fbpx

Cum sa iluminam corect spatiul caselor noastre

Cele mai citite

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Casute eco-friendly – 19 modele

In ultima vreme produsele eco-friendly au devenit o adevarata...

In orice amenajare de interior, lumina este cea care modifica intreaga perceptie a spatiului. Fie ca vorbim de cea naturala sau artificiala, daca elementul lumina nu este corect integrat, amenajarea spatiului precum si utilizatorii lui au de suferit.

Deschide Galeria

Lumina este un factor esential in aceasta situatie, iar regula de baza spune: cu cat mai multe surse de iluminare, cu atat mai bine. O iluminare corecta a mediului in care iti desfasori activitatea, te relaxezi sau te odihnesti este foarte importanta pentru sanatatea ta. Vei remarca ca lumina naturala variaza pe parcursul unei zile in functie de pozitionarea casei tale si ca vei putea folosi acest lucru ca pe un avantaj in amenajarea locuintei. Vorbind despre lumina artificiala, ne referim la 3 tipuri: lumina generala (care ofera o iluminare completa a camerei), lumina ambientala (o lumina discreta care se foloseste pentru a crea atmosfera unui spatiu) si lumina de accent (ofera o lumina directa, ce scoate in evidenta un element dintr-o incapere).

In iluminatul caselor moderne, este nevoie de toate cele 3 tipuri de lumina pentru a asigura o atmosfera placuta in caminul tau, dar si pentru a oferi vizibilitate si functionalitatea necesara fiecarei incaperi in parte. De aceea, fiecare camera trebuie tratata separat in ceea ce priveste iluminatul. Daca pentru living ai nevoie de o lumina generala si ambientala, pentru baie sau hol, accentul se muta pe tipuri de lumini si corpuri rezistente la umezeala si apa, precum si surse care sa ofere o placuta lumina ambientala pentru a face trecerea dintre 2 incaperi.

Pentru living, solutia de iluminat trebuie sa fie una flexibila, luand in calcul multifunctionalitatea acestui spatiu. De aceea, nu este suficient un corp de iluminat general, montat central pe plafon. Un lampadar asezat langa fotoliu (conturand astfel un spatiu de lectura) sau langa canapea. Intensitatea luminii nu trebuie sa fie prea mare pentru a nu crea disconfort. De asemenea, daca amenajam zona de luat masa in cadrul livingului, atunci este necesar un corp suspendat pentru o lumina de accent.

In bucatarie, sunt necesare de asemenea mai multe tipuri de iluminat. In afara unei plafoniere in tavan, este necesara si o lumina de accent in zona blatului de lucru, de obicei, spoturi fixate deasupra blatului in scafe sau ascunse sub dulapuri (cele superioare). Incercati sa accentuati zona tejghelelor cu un iluminat directional din tavan.

Fiind o camera destinata relaxarii si odihnei, lumina din dormitor trebuie sa fie adaptata. Nu este importanta intensitatea, ci mai degraba felul cum este directionata lumina. In afara unei lustre care va asigura o lumina generala discreta, veiozele sunt importante pentru ca vor oferi o lumina calda, placuta.

In baie este preferabil sa folosim iluminatul puternic pentru o buna vizibilitate. Iluminatul oglinzii trebuie sa proiecteze lumina pe fata pentru a elimina toate umbrele. In plus, un aspect important pe care specialistii il recomanda pentru baie este acela de a folosi lampi etanse, adecvate pentru mediile cu umezeala.

Reclama

Articole noi

Amenajare moderna casa 156 mp

Atmosfera relaxata, tinereasca din aceasta locuinta unifamiliala din Berceni,...

Cum pregătești camera unui nou-născut: iată la ce să fii atent

Când vine un copil pe lume, ne pregătim în...

Renovarea unui studio de 38mp cu buget limitat

Un spatiu mic, dar bine impartit functional si finisat...

Aveți un living de dimensiuni reduse? Iată cum îl puteți mobila

Camera de zi este adesea considerată a fi inima...

Amenajare moderna apartament de doua camere din Cluj

O amenajare moderna, in linii minimaliste, cu accente de...