Cum sa iti faci gradina in balcon

Haideti sa folosim acei cativa metri patrati de care dispunem pe balconul nostru, lasandu-ne totodata si putin spatiu pentru odihna. Urmand acest sfat, ne vom putea bucura de bogatia naturii chiar si in inima orasului. Aceasta mica insula cu florile ei inmiresmate si ierburile aromatice vor actiona ca o adevarata aromaterapie atat asupra noastra cat si asupra musafirilor nostri. 

Deschide Galeria

Legume pentru incepatori

Rosiile lucioase de culoare rosie sau galbena, pe care le putem procura chiar din propriul balcon, incanta nu doar ochii ci si papilele gustative. Intre legumele usor de cultivat se mai numara ridichiile crocante si ardeii. Insamantarea lor e simpla, dar pentru cei care vor sa se sustraga de la aceasta lucrare pot cumpara primavara rasaduri din magazinele de specialitate sau din piata. Ingrijite in mod adecvat, aceste trei feluri de legume vor aduce un rod bogat si continuu pe tot parcursul verii. 

Ridichiile (Raphanus sativus) se dezvolta bine in ladite de balcon situate in soare sau in semi-umbra. La jumatatea lunii martie, intr-un amestec de pamant compus din nisip si humus se pun cate doua seminte intr-un cuib la o distanta de cinci centimetri intre ele. Daca dorim ridichi pe tot parcursul verii, se repeta semanatul din doua in doua saptamani. Sa fim atenti ca plantele sa nu fie semanate prea des. Udate cu regularitate, plantele se vor dezvolta foarte rapid, astfel dupa patru saptamani (la ridichiile de luna) ele pot fi recoltate si consumate. 

Rosiile iubitoare de soare

Rosia (lycopersicum annum) este o planta care se dezvolta foarte bine in locuri insorite. Exista soiuri mari, mici, rosii sau galbene; avem libertatea de a alege dintr-o varientate mare de soiuri. Atentie insa, rosia necesita mult spatiu pentru dezvoltarea ei. Soiurile pitice sau stufoase sunt mai potrivite cultivarii in balcon, deoarece nu cresc la fel de mari ca rudele lor din gradinile in aer liber. Daca dispunem de spatiu suficient, putem creste una sau doua tulpini de rosii de gradina in balcon. Lastarii lor laterali trebuie indepartati (operatia de copilire). 

Pentru a evita inclinarea sau ruperea tulpinile trebuie sprijinite cu tarusi. 

– de la jumatatea lunii mai plantele se aseaza pe balconintr-un loc insorit, ferit de vant. 

– la transplantarea in ghiveci, se lasa o margine destul de mare in care se va putea aseza mai tarziu pamant, ca o alternativa la sapat. Astfel vom stimula planta sa dezvolte mai multe radacini, ceea ce ajuta la absorbtia apei si a nutrientilor. 

– dupa ce planta da roade, se aplica ingrasaminte cu regularitate

– petele cafenii care apar la baza roadelor se datoreaza udarii neregulate, respectiv a lipsei de apa. 

Articol publicat in cartea Gradina din balcon, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole