Cum sa zidesti corect cada din baie. 6 pasi simpli si usor de urmat

Cada este o piesă centrală în orice baie, așa că felul în care arată contează foarte mult. O cadă zidită se potrivește și se integrează foarte ușor în decorul băii, creând un efect de unitate și uniformitate a designului. Totodată, zidirea căzii va ușura mult și curățenia în baie, pentru că nu va mai trebui să o ștergi pe lateral sau să te apleci pentru a curăța în spatele acesteia.

Deschide Galeria

Orice cadă are nevoie de un cadru rezistent, care să o susțină și să o fixeze bine în poziție. Acesta poate fi construit din mai multe materiale, însă cadrul cel mai rezistent și mai ușor de întreținut este din cărămidă. Iată ce pași ar trebui să urmezi pentru zidirea căzii din baie:

 

1. Pregătirea materialelor

Înainte de a te apuca de treabă, organizează-ți lista de cumpărături. Asigură-te că ai la dispoziție toate materialele de care ai nevoie, ca să nu fii nevoit să faci drumuri la magazin în timp ce lucrezi. Pentru a încadra cada ta, vei avea nevoie de cărămizi, gresie, faianță și saci de ciment. De asemenea, ar trebui să ai la îndemână și un tub de silicon pentru a ermetiza cada, ca să împiedici înfiltrarea apei pe la margini.

Din moment ce cadrul căzii va sta într-un mediu foarte umed, el se poate deteriora în timp. Tocmai de aceea, e foarte important să folosești materiale de cea mai bună calitate. Astfel, te asiguri că vei avea un cadru care va rezista bine la umezeala din baie și va trece cu succes testul timpului.

 

2. Măsurătorile

Înainte de a începe munca la cadrul pentru cada ta, trebuie să faci atent măsurători. Astfel, poți determina atât mărimea optimă pentru cada ta, cât și înălțimea la care trebuie așezată sau cantitatea de materiale necesare pentru zidire. Primul lucru pe care trebuie să îl decizi este înălțimea la care vei poziționa cada. Pentru a face asta, măsoară înălțimea căzii, după care adaugă la această măsurătoare încă 20-25 de cm, necesari pentru realizarea suportului. După ce ai făcut măsurătoarea, fă un semn pe perete. Acesta va fi indicatorul după care trebuie să poziționezi cada.

 

3. Construirea fundației

Primul lucru care va trebui construit este fundația sau suportul căzii. Așa cum arată și Home Guides, pentru căzile din acrilic sau fibra de sticlă nu este suficientă susținerea la capete. Cada va avea nevoie de susținere și pe dedesubtul său, altfel există riscul apariției de fisuri sau crăpături, după mai mult timp de folosire. Aici intervine fundația.

Fundația se realizează, în funcție de înălțimea dorită, din 2 straturi de cărămizi de 10 cm grosime, așezate unul peste altul într-o structură de tip „țesut”. Construirea suportului de cărămizi crește foarte mult rezistența sa în timp și te asigură că elimini în totalitate riscul apariției fisurilor.

 

4. Realizarea racordurilor

După ce ai construit fundația, trebuie să pregătești instalația necesară pentru funcționarea optimă a căzii. Asta înseamnă să faci racordul între conducta de scurgere din baie și țeava de evacuare a căzii sau a preaplinului. De asemenea, trebuie să gândești atent traseul țevilor, astfel încât să nu te încurce și să nu aibă nevoie de o repoziționare când începi să montezi cada.

 

5. Zidurile

În funcție de arhitectura băii tale sau poziționarea căzii poate fi nevoie de unul, două sau chiar trei ziduri pentru camuflarea și susținerea sa. Zidurile de susținere pot fi construite din cărămizi, prinse într-un tipar de „țesut” cu ajutorul cimentului. Acestea trebuie să acopere cada de jur împrejur, pentru ca aceasta să aibă puncte de susținere la ambele capete, dar și pe la lateral. Fundația construită mai devreme va contribui și ea foarte mult la stabilizarea căzii și te va ajuta să determini cu precizie înălțimea potrivită a zidurilor.

 

6. Retușurile finale

După ce ai terminat de construit zidurile de suport, trebuie să le aplici câte un strat de tencuială, după care poți începe să montezi faianța care va forma fațada cadrului tău. Ai așezat faianța? Nu mai rămâne decât să aplici chitul pentru rosturi în spațiile dintre plăci, iar cadrul pentru cada ta este finalizat. Ultimul pas este etanșeizarea, iar pentru asta va trebui să aplici un strat subțire de silicon la marginile căzii și în punctele vulnerabile, pentru a împiedica infiltrarea apei.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole