Cum sa plantezi un lamai din seminte – in 6 pasi

Daca ati vazut vreodata un lamai plin de flori veti intelege ca este un arbust care merita plantat si crescut ca planta decorativa. Pentru aceia care nu au vazut iata o descriere: lamaiul este o arbust cu frunzele luxuriante de un verde inchis,  frunzele au forma ovala si o textura lucioasa ce straluceste in lumina soarelui iar florile sunt de culoare alba care aduc putin cu ghioceii.

lamai in ghiveci cu fructe
Foto: WolfBlur

Florile lamaiului sunt delicate si au culoarea alba, sunt moi la atingere, iar acestea degaja un miros specific citiricelor. Aerul exotic al acestei plante poate fi motivul pentru care ne-am putea decide sa plantam un lamai pentru decorul casei.

Pe langa aspectul lui deosebit lamaiul este si usor de ingrijit. Frunzele sale impreuna cu fructele de culoare galbena creaza un contrast placut.

Lamaiul creste de obicei in zonele calde, dar in cazul nostru va fi cultivat mai mult ca planta decorativa, deci il vom tine in casa pe perioada rece a anului.

Iata pasii pe care trebuie sa-i faceti pentru a planta un lamai:

1. Adunati samburii de la una sau doua lamai si spalati-i bine cu apa;

2. Luati doua servetele, umeziti-le cu apa si puneti-le intr-un castron;

Citeste si Altoirea pomilor prin metoda „in ochi dormind”

3. Puneti semintele in interiorul servetelelor si turnati putina apa in castron. Asigurati-va ca timp de o saptamana aceste servetele vor fi in permanenta umede;

4. Dupa ce semintele au incoltit mutati-le in pahare de plastic gaurite sau ghivece mici in care ati turnat pamant pentru flori;

5. Puneti ghivecele in locuri cu lumina naturala si la o temperatura de peste 15 grade, pana cand incep sa apara primele frunzulite;

6. Cand planta a atins inaltimea de ce putin 30 de cm il puteti muta intr-un ghiveci mai mare.

In primii ani de viata lamaiul trebuie fertilizat regulat, cu o substanta care se gaseste la magazinele specializate.

Nealtoit, lamaiul va inflori si va face fructe foarte mici, iar daca vreti ca fructele sa creasca in dimensiune trebuie sa apelati un un profesionist care sa va dea sfatrui despre cum se altoiesc pomii fructiferi.

Citeste si Cum se altoieste un lamai

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole