Acasă Blog

Fructul dragonului – ghid practic pentru ingrijirea si plantarea acestuifruct exotic in gradina ta

0

Daca vrei sa iti transformi gradina intr-un spatiu exotic sau pur si simplu sa te bucuri de aroma speciala a unui fruct cu totul deosebit, poti sa cultivi fructul dragonului. Cunoscut si sub denumirea de Pitaya, fructul dragonului are origini in America de Sud si este un fruct tropical dulce. Asa cum indica literatura azteca, fructul dragonului ar fi fost descoperit in jurul secolului al XIII-lea. Planta din care provine fructul dragonului este un tip de cactus din familia Hylocereus, care mai poarta si denumirea de “regina noptii”, tocmai pentru ca fructul dragonului infloreste doar noaptea. Poti intalni acest fruct si sub denumirea de “pitaya” sau “pitahaya”, iar gustul sau este de obicei descris ca o combinatie intre gustul de kiwi si gustul de para. 

planta cu fructul dragonului

Fructul dragonului are un aspect distinct, este dulce, crocant si la prima vedere poate parea un fruct destul de neobisnuit. Cu toate acestea, poate fi cultivat cu usurinta in propria gradina. Initial, era foarte raspandit in America Latina si in Asia de Sud-Est, insa astazi a devenit popular in toate partile lumii. Pe langa pata de culoare pe care o aduce in gradina ta, acest fruct poate fi savurat intr-o multime de feluri, fiind renumit pentru continutul bogat de fibre si antioxidanti. Daca ti-am atras atentia, continua sa citesti pentru a afla cum poti cultiva fructul dragonului la tine acasa si ce conditii sunt necesare pentru a creste planta care il produce. 

Fructul dragonului contureaza un paradis tropical in propria ta gradina

Daca iti place sa cresti propriile fructe si sa ingrijesti plante, cu siguranta vei reusi sa cultivi cu succes fructul dragonului. Cu o dimensiune de 10-15 cm si o greutate de 220-350 de grame, fructul dragonului se distinge prin forma ovala si are mai multe soiuri: cu coaja roz si pulpa alba, cu coaja si pulpa roz, cu coaja galbena si pulpa alba. Multi sunt de parere ca cel mai bun soi de fructul dragonului este cel cu coaja rosie si pulpa rosie. 

Planta care produce fructul dragonului poate fi cultivata in gradina sau in ghiveci. Pentru a creste frumos, are nevoie de un climat tropical sau subtropical. Desi face parte din familia cactusilor, nu necesita aceleasi conditii de crestere precum cactusii din desert. Fructul dragonului se dezvolta in conditii climatice blande. Pentru cei care locuiesc in zone unde temperaturile sunt foarte mici sau dimpotriva, foarte mari, cel mai bine ar fi ca planta sa fie crescuta in interior, intr-un ghiveci. Daca vrei sa o plantezi in gradina, iarna poti sa acoperi planta cu un nailon rezistent pentru a nu fi afectata de inghet. 

Culoarea vibranta a acestui fruct si gustul placut nu sunt singurele motive pentru care a devenit indragit in toata lumea. Fructul dragonului are valori nutritionale remarcabile, 100 de grame avand doar 60 de kcal, 3 g de fibre, 1.2 g de proteine si 0 g de grasimi. Pe langa continutul mic de calorii, te poate interesa si faptul ca acest fruct exotic are un continut bogat de antioxidanti, cum ar fi betalainele care se gasesc mai ales in pulpa rosie a fructului sau flavonoidele, care sustin sanatatea creierului. 

Cum trebuie ingrijita planta care produce fructul dragonului?

Planta responsabila de cresterea fructului dragonului nu este greu de intretinut si adauga un aspect decorativ impresionant gradinii tale. Prin forma ovala si cromatica greu de ignorat, fructul dragonului devine un element vizual central si transforma o gradina obisnuita intr-un cadru exotic. Acest fruct bogat in antioxidanti, vitamine si fibre poate creste in ghiveci sau in sol. Pentru a obtine fructele spectaculoase, trebuie sa ii acorzi plantei ingrijire, lumina naturala, apa si nu in ultimul rand, dragoste. 

In continuare, iti vom prezenta cateva sfaturi privitoare la plantarea si ingrijirea plantei fructului dragonului:

Solul

Daca vrei sa cultivi fructul dragonului, trebuie sa afli intai de toate care tip de sol favorizeaza cresterea sanatoasa a cactusului catarator pe care creste acest fruct. Planta are nevoie de un sol nisipos si bine drenat. Pentru o mai buna retinere a apei si nutrientilor, se recomanda ca solul sa fie combinat cu nisip, dar solul nu trebuie sa fie nici prea nisipos, deoarece se va usca repede si nu va permite absorbtia completa a nutrientilor. De asemenea, este esential ca solul sa fie bine drenat tocmai pentru ca plantei nu ii prieste ca solul sa fie saturat cu apa, care deplaseaza oxigenul si priveaza radacinile de acesta. De aceea, iti recomandam sa alegi un sol unde radacinile nu vor prinde umiditate excesiva.

Poti sa plantezi fructul dragonului folosind seminte sau ramurile batrane ale plantei, aceasta din urma fiind o varianta mai buna pentru ca nu mai trebuie sa astepti 2-3 ani pana la cultivarea roadelor, ci aproximativ un an. 

Lumina

Pentru o crestere frumoasa, este important ca planta sa fie asezata intr-o zona unde primeste cel putin sase ore de soare pe zi. Daca ai plantat-o intr-un ghiveci la interior, poti sa o asezi pe un pervaz insorit. Plantele ce produc fructul dragonului au nevoie de lumina soarelui, altfel nu iti vor oferi fructele mult dorite. Desi planta se bucura de lumina puternica a soarelui, aceasta nu poate creste adecvat in zone prea fierbinti, deoarece tulpina se deterioreaza treptat in astfel de conditii. 

Temperatura

Vorbind despre temperatura, trebuie mentionat faptul ca planta care produce fructul dragonului nu se preteaza regiunilor care nu au parte de umbra partiala. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, conditiile optime de crestere ale acestei plante sunt intre 18 si 32 de grade Celsius. In sezonul rece, este important sa protejezi planta prin acoperirea cu materiale izolante sau aducand-o in casa.

Udarea

Pentru ca fac parte din familia cactusilor, plantele care iti aduc deosebitul fruct al dragonului au nevoie de un sol uscat si bine drenat, asa cum am mentionat si mai devreme. Chiar daca este un cactus si rezista la temperaturi destul de mari, planta are nevoie de apa pentru a creste si pentru a produce fructele. Este important sa o uzi de fiecare data cand solul este uscat, fara a uda planta excesiv. Daca radacinile au prea multa apa, sunt predispuse la dezvoltarea de boli fungice si chiar la putrezire.

Inmultirea

Inmultirea fructului dragonului se face prin seminte sau prin butasi. Inmultirea prin seminte este o varianta buna, dar trebuie sa astepti cativa ani pana la maturizarea plantei si pana la culegerea primelor roade. Cel mai bine este sa alegi inmultirea prin butasi, pentru ca este mai rapida. Butasii sunt ramuri pe care le vei taia din planta folosind o foarfeca de gradina, fara a taia insa prea mult din planta, deoarece exista riscul de a ii opri cresterea. 

Iti recomandam sa alegi butasi care au cel putin 2 ani si care au o lungime de 15-20 centimetri.  Acestia trebuie lasati sa se usuce timp de sapte zile, in care nu trebuie sa ii uzi. Dupa aceea, butasul poate fi plantat in ghiveci sau direct in pamant. De regula, dureaza cam jumatate de luna pentru ca ramurica plantata sa prinda radacini. 

Taierea plantei

Pentru o crestere frumoasa si pentru a controla dimensiunile plantei, uneori va fi nevoie sa intervii prin taiere, deoarece planta creste repede si produce vegetatie destul de generoasa. Daca vrei ca planta de fructul dragonului sa aiba o crestere sanatoasa si productiva, ai grija sa tai ramurile uscate, bolnave si pe cele care supraaglomereaza tulpina principala a plantei. Taierea face parte din ingrijire si favorizeaza productia unei cantitati mai mari de fructe. 

Fertilizarea

In timpul sezonului de producere a fructelor, fertilizarea va ajuta planta sa produca fructe bogate. Se va folosi un ingrasamant echilibrat, care se aplica la fiecare doua luni dupa plantare, in ideea de a oferi plantei nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta. Ulterior, dupa ce planta incepe sa creasca, e suficient sa aplici ingrasamant doar de cateva ori pe an. Un ingrasamant echilibrat este cel ale carui valori N, P si K (azot, fosfor si potasiu) sunt apropiate sau identice (cum ar fi un raport 20-20-20). 

Cultivarea

Fructele dragonului cresc cel mai bine intr-un loc cald si insorit, fara a fi prea pretentioase. Udarea periodica a plantei si expunerea la lumina naturala cel putin 6 ore pe zi iti va aduce fructe delicioase, sezonul de varf fiind in perioada iunie-iulie. Fructele dragonului incep sa se formeze la aproximativ 4-6 saptamani dupa infloriea plantei. Culege roadele atunci cand “aripioarele” de pe coaja incep sa se ofileasca si nu astepta ca fructele sa cada singure. Dupa ce le-ai cules, poti sa le pastrezi in frigider pana la doua saptamani. Fructul se consuma ca atare si poate fi adaugat in smoothie-uri, salate sau folosit pentru a face inghetata. 

Acestea sunt cateva sfaturi pe care le poti aplica daca iti doresti sa culegi fructul dragonului din propria gradina. Planta care produce fructul va aduce o nota de originalitate in gradina sau in locuinta ta, pentru ca poate fi crescuta si in ghiveci. Daca vrei sa te bucuri de o experienta de gradinerit aparte si sa produci unul dintre cele mai atractive fructe exotice, o poti face chiar in gospodaria ta, planta nefiind una pretentioasa. 

Cum se planteaza Fructul Dragonului – sursa foto: ProduceClerks.com