Trandafirii sunt, probabil, cele mai iubite flori in toata lumea. Ne incanta atat prin parfumul lor imbatator, cat si prin culorile vii si petalele catifelate. Simbol al iubirii, trandafirul a reusit sa-si cucereasca pozitia de planta utilizata nu doar ca decor in buchete sau in gradini, dar si ca materie prima pentru parfumuri rafinate si…dulceturi. Astazi va vom oferi cateva sfaturi utile daca doriti sa va creati o gradina de trandafiri in fata casei.
Sa incepem cu putina istorie
Istoria trandafirilor este mai veche decat cea a speciei umane. Exista urme fosile care indica faptul ca diverse specii de trandafiri existau inca de acum 35 de milioane de ani. Au fost cultivati de oameni pentru prima data in China, in urma cu aproximativ 5.000 de ani, iar in perioada de glorie a Romei antice existau plantatii intinse in Orientul Mijlociu, deoarece petalele de trandafiri erau utilizate drept confetti la petreceri, parazi militare si alte evenimente publice. Este probabil ca obiceiul de a presara petale de trandafir in fata miresei care paseste spre altar sa fie o continuare a acestei practici din Roma antica.
Apogeul trandafirilor apare in perioada medievala, in special in Anglia si Franta. Diverse familii nobile includ trandafiri pe blazoane si din acest motiv razboiul dintre casele de York si Lancaster pentru tronul Angliei a ramas cunoscut in istorie drept Razboiul celor doua roze. In Franta, apa de trandafiri era la mare cautare – atat de pretioasa si solicitata incat in secolul al XVII-lea familia regala se gandea sa o introduca pe lista oficiala a monedelor utilizate in tranzactii, alaturi de ludovicul de aur.
In prezent, industria horticola se bazeaza pe trandafiri drept unul dintre cele mai bine vandute flori la nivel mondial, generand cifre de afaceri de sute de milioane de Euro.
Dar sa lasam la o parte datele statistice si istoria si sa ne concentram asupra principalei teme a acestui articol: cum puteti deveni proprietarul unei frumoase gradini de trandafiri.
Primul pas – selectarea butasilor
Trandafirii pentru plantat sunt vanduti in magazinele de specialitate sub forma de butasi, adica radacini cu o mica tulpina si cateva frunze. La prima vedere, ati putea parea dezamagit de un astfel de rasad, insa transplantarea unei plante deja adulte, care infloreste, nu este fezabila. In plus, cu cat plantati mai devreme un butas de trandafir in gradina dumneavoastra, cu atat are sanse mai mari de a se adapta la clima si tipul de sol.
Atunci cand cumparati un butas, trebuie sa verificati daca este viguros si viabil. Tulpina butasului trebuie sa fie verde si neteda si sa aiba consistenta atunci cand ridicati butasul in mana. Un butas uscat este intotdeauna usor. De asemenea, veti observa ca partea superioara a tulpinii este acoperita cu ceara. Aceasta are rolul de a proteja planta impotriva pierderii sevei. Nu este necesar sa indepartati acest strat de ceara – el se va crapa si va cadea de la sine cand planta de trandafir incepe sa creasca.
Daca veti planta butasii in maxim 2 saptamani de la cumparare, puteti sa ii depozitati in interior, acoperiti de muschi verde sau alte materiale care vor conserva umiditatea din radacini si tulpina. Daca, in schimb, veti pastra butasii mai mult de 2 saptamani inainte de a-i planta, este recomandat sa le amenajati un loc in aer liber.
Al doilea pas – selectarea zonei pentru plantarea trandafirilor si pregatirea solului
Cautati un loc care primeste din plin lumina soarelui pe tot parcursul zilei si care este deschis pentru adierea vantului. Pe langa aceste doua caracteristici, un aspect important in selectarea zonei pentru a va amenaja gradina de trandafiri este tipul solului. Acesta trebuie sa fie bogat in materii organice (frunze, iarba) care asigura mineralele de care are nevoie planta pentru a se dezvolta. De asemenea, este preferat un sol afanat, cu o buna absorbtie a apei. Un simplu test va va demonstra daca solul are o absorbtie buna: faceti o gaura de aproximativ 45 cm adancime si umpleti-o cu apa. Daca apa se absoarbe complet in 5-6 ore, solul este adecvat pentru plantarea de trandafiri.
Este bine de stiut ca trandafirii se adapteaza bine la diverse tipuri de sol, insa solul ideal are un nivel al pH intre 6 si 7. Este recomandat sa dispuneti si de materie organica (fertilizator natural) si aditivi pentru imbogatirea solului. Plantarea trandafirilor se face numai in cuib, iar pentru pregatirea acestora veti aplica un strat de 5-10 cm de materie organica, iar dupa fixarea butasului veti adauga 1 parte de aditiv la 2 parti de sol atunci cand acoperiti radacinile.
Un alt aditiv important pentru cresterea viguroasa a plantelor de trandafir este fosforul. Pentru a imbogati solul, este suficient sa adaugati 1 ceasca de faina de oase in fiecare cuib pentru butasi.
Al treilea pas – plantarea trandafirilor
Inainte de a planta butasul de trandafir, acesta va fi lasat timp de 8-12 ore intr-o galeata cu apa, pentru a absorbi cat mai multa umiditate si a hidrata radacinile. Dupa ce scoateti butasul din apa, indepartati cu grija radacinile uscate sau cu mucegai. Unul dintre daunatorii trandafirului este mucegaiul cenusiu (denumirea stiintifica, Botrytis). Pentru a preveni dezvoltarea acestuia, este recomandata aplicarea unui fungicid tip spray, care se gaseste sub denumirea comerciala de Daconil.
Tulpinile trebuie si ele tunse inainte de plantare. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat sa pastrati intre 3 si 5 tulpini per butas si sa le taiati deasupra celui dea-l treilea mugur. Asezati butasul in cuib in asa fel incat increngatura principala de la care pornesc tulpinile sa fie la nivelul solului. Adaugati 2/3 din sol cu multa apa, pana se formeaza noroi. Nu compactati solul cu palma sau unelte de gradinarit! Lasati apa sa se absoarba natural. Veti observa ca butasul se scufunda, increngatura ajungand sub nivelul solului. Nu ridicati butasul, pozitia sub nivelul solului va asigura protectia butasilor de trandafiri pe durata iernii. Completati cu restul de 1/3 din sol.
Al patrulea pas – irigatie, mulcit si fertilizare trandafiri
Trandafirii se dezvolta cel mai bine intr-un sol cu umiditate uniforma. Cantitatea ideala pe perioada de crestere este de 2,5 cm de apa. Pe timpul verii, irigatiile vor fi mai frecvente, pentru a combate evaporarea umiditatii din sol.
De asemenea, este recomandat sa aplicati si un strat de mulci in jurul cuiburilor de trandafiri. Mulciul este un strat pentru acoperirea solului format din materii organice (cioplituri de lemn, paie, etc.). Acesta se aplica pentru a preveni eroziunea solului prin udari repetate si pentru a mentine nivelul de umiditate in zona respectiva. In plus, datorita diferentei de temperatura intre partea superioara si cea inferioara, mulciul creeaza umiditate suplimentara prin formarea de roua.
Pentru trandafiri, metoda ideala de a plasa mulciul este intr-un cerc cu grosimea de 45 cm situat la o distanta de 15 cm de tupina butasului de trandafir.
In ceea ce priveste programul de fertilizare, acesta difera de la un tip de trandafir la altul. Pentru speciile naturale (care nu au fost create prin altoire), este necesara o fertilizare in timpul primaverii, urmata de alta la mijlocul lui iunie. Alte soiuri de trandafiri, cum ar fi cele care infloresc continuu sau de mai multe ori pe an, vor necesita o aplicare suplimentara de substante pentru fertilizare in iulie. In orice caz, pentru toate speciile de trandafir, nu se va mai aplica fertilizarea dupa mijlocul lunii august. Aceasta ar incuraja producerea de mladite noi care vor ingheta pe parcursul iernii.
Al patrulea pas – protejarea trandafirilor pe parcursul iernii
Iernile din Romania sunt extrem de friguroase, iar trandafirii nu pot suporta temperaturile sub 0 grade Celsius. Butasii nou plantati sunt si mai delicati si necesita o protectie suplimentara fata de plantele adulte. Din fericire, este extrem de simplu sa va protejati trandafirii fara investitii costisitoare sau multa munca.
Inainte de a aplica orice fel de protectie pe parcursul iernii este necesar sa tundeti trandafirii (acest lucru este necesar si in cazul plantelor adulte). Dupa ce le-ati redus inaltimea, aveti la dispozitie mai multe optiuni pentru a crea o bariera de protectie intre tulpinile de trandafir si mediul inconjurator.
Una dintre optiuni este mulciul de iarna, care se va aseza in „capita” peste tulpina, pana cand aceasta este complet acoperita. In acest mod, planta primeste si nutrienti suplimentari in sol, si protectie impotriva temperaturilor scazute.
O a doua optiune este aceea de a inconjura butasul cu un strat de pamant, peste care se va aplica un manson din cauciuc sau plastic. Aceasta solutie are avantajul ca previne eroziunea solului in jurul tulpinii – o consecinta a inghetului/dezghetului repetat.
In cele din urma, puteti opta pentru cea mai simpla metoda, practicata la noi, aceea de a plasa jumatatea inferioara a unei sticle PET peste butas.
Pentru trandafirii deja crescuti, se poate opta pentru impachetarea acestora cu paie, urmata de infasurarea intr-o bucata de prelata.
Daca, in ciuda acestor precautii, unul din butasi nu isi revine primavara, cel mai probabil era deja bolnav sau infestat cu un daunator. Acesta trebuie indepartat rapid, inainte de a se raspandi parazitii sau daunatorii la butasii din jur.
Al cincilea pas – tunderea trandafirilor
Pentru orice fel de planta cu tulpina, tunderea este necesara pentru a favoriza aparitia de muguri noi. In cazul trandafirilor se practica doua tipuri de tundere.
Primul si cel mai frecvent tip este indepartarea florilor ofilite. Acest lucru este necesar pentru a preveni scuturarea semintelor pe pamant. Fiecare butas de trandafir are nevoie de un spatiu liber in jurul sau, asadar aparitia unor lastari suplimentari vor sufoca plantele existente. Dezvoltarea necontrolata a trandafirilor poate sa va compromita intreaga gradnina. Asadar, pe parcursul verii, va trebui sa supravegheati cu atentie plantele care infloresc si sa indepartati la timp florile care incep sa se ofileasca.
Un al doilea tip de tundere este tunderea de primavara. Aceasta are rolul de a indeparta tulpinile uscate, de a imbunatati circulatia aerului prin planta si a o ghida in crestere pentru a se dezvolta vertical si frumos centrata.
Tunderea se va efectua la un unghi de 45 de grade cu unelte de gradinarit curate, fara urma de rugina si foarte bine ascutite. Se vor indeparta toate tulpinile cu aspect bolnavicios, precum si cele mai subtiri decat un creion. Locul de taiere va fi ales la aproximativ jumatate de centimetru deasupra unui mugur orientat spre exteriorul tulpinii.
In final, speram ca veti putea urma cu usurinta aceste sfaturi si ca in cel mai scurt timp va veti putea lauda cu propria gradina de trandafiri. Mult succes!
Foto: Michael