Cum sa puneti in evidenta tablourile prin corpuri de iluminat

Piesele de arta, in special tablourile, vin sa intregeasca spatiul locuintei prin valoarea estetica care personalizeaza amenajarea per ansamblu. Multi dintre noi avem cel putin un tablou care trece de cele mai multe ori neobservat. Pentru aceasta exista o solutie: punerea lui in evidenta cu un corp de iluminat special.

Deschide Galeria

Important in alegerea lui este modelul, tipul de bec folosit, distanta dintre acesta si marginea tabloului. Puteti alege corpuri de iluminat cu tija metalica (spoturi fixe sau reglabile), corpuri cu brat arcuit si corpuri cu brat inclinat la diverse unghiuri.

Va recomandam ca distanta dintre marginea tabloului si corpul de iluminat sa fie de minimum 15 centimetri. In cazul in care distanta dintre rama tabloului si corpul de iluminat este mica, este indicat sa folositi becuri cu xenon sau halogen (pentru ca acestea nu se incalzesc si nici nu vor decolora suprafata tabloului). Daca distanta depaseste 40 de centimetri, puteti folosi becuri obisnuite cu incandescenta.

Daca doriti sa pozitionati un tablou intr-o nisa sau sub o polita, folositi corpuri de iluminat pe tija metalica, ce au elementul de sustinere perpendicular pe tija si care se prinde de polita, nu de perete. Numarul de spoturi este variabil.

Atunci cand alegeti corpul de iluminat pentru a pune in evidenta un tablou este bine sa tineti cont de felul cum este realizat tabloul si de modelul ramei, deoarece exista modele de corpuri cu un design elegant si finisaje scumpe (argintate, aurite sau lemn de esente exotice) care se preteaza la tablourile ce trateaza teme clasice: peisaje si portrete. Pentru tablourile realizate prin tehnici moderne, alegeti corpuri de iluminat cu linii simple si forme clare.

Pentru colectionari si cei pasionati de arta, care au la dispozitie o incapere destinata exclusiv expunerii tablourilor, puteti folosi corpuri special create pentru galeriile de arta. O varianta ar fi corpurile de mari dimensiuni, suspendate in centrul camerei cu spoturi puternice indreptate catre fiecare tablou in parte. De fapt, acestor tipuri de corpuri le putem spune chiar reflectoare in miniatura. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole