Cum sa muti o planta intr-un ghiveci nou

Daca aveti nevoie sa replantati o planta, exista cateva lucruri importante de retinut astfel incat  procesul sa fie cat mai usor pentru planta. Daca o faceti cu atentie, planta va continua sa creasca sanatoasa. Iata pasii pe care trebuie sa-i urmati:

ghiveci cu ustensile de ingrijire
Deschide Galeria

1. Udati planta cu cateva zile inainte de a o replanta astfel incat solul sa fie umed atunci cand veti face mutarea in ghiveciul nou.

2. Pentru a scoate planta, tineti mana peste partea de sus a vasului pentru a sustine tulpina plantei, apoi intoarceti vasul cu susul in jos. Loviti usor vasul de jur-imprejur; in acest fel, planta va putea fi indepartata usor. In cazul in care planta inca nu iese, utilizati un cutit pentru a taia in jurul marginii pamantului. In cazul in care nici asa nu reusiti, puteti sparge vasul. Daca se intampla sa se rupa o parte din radacini, nu va faceti griji. Exista situatii in care radacinile sunt taiate pentru a pastra o planta la o dimensiune mai mica, astfel rupand cateva radacini in procesul de replantare nu va fi o problema. De fapt, in cazul in care radacinile s-au extins prea mult, este important sa taiati extremitatile pentru a incuraja radacinile sa se ramifice in noul sol.

3. Se indeparteaza aproximativ o treime din sol.

4. Puneti cativa centimetri de pamant in partea de jos a vasului nou (ar trebui sa fie cu maximum 3 centimetri mai mare in circumferinta decat vasul vechi), puneti planta in vas si asigurati-va ca nivelul solului nu depaseste marginea de sus a vasului. Nivelul solului trebuie să fie cu aproximativ 2-3 centimetri mai jos partea de sus a vasului. Daca nu este destul de sus, se mai adauga sol sub planta.

5. Completati cu sol in jurul radacinii, presati bine in jurul marginilor vasului pentru a elimina bulele de aer care ar putea usca radacinile intre udari.

6. O idee buna ar fi sa loviti usor fundul ghiveciului de o suprafața dura pentru a compacta solul.

7. Udati din belsug planta pana cand apa incepe sa se scurga prin partea de jos si apoi lasati sa se scurga complet.

Sfaturi:

Utilizati intotdeauna un vas cu drenaj bun. Gaurile din partea de jos ar trebui sa fie mari; in cazul in care vasul nu are gauri, faceti dumneavoastra cateva gauri sau adaugati pietre mari in partea de jos a vasului inainte de a adauga solul.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole