Cum se planteaza lamaita?

Lamaita sau roinita este originara din Europa de Sud, fiind o planta preferata din gradinile manastirilor. Parfumul principiului activ aminteste de cel al lamailor. Este cunoscuta si sub denumirea de iarba-stupilor, lucru care indica faptul ca este si o planta melifera. 

Deschide Galeria

Lamaita este o planta perena, care se inmulteste prin drajoni si ajunge la inaltimea de 50-80 de cm. Iubeste caldura si lumina, suportand greu conditiile de semiumbra. Climatul rece si umed nu este favorabil cresterii si dezvoltarii acestei plante. Are nevoie de un loc ferit de vant si de curenti reci si este destul de rezistenta la seceta. In afara de tipurile de sol extreme, se poate cultiva pe orice tip de sol, insa cel mai bun este cel calcaros, bogat in humus si substante nutritive. In timpul iernii, partile aeriene se protejeaza. In toamna se poate muta in ghivece, putand ierna pe pervazul ferestrelor.

Cultivarea lamaitei este destul de dificila, deoarece semintele germineaza greu. De aceea se recomanda achizitia rasadurilor si plantarea lor in gradina in luna mai, la distanta de 30-35 cm intre randuri. Fiind o planta care se inmulteste prin radacini cu muguri, exemplarele mai in varsta se pot inmulti si prin despartirea tufei la sfarsitul lunii septembrie. Cea mai importanta lucrare de ingrijire este combaterea buruienilor, care se realizeaza cu sapaliga. Recoltarea in primul an se face in iunie, la inceputul infloririi, iar incepand din anul al doilea de vegetatie plantele se pot taia si in luna septembrie. Se va taia partea aeriana a plantei sau se vor culege doar frunzele. 

Frunzele de lamaita se utilizeaza la prepararea ceaiurilor, individual sau in amestec cu alte plante pentru stimularea poftei de mancare sau cu efect calmant, de somnifer. Are efect benefic si in cazul migrenelor. Pe langa efectul calmant, lamaita este benefica si in tratarea virozelor. Se foloseste si la prepararea unguentelor pentru herpes. Adaugat in apa de baie, ceaiul de lamaita are efect calmant asupra pielii si relaxeaza corpul. 

Ca mirodenie, lamaita se poate utiliza la condimentarea salatelor, a preparatelor din peste si pui, precum si a deserturilor. 

Articol publicat in cartea Gradina de mirodenii, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole