Acasă Blog

Secretele cresterii si ingrijirii smochinului: ghid pentru cultivarea in propria gradina

0

Smochinul este o planta fascinanta, evocata si in Biblie, drept simbol al rodniciei, prosperitatii, dar si al intelepciunii, cunoasterii si vindecarii. Acest arbore este originar din  Orientul Mijlociu si face parte din familia Moraceae, ca si dudul. 

Smochinul (Ficus carica) creste in salbaticie, dar se si cultiva in gradini si plantatii comerciale, mai ales in zonele subtropicale si temperate, precum si in cele in care se intalneste un climat bland. Primele atestari in Europa ale smochinului au fost in scrierile grecilor antici (800 i.Hr), unde este considerat unul dintre cei mai importanti arbori fructiferi.

smochine pe creanga
Foto: dgazdik

Fructele smochinului sunt gustoase, suculente si considerate un deliciu exotic. Dar pe langa bogatia de arome a smochinelor, ele au si valoare terapeutica, prin continutul bogat in vitamine, minerale, antioxidanti si fibre. Beneficiile pentru sanatate ale acestor fructe ar fi: mentinerea sanatatii sistemului digestiv, reducerea stresului oxidativ, protejarea sanatatii cardiovasculare, reglarea glicemiei, sustinerea sistemului imunitar si efecte antiinflamatorii.

Daca doriti sa cultivati in propria gradina un smochin, pentru a va bucura de umbra, frumusetea, aromele exotice, dar si de beneficiile terapeutice ale sale, puteti descoperi in acest articol un mic ghid despre cresterea si ingrijirea sa.

Ce este smochinul si care sunt particularitatile sale

Potrivit DEX, smochinul este un „arbore cu frunzele lobate, cu numeroase flori închise într-un receptacul globulos, care la maturitate devine un fruct comestibil cărnos, dulce și suculent”. 

Sunt patru tipuri principale de smochini, dintre care trei (San Pedro, Caprifigs, Smyrna) nu sunt, de regula, cultivate de gradinari, pentru ca implica unele cerinte complexe de polenizare. In schimb, al patrulea tip – smochinul comun – este partenocarpic, adica fructele se formeaza fara fertilizare.

Asadar, smochinii pe care ii achizitionati din comert sunt autofertili, ceea ce inseamna ca puteti planta un singur smochin, nefiind nevoie de altul pentru polenizarea incrucisata. Puteti alege dintre numeroase soiuri, ale caror fructe variaza, ca si culoare, de la maro, la negru, violet, verde sau galben: Celeste (cultivat in special in America de Nord), Brown Turkey (mai rezistent la frig fata de alte soiuri si cu fructe mai mici), Black Mission (ce produce doua culturi de fructe mari pe an, de culoare violet-negru), Ischia (cu fructe mai mici, de culoare deschisa si foarte aromate) etc. 

In Romania, soiurile cele mai populare sunt: Svinita 1, Drobeta 1, Drobeta 3, Caracal 3, Curmala, De Portugalia, Dotatto, Calimirna, De Adriatica, de Crimea, San Piero.

Smochinul – o planta iubitoare de soare, apa si fara exigente in privinta solului

smochina coapta pe creanga
smochine

In tara noastra, smochinul poate gasi conditii propice de crestere, fiind recomandata cultivarea in zonele calde, cu risc redus de inghet (temperaturile sa nu scada mai mult de -12˚C), cum ar fi partea de vest a tarii sau litoralul Marii Negre. Daca sunt respectate cerintele legate de temperatura si cele privind tehnologia de cultura, puteti avea recolte bogate in propria gradina. 

Cel mai bun moment pentru plantarea unui smochin este sfarsitul iernii sau primavara, pentru ca in acest fel va avea parte de un sezon de crestere complet pentru a se stabili. Smochinii iubesc locurile adapostite, astfel ca ii puteti cultiva, de exemplu, langa un zid de caramida, pentru ca in acest fel pot absorbi caldura peretelui in timpul noptii. In privinta solului, acesti arbori pot creste pe majoritatea tipurilor de sol, cu conditia sa fie bine drenate si sa contina material organic.

Plantarea smochinului in gradina

Pentru plantarea smochinului in aer liber, va fi nevoie, in primul rand, sa alegeti un loc adapostit, cu sol cu drenaj liber si care sa fie orientat catre sud sau sud-vest, smochinul avand nevoie de cel putin sase ore de lumina solara pe zi, dar cu cat mai multe ore, cu atat mai bine. Alegerea locatiei potrivite este esentiala pentru cresterea, sanatatea si randamentul arborelui.

Smochinul are o radacina lunga, de aceea va fi nevoie de o groapa adanca, de 60 de cm, in care sa asezati, in primul rand, pietre, pentru a impiedica radacinile sa se dezvolte in jos. Ulterior, peste pietre, puteti pune balegar si moloz putrezit, dupa care  o veti umple cu compost si o veti intari. Tineti cont ca  smochinul trebuie plantat la o distanta de cel putin 20 de cm de cladiri, garduri sau copaci.

Plantarea smochinului in ghiveci

Daca plantati smochinul intr-un ghiveci, vasul trebuie sa fie mare si adanc, si sa aiba in partea de jos posibilitate de drenare. Puteti aseza vasul pe picioare, astfel incat excesul de apa sa se scurga cu usurinta. Plantarea in ghiveci a smochinului este o varianta preferata in zonele in care temperaturile scad destul de mult pe timpul iernii, pentru ca plantele pot fi aduse in casa si protejate astfel de frig.

Conditii prielnice pentru smochin

Iata care sunt conditiile optime in care un smochin creste si se dezvolta:

Solul

Solurile preferate de smochin sunt cele usoare, permeabile si nu cele grele si reci si nici cele prea uscate. Daca solul are un continut ridicat in humus si un pH slab alcalin sau neutru este de asemenea propice pentru cultura smochinului. 

Solul trebuie sa fie in permanenta lucrat si fara buruieni, necesitand sapare manuala. In perioada de vegetatie (lunile mai-august), intre randuri, se pot face 4-5 prasile superficiale mecanizate, la o adancime de 5-7 cm, iar toamna, tot pe intervalul dintre randuri, se poate ara la mica adancime, pana la 15 cm.

Lumina

Smochinul este iubitor de lumina, preferand locurile insorite. In cazul in care lumina este insuficienta, arborele se dezvolta vegetativ, cu o fructificare redusa.

Temperatura

Fiind o planta subtropicala, smochinul prefera temperaturi situate in intervalul 17-26 ˚C. Planta rezista la temperaturi ridicate, de pana la 39-40 ˚C, dar in aceste cazuri frunzele pot suferi arsuri. In schimb, in cazul gerului, planta are o rezistenta scazuta, astfel ca temperaturile ce scad sub -12 ˚C pot sa afecteze organele vegetative. 

Udarea

Smochinii sunt plante care iubesc apa, mai ales in timpul primaverii si al verii, astfel ca au nevoie de udare regulata, norma de udare fiind stabilita in functie de conditiile specifice.

Udarea este importanta pentru asezarea solului in jurul radacinilor si, desigur, previne uscarea acestora. Un alt lucru important in cazul udarii este ca activeaza microorganismele din sol care pot imbunatati fertilitatea solului si implicit sanatatea si cresterea smochinului. Prima udare de dupa plantare trebuie sa fie abundenta, dupa care va deveni regulata, astfel incat solul sa fie constant umed, dar nu imbibat cu apa. In perioadele secetoase din an se poate recurge la irigarea prin picurare.

Inmultirea

Smochinii se inmultesc prin: 

  • Butasi – se preleva butasi de la un smochin tanar sau matur, in timpul sezonului de repaus (butasii lemnosi) sau in cel de crestere activa (butasi verzi);
  • Drajoni – prin prelevarea tufelor laterale ale smochinului, ce cresc in apropierea solului. Acestea pot fi separate si replantate, pentru a forma smochini noi;
  • Marcote – inradacinarea unei ramuri laterale nedesprinse din planta. Dupa dezvoltarea suficienta a marcotei, poate fi taiata si plantata;
  • Despartirea tufei – smochinii au tendinta sa formeze tufe laterale, ce pot fi separate de planta mama si plantate individual.

Taierea smochinului

Taierile la smochin pot fi: de formare, de rod, de intretinere si de regenerare. Taierea dupa plantarea smochinului (de formare) este un aspect crucial pentru sanatatea si longevitatea sa. Rolul taierilor de rodire este de a asigura un numar optim de lastari fertili, cu o lungime de 20-40 de cm, iar cele de intretinere si regenerare presupun indepartarea cresterii slabe si bolnave pentru a incuraja o crestere sanatoasa si productiva.

Un smochin poate creste pana la inaltimea de 12-22 de metri, dar il puteti tine la o inaltime de 1,8  – 3,6 m prin taiere. Se recomanda taierea de doua ori pe an pentru a mentine plantele viguroase la o dimensiune gestionabila si pentru a imbunatati procesul de fructificare. In Romania, smochinul se conduce, in general, sub forma de tufa, pentru a fi mai ferit de ger, dar si sub forma de pom, cu trunchi si coroana.

Fertilizarea

Cel mai bun ingrasamant pentru smochin este cel echilibrat, cu macronutrienti si micronutrienti. Macronutrientii sunt azotul (cu rol in cresterea frunzelor si fotosinteza), fosforul (pentru dezvoltarea radacinilor si productia de fructe) si potasiul (pentru reglarea absorbtiei de apa si sanatatea generala a plantei). Smochinii au nevoie si de micronutrienti pentru a se dezvolta: fier, magneziu, calciu, zinc, sulf, cupru si alte oligominerale. 

Pe langa metoda clasica a aplicarii ingrasamantului, raspandit in jurul copacului, exista si posibilitatea de aplicare a sa direct pe frunzele smochinului, prin intermediul unui spray special. Aceasta este o metoda foarte buna de corectare rapida a deficientelor de nutrienti. Un astfel de ingrasamant se aplica printr-un pulverizator, dupa ce a fost completat cu apa, iar frunzele vor absorbi nutrientii prin stomate. 

Momentul cel mai prielnic pentru fertilizare este primavara, inainte de aparitia cresterii sau la scurt timp dupa, pentru a ajuta copacul sa beneficieze de nutrienti la inceputul sezonului. Daca sunt deficiente de nutrienti in sol, puteti fertiliza in orice moment al anului.

Daunatori si boli

Principalele boli ale smochinului sunt: monilioza, antracnoza smochinului si putregaiul cenusiu, iar daunatorii cei mai de temut ai sai sunt: paduchii lanosi, paduchii testosi, paianjenul rosu comun, musca portocalie a smochinului, musculita alba a smochinului. 

Tratamentele de combaterea bolilor si daunatorilor sunt rare si se aplica doar in cazul in care presiunea unui atac este mare.

Recoltarea smochinelor

Recoltarea smochinelor

Smochinul intra pe rod in anul al doilea de la plantare, dar productia sa maxima se obtine in anul 4-5 de la plantare.

Smochinii sunt specii bifere, adica pot da doua recolte pe an. Prima recolta este caracterizata prin fructe mai mari, iar cea de-a doua prin fructe mai mici, dar mai aromate. Perioada de recoltare variaza in functie de soi si de regiune. Fructele pot fi culese cand culoarea lor devine violet si cand se desprind usor. Ele pot fi utilizate in forma proaspata, ca fructe deshidratate, in dulceata, gem, siropuri etc.

In concluzie, puteti cultiva smochini in propria gradina, daca sunt respectate cerintele de temperatura, sol, lumina. Prin lucrarile de udare, sapare si fertilizare adecvate, veti putea culege fructele aromate din al doilea an, bucurandu-va de gustul delicios si de beneficiile pentru sanatate atat in forma lor proaspata, cat si deshidratate, sau in gemuri, compoturi, dulceturi, siropuri etc.