Cum se monteaza un acvariu – ghid de instalare

Alegerea locului definitiv al acvariului merita toata reflectia, fiindca, odata umplut cu apa, este mai greu sau imposibil de deplasat. Masa unui acvariu in functiune este mai mare decat am putea crede privind volumul sau exterior. Greutatii apei i se adauga cea a diferitelor elemente de decor – nisip, roci, radacini – si a echipamentelor tehnice. Astfel, trebuie sa marim cu 40-50% greutatea volumului de apa pentru a ne lua o marja de siguranta.

Deschide Galeria

Podeaua camerei trebuie sa poata suporta greutatea, si de aceea, este de preferat sa asezati acvariul langa un perete de rezistenta, lasand un interval suficient de mare intre perete si intrerupator. Acest spatiu poate fi folosit la ascunderea firelor si a cablurilor, favorizand accesul la capacul acvariului. Daca constructiile moderne sunt prevazute cu dale solide, situatia cladirilor vechi este mai delicata. Daca aveti indoieli, consultati un arhitect priceput.

Lumina directa a soarelui, propice dezvoltarii algelor, nu este recomandata si de aceea, este de dorit ca acvariul sa nu fie plasat in fata unei ferestre, mai ales daca aceasta este orientata spre sud. Aceasta proximitate risca de asemenea sa supuna bazinul unor variatii termice nefaste. Nici curentii de aer din timpul iernii, si nici temperaturile prea puternice nu sunt apreciate de pesti. Din aceleasi motive, vecinatatea unui radiator este de asemenea de evitat. In schimb, vecinatatea unei prize de curent legata la disjunctor este necesara. Un sistem de intrare si de evacuare a apei usureaza mult operatiile de intretinere a acvariului, fiindca folosirea galetilor se dovedeste obositoare.

Optati pentru un suport bun

Obiectele de mobilier propue in comertul specializat sunt fiabile. Constructorii au inovat mult in domeniu, propunand astazi game variate de piese de mobilier care sa se adapteze oricarui interior. Daca va ganditi sa folositi o alta mobila pe care o aveti deja in casa, este important sa va asigurati ca aceasta are soliditatea necesara, verificandu-i suprafata de lucru si picioarele, care sunt cele mai susceptibile sa cedeze. Daca masa se misca la cel mai mic impuls, inseamna ca picioarele vor ceda cu timpul. Exista, bineinteles, si posibilitatea ca acestea sa fie intarite prin bare metalice. Si suprafata orizontala va trebui verificata fiindca este neplacut sa constatati ca, treptat, cu greutatea acvariului, suportul incepe sa se incline. De aceea, este indicat sa folositi un poloboc masurand exact nivelul supravetei de sprijin. Acvariile din sticla sunt fragile. O bucata minuscula de cuartit introdusa intre fundul bazinului si masa, poate cauza dezechilibre supunand sticla unui punct de presiune care o poate crapa. Acest fenomen poate fi evitat plasand sub acvariu o placa de polistiren cu o grosime de 2 – 2,5 cm, care va garanta in egala masura regularitatea suportului. Unele acvarii care se vand deja echipate cu suportul lor integreaza deja un strat amortizor. Daca mobila suport este mai mica decat acvariul, trebuie neaparat sa o acoperit cu o placa de dimensiuni echivalente cu cele ale cuvei, creata dintr-un material rezistent la apa. Gratie acestei masuri de precautie, bazinul se va putea mentine fara probleme iar greutatea vi fi repartizata in mod egal.

Instalarea acvariului pas cu pas

Odata acvariul bine fixat pe orizontala, il umpleti doar cu apa, fara alte echipamente sau nisip, pentru a-i verifica etansietatea. 

Cititi continuarea pe acvariiprofesionale.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole