Cum se curata petele de pe covoare sau marmura?

Petele si murdaria nu-si au locul in casa si stim cu totii cat este de frustrant sa te lupti cu urmele care nu par a mai iesi vreodata. Lucrurile se complica atunci cand este vorba de un material pretios precum marmura sau cand covorul preferat din living a avut de suferit. Va prezentam in continuare cateva metode de a scoate petele de diferite tipuri de pe marmura si din lana covorului.


Deschide Galeria

Petele de grasime de pe marmura se scot cel mai usor prin aplicarea pe zona in cauza a unei solutii de neofalina si creta sau huma alba. Se lasa sa actioneze 12 ore, iar apoi se indeparteaza creta cu ajutorul unei perii moi.  Locul se va clati cu apa calda din abundenta. Pentru a indeparta orice rest de pata, marmura se va cerui la sfarsit si se va lustrui cu o carpa de postav fin.

Daca marmura s-a patat cu vin rosu, cafea sau ceai, se va actiona in zona aceea cu apa oxigentata (concentratie 3%) amestecata cu sare (la o cantitate de 100 ml de apa oxigenata se pune o lingurita de sare de bucatarie). Marmura colorata se sterge pentru a curata zonele patate cu un burete moale inmuiat intr-un amestec de apa, sapun si otet din vin. 

In anotimpul ploios, marmura se poate pata cu noroi. Acesta se scoate cel mai repede cu ajutorul rumegusului umed. 
In cazul petelor de rugina, rezultatele cele mai bune se obtin prin actionarea in locul ruginit cu un amestec  fierbinte de acid oxalic. Dupa acest procedeu, locul se va clati cu ammoniac de concentratie 5% si cu apa rece din abundenta.

Covorul este un obiect de decor predispus multiplelor accidente casnice – e de-ajuns un mic moment de neatentie si sepoate murdari, alterandu-si aspectul care ne-a facut sa-l cumparam.
Ce facem in cazul unor pete de grasime? In acest caz vom curata zona murdara cu o perie moale imbibata  in neofalina, care va degresa fara sa atace tesatura.

Daca avem de inlaturat pete de bauturi alcoolice, vom sterge surplusul cu o laveta inmuiata in detergent, iar apoi vom avea grija sa frecam locul cu apa in care am dizolvat otet alimentar (acesta va scoate si mirosul).  Solutia de otet si apa are si rolul de a revitaliza culorile, covorul pastrandu-si farmecul mai mult timp. 

Cand covorul se pateaza cu suc de fructe, gemuri sau alcool cu pigmenti puternici (spre exemplu, vin rosu), vom sterge zona murdara cu un amestec de apa si amoniac. 
Daca mai aveti si alte sfaturi utile, asteptam sa le impartasiti cu noi. 

 

Articole noi

Reamenajare casa de 106 mp – Stil modern, influente scandinave

Pentru proprietari, un cuplu tanar din Bucuresti, aceasta este...

Locuinta compacta de doar 25 mp – eleganta si confort intr-un spatiu mic

Un cuplu tanar casatorit a achizitionat aceasta locuinta de...

Câștigă o amenajare “beton”! 15.000 de lei pentru curtea sau grădina ta, de la Elis Pavaje.

Ce ai de facut? Incarca AICI ( https://elis.ro/iti-amenajam-curtea) - o poza relevanta cu...

Apartament modern de 52 mp amenajat in culori naturale si accente puternice

Locuinta face parte dintr-un complex rezidential din Bucuresti, fiind...

Implementare de succes, beneficiar fericit la concursul #ElisPavaje

In 2020, in plina pandemie, cand toti locatarii de...