spatii, ne putem limita la un corp central pentru un iluminat general si apoi la un iluminat local pentru blatul de lucru sau iluminat pentru blat si iluminat ambiental in zona mesei.

Starea noastra de spirit este influentata de cantitatea de lumina din casele noastre, dar mai ales de calitatea ei. Fiecare zona, in cazul nostru, a bucatariei, are nevoie de iluminatul adecvat activitatilor principale care se desfasoara aici. Sa retinem deci cuvintele-cheie care vor face diferenta dintre un iluminat slab si unul calitativ: lumina directa, lumina calda si lumina corespunzatoare fronturilor de lucru. Pentru a intelege mai bine aceste concepte, va invit in galerie pentru mai multe idei si sugestii de amenajare.

Pentru mai multe intrebari si sfaturi o puteti gasi pe Roxana pe pagina ei de Facebook.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole