Lamaiul este o planta exotica care poate creste si in apartamentele noastre sub forma de arbust. Are o coroana destul de deasa si inflorestre tot timpul anului, iar in conditii optime se pot gasi pe planta, in acelasi moment, flori, fructe mature dar si fructe in crestere.
Cu toti am vazut la un momentdat un lamai la cineva in casa, fie la rude, fie la preieteni, iar in majoritatea cazurilor acesti lamai sunt pur decorativi. Adica nu fac fructe sau daca fac sunt de mici dimensiuni.
Pentru a depasi faza de planta decorativa acesti lamai ar trebui altoiti. Iata cea mai simpla metoda de altoire a pomilor fructiferi, dar si a citricelor. Aceasta se mai numeste si "in despicatura" si este cea mai folosita dintre toate metodele de altoire.
Citeste si Cum sa plantezi un lamai din seminte – in 6 pasi sau Cum sa plantezi un ananas
Daca aveti un lamai pe care vreti sa il altoiti iata de ce aveti nevoie si care sunt pasii:
- Aveti nevoie de un altoi provenit din coroana unui lamai in plina rodire, si acesta trebuie sa prezinte 3-4 muguri bine conturati.
- Taiati planta pastrand o lungime a trunchiului de aproximativ 30 de cm. Pentru taire folositi un cutit foarte ascutit sau un cutit special pentru altoire.
- La capatul taieturii (care se numenste portaltoi) faceti o sectiunde de aproximativ 2 cm, pe mijlocul trunchiului, in care va intra altoiul.
- Altoiul trebuie sa fie cioplit la baza, pe ambele parti, astfel incat partea care intra in trunchi sa fie ascutita in forma literei v. Pe altoi se vor pastra circa 3-4 muguri.
- Altoiul se ataseaza in despicatura portaltoiului, apoi se panseaza zona cu niste scotch.
- Peste bandaj se prinde un carlig care sa tina cat mai strans puctul de altoire.
- Peste altoi si portaltoi se pune o punga pentru a etanseiza cat mai bine zona. Aceasta punga sa prinde la capat tot cu un carlig.
Cand observati ca altoiul da semne ca s-a prins puteti indeparta punga.