Mai mult decat in orice alta incapere a casei, designul interior al bucatariei este o combinatie perfectai functionalitate si estetica. In timp ce functionalitatea se refera la aspectele practice ale designului, cum ar fi utilizarea optima a spatiului si ergonomia mobilierului si aparaturii electrocasnice, estetica se refera la aspectele vizuale, cum ar fi culoarea, textura si stilul.
La imbinarea acestor doua elemente esentiale rezultatul trebuie sa fie un design interior unic si atractiv pentru bucatarie. Aceasta ramane, in ceea ce priveste domeniul de design interior case, spatiul de care se leaga atat aspectele practice ale conditiilor pentru prepararea si depozitarea alimentelor necesare traiului zilnic al unei gospodarii, cat si latura sentimentala a individului, legata de caldura si confortul din bucataria copilariei, de imaginea mamei sau a bunicii gatind pentru cei dragi.
Functionalitatea in designul interior al bucatariei
O bucatarie trebuie sa fie in primul rand functionala, in acord cu stilul de viata al persoanei sau al familiei, si sa indeplineasca nevoile celor care o folosesc. Fie ca aici se gateste in mod curent, fie ca se comanda mâncarea si doar se consuma la masa din bucatarie, spatiul trebuie sa permita aceste activitati, iar amenajarea lui sa tina cont de frecventa lor si de numărul de persoane din locuinta.
Acest lucru implica organizarea corecta a elementelor cheie, cum ar fi zonele de preparare a hranei, spatiul de depozitare, fluxul de circulatie sau coltisorul de discutii la cafea sau la un pahar din bautura preferata.
In amenajare, se va tine cont de amplasarea chiuvetei si aragazului sau masinii de gatit intr-un loc accesibil, precum si de asezarea ustensilelor si a tacamurilor in spatii de depozitare la indemana. In plus, designul ar trebui sa aiba in vedere si locurile unde se tin preparatele culinare, alimentele, vesela, cum ar fi dulapurile si sertarele, frigiderul, pentru a asigura accesul rapid si usor al persoanelor din locuinta.
Estetica in designul interior al bucatariei
Pe langa functionalitate, estetica joaca un rol important in designul interior al bucatariei unei case. Aspectele vizuale ale designului, cum ar fi culoarea, textura si stilul, sunt esentiale pentru crearea unui design atractiv si placut, astfel incat membrii familiei sa se simta „acasa” in acest spatiu. Constient si inconstient, pentru fiecare om, bucataria este spatiul in care troneaza imaginea materna, fie mama, fie bunica, persoana care aduce hrana si confortul. Cu cat aspectul estetic este construit cu orientare catre aceasta zona de explorare sentimentala, cu atat sentimentul pe care locuitorii dintr-o casa il au in bucatarie va fi mai placut.
Nuantele potrivite pot crea o atmosfera placuta si relaxanta. Specialistii in design interior din Timisoara recomanda culorile calde si nuantele de pamant pentru o energie buna a spatiului din bucatarie. In functie de dimensiuni, se vor alege culori pastel sau nuante mai tari sau mai inchise. Iluzia de spatiu este creata, desigur, de culorile luminoase.
In functie de stil, se pot alege materiale naturale, texturi brute sau stralucirea metalului. O tendinta populara in amenajarile interioare este imbinarea de texturi diferite. Se recomanda totusi ca aceasta sa fie facuta sub indrumarea unui expert, pentru a pastra o unitate stilistica si pentru efecte senzoriale optime in sustinerea sentimentului dorit, de acasa.