Cum se planteaza un prun?

 Prunul, alaturi de mar, este cel mai raspandit pom fructifer de la noi din tara. Pe langa faptul ca prunele sunt foarte delicioase si sunt un foarte bun antioxidant, din acestea se poate face si gem, tuica sau palinca, care sunt lucruri aproape nelipsite din orice gospodarie cu livada.


Deschide Galeria

Denumirea stiintifica a prunului este Prunus Domestica si are marele avantaj ca poate creste in orice tip de sol, insa are nevoie de expunere in plin soare. Daca iti doresti un prun la tine in gradina, ar fi bine sa il plantezi cat mai repede deoarece acestea va face primele fructe dupa 3 ani de la plantare.

Un prun sau mai multi pruni la tine in gradina, reprezinta o alegere excelenta deoarece acestia nu necesita aproape deloc ingrijiri. Prunii traiesc aproximativ 50 de ani, asadar te vei bucura mult timp de prune din belsug, daca plantezi pomi in numar mare, creand o adevarata livada.

Anotimpul in care trebuie plantati prunii este toamna, inainte de a incepe zapezile sau primavara, fix dupa ce s-au topit acestea. In primul an de la plantare trebuie sa ai mare grija ca acestia sa nu inghete.

Cand te decizi asupra plantarii unui prun, sa ai mare atentie in ceea ce priveste tipul prunului pe care il alegi, deoarece acestia pot creste pana la 9 m, iar pentru o gradina mica nu sunt tocmai indicati. Pentru spatiile mai mici, cei mai indicati pruni sunt cei care ating o inaltime de 2-3 metri.

Locul de plantare pentru prunul tau trebuie sa fie unul destul de deschis, deoarece acesta are nevoie de spatiu in jurul lui si nu trebuie sa fie aglomerat de alte plante. Pentru acest spatiu, este de preferat sa aduci mult ingrasamant si sa sapi o groapa de aproximativ 60 cm adancime si 1,2 m diametru, pentru a putea pune cat mai mult material organic la baza pomului.

Prunii, odata ce au prins, vor fi niste pomi mereu frumosi la tine in gradina, mai ales in perioada de inflorire sau cand trebuie culese prunele. Te vei bucura de roadele muncii tale, avand satisfactia lucrului bine facut cu propriile maini.

Articole noi

Reamenajare casa de 106 mp – Stil modern, influente scandinave

Pentru proprietari, un cuplu tanar din Bucuresti, aceasta este...

Locuinta compacta de doar 25 mp – eleganta si confort intr-un spatiu mic

Un cuplu tanar casatorit a achizitionat aceasta locuinta de...

Câștigă o amenajare “beton”! 15.000 de lei pentru curtea sau grădina ta, de la Elis Pavaje.

Ce ai de facut? Incarca AICI ( https://elis.ro/iti-amenajam-curtea) - o poza relevanta cu...

Apartament modern de 52 mp amenajat in culori naturale si accente puternice

Locuinta face parte dintr-un complex rezidential din Bucuresti, fiind...

Implementare de succes, beneficiar fericit la concursul #ElisPavaje

In 2020, in plina pandemie, cand toti locatarii de...