Cum sa gasim echilibrul intr-o amenajare – regula lui 2

Formule magice pentru a obtine echilibrul intr-o amenajare nu exista. Ceea ce exista insa si ceea ce recomanda cei mai priceputi designeri de interior sunt regulile. Dupa ele ne putem ghida de fiecare data cand ajungem intr-un impas stilistic si cu ajutorul lor putem obtine un decor care sa emane bun-gust si eleganta. Tocmai de aceea va vom vorbi astazi despre „regula lui 2”, un principiu de amenajare cu multiple modalitati de utilizare.

Deschide Galeria

In primul rand, pentru a aplica aceasta regula imparte in doua fiecare cadrul al spatiului pe care doresti sa-l amenajezi sau sa-l reamenajezi. Spre exemplu, daca ai de amenajat un perete, imparte-l in cadrane pe care apoi le vei gandi doua cate doua. Acest truc iti permite sa te concentrezi pe fiecare zona si sa controlezi procesul de amenajare.

In cazul in care scopul amenajarii este livingul, potrivit acestei reguli vom alege 2 nuante de baza – sa spunem una neutra (lemn in orice variatie de culoare) si un ton de gri deschis. Cu acestea ne vom juca in orice combinatii-binom, folosindu-ne de nuantele care deriva de la ele, mai inchise sau mai luminoase. In regula lui 2 se incadreaza si o pereche tip – masa si scaun in aceleasi linii ale designului, precum si o pereche de perne decorative sau de lucrari artistice in care este integrat conceptul de „doi” sau de jumatati ale unui intreg. 

Citeste si cum se amenajeaza livingurile mici

Intr-o incapere in care piesele de mobilier sunt disparate (nu apartin unui set) si masive (acopera de sine statatoare suficient spatiu), regula lui doi poate fi aplicata in cazul stabilirii punctului focal. Faptul ca avem o amenajare cu obiecte singulare va fi echilibrat de un punct focal cu doua detalii. Astfel, poate fi vorba de doua scaune cu forme deosebite, de doua tablouri extrem de colorate sau de orice pereche distinctiva vizual. 

Privirea umana lucreaza prin asociere, tocmai pentru a intelege mai usor un spatiu nou. Pentru a usura acomodarea sa cu orice stil de amenajare, este bine sa-i oferim repere. Atentie insa la un aspect care tine de finetea decorului –  cand spunem 2, nu spunem implicit simetrie. Doua obiecte de iluminat la fel se pot afla la inaltimi diferite, la fel cum 2 perne decorative pot avea alte imprimeuri. Important este ca detaliile sa aiba, cate doua, un numitor comun. 

In stabilirea temei de amenajare, doua obiecte centrale care trimit in aceeasi zona vor transmite acest lucru celor care trec pragul incaperii. Mai exact, doua obiecte decorative de dimensiuni mari cu design tribal vor da decorului o tenta exotica, doua vase uriase de teracota vor spune o poveste cu iz rustic, asa cum 2 tablouri inspirate din flora sau fauna vor aduce o nota de naturalism. 

Citeste si ghidul de amenajare al unei bucatarii functionale

Textura pe care o regasim in 2 lucruri dintr-o amenajare face parte tot din regula lui 2. Astfel, daca avem doua piese decorative cu forme diferite din rafie, nuiele, iuta sau ratan, deja avem o pereche. In mod similar, doua accente estetice complementare – un ceas si o rama de oglinda – care au acelasi imprimeu, se supun aceleiasi reguli. 

Privind multimea de posibilitati legate de notiunea de pereche din care ne putem inspira amenajarea, tot ce avem de facut este sa lasam imaginatia sa creeze cele mai placute si mai personale jocuri de asocieri.  

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole