Cum se planteaza si ingrijeste petunia?

Petunia este o planta populara prin faptul ca infloreste timp indelungat si din abundenta, fiind potrivita pentru a inveseli atmosfera intr-o casa, zambind din ghivece sau jardiniere.

Deschide Galeria

Inflorind din primavara pana la primul inghet, petuniile sunt ideale pentru gradini si terase, chiar si cei mai neexperimentati dintre noi putand sa le planteze si sa le creasca cu mare usurinta.

Pentru a creste cu succes petunia e necesar sa ii asigurati o locatie cu multa lumina. Are nevoie de cel putin 5-6 ore de lumina solara directa pentru a se dezvolta armonios. Daca le veti tine mai mult timp la umbra, aceasta va inflori mai putin.

Daca doriti sa plantati petunia de la stadiul de samanta, atunci e important sa urmati cativa pasi esentiali pentru ca ulterior sa puteti muta planta in exterior. Semintele de petunie sunt foarte mici si fragile, manuirea si plantarea lor dand batai de cap chiar si gradinarilor priceputi. Astfel, este necesar sa le asigurati lumina suficienta pentru ca semintele sa germineze; de aceea nu le acoperiti cu pamant. Imprastiati-le deasupra solului din ghiveci si apasati usor fara a le introduce prea adanc in pamant. Asigurati-le si o temperatura constanta de 18-20 de grade, ferite de curenti reci. Dupa germinare, mutati-le intr-un loc mai racoros si lasati-le sa creasca pana la momentul mutarii. Sunt necesare cam 10-12 saptamani pana la momentul cand pot fi scoase in gradina.

Pentru a va usura sarcina plantarii, puteti cumpara direct rasaduri de petunie pe care sa le mutati direct in ghivece sau jardiniere si ulterior doar sa le ingrijiti corespunzator.

Petunia nu rezista la inghet, asa ca inainte sa le aduceti la exterior, asigurati-va ca perioada rece a trecut; ca precautie, le puteti scoate afara in timpul zilei si aduce in casa pe timpul noptii timp de cateva zile pana sunteti siguri ca momentul este prielnic.

PH-ul solul in care plantati petunia poate varia. Insa cel mai important este sa ii asigurati un nivel optim de umiditate. Udarea o data pe saptamana este suficienta. In perioadele de seceta, recomandam sa le udati mai des. Cu grija, insa pentru ca prea multa apa este daunatoare.

E important, de asemenea, sa aplicati ingrasamant cel putin o data pe luna pentru a le asigura o crestere buna, mai ales daca solul nu ofera suficienti nutrienti. Din cand in cand curatati planta de frunzele si florile moarte pentru a usura inflorirea altora.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole