Musetelul este o planta comuna, folosita cu preponderenta in scopuri medicinale. Insa nu e de neglijat nici rolul estetic pe care il poate avea in gradina ta.
Astfel, pentru a avea o reusita in plantarea lui este necesar sa ii asiguri un teren bun, un loc deschis cu multa lumina solara si un sol bine drenat, eventual puteti sa adaugati un plus de ingrasamant. Inlatura buruienile care ar putea sa dauneze musetelului si chiar sa-l sufoce.
Ideal este sa faci aceste pregatiri primavara devreme sau toamna cu vreo sase saptamani inainte de primul inghet. Poate fi crescut si in ghivece si apoi mutat in gradina primavara, cand se afla la stadiul de rasad. Intrucat are tendinta de a se intinde, nu il recomandam ca o planta de tinut pe pervaz in interiorul casei. Creeaza-i un loc special in gradina sau in curte ca sa-i limitezi imprastierea.
Musetelul nu necesita ingrasamant suplimentar ci se rezuma doar la ce ii ofera solul. Adaugati doar daca stiti ca solul e sarac in nutrienti. Va rezista destul de bine chiar si la perioade de seceta, insa are nevoie de un pic mai mult apa doar in perioada de crestere. La aproximativ o luna dupa plantare, musetelul va inflori. Perioada aceasta corespunde de obicei cu perioada de vara. Te vei putea bucura de mireasma florilor sale intreaga vara.
Nu trebuie sa iti faci griji in privinta daunatorilor. Cand vei aplica pesticidul, nu o face chiar in perioada apropiata recoltarii. Este indicat sa o faci in fazele incipiente pentru rezultate mai bune. Daca ai o gradina in care ai plantat legume poti sa sadesti in apropierea lor si musetel pentru ca va tine la distanta daunatorii plantei de castravete in special.
Daca intentionezi sa-l recoltezi, tine cont ca e o sarcina nu tocmai usoara. Trebuie facuta cu grija pentru a recolta doar floarea nu si parti din tulpina. Lasa o perioada la uscat, dar nu in lumina soarelui direct, ci mai degraba intr-un loc bine aerisit si cald, preferabil la interior, pentru a putea sa te bucuri pe deplin de aroma atunci cand vei dori un ceai de musetel.