Cum trebuie ingrijita gradina toamna

A sosit si prima zi de toamna, iar odata cu aceasta, trebuie sa trecem la treaba. In primul rand, in gradina. Serile se vor raci din ce in ce mai repede, iar plantele au nevoie de ingrijire pentru a le apara de frig si de iarna care va sosi peste trei luni.

Deschide Galeria

Daca doriti sa transplantati, acesta este cel mai bun moment pentru ca pamantul inca nu s-a racit, plantele vor fi udate constant si bine de ploaie si au timp pana da inghetul sa se prinda foarte bine. In plus, daca vreti la anul sa aveti plante noi in gradina, plantati-le acum, dar cu grija. Bulbii trebuie pusi in pamant cu varful in sus la o adancime egala cu de trei ori inaltimea lor.

Daca aveti gazon in curte indepartati constant frunzele uscate de pe el pentru ca nu il lasa sa respire si nu ii dau suficienta lumina. Continuati sa tundeti gazonul pana tarziu in octombrie, chiar si in noiembrie, in functie de temperaturi. Folositi fertilizatori potriviti pentru aceasta perioada, adecvati plantelor dumneavoastra si renuntati la cei pe care ii utilizati in mod normal vara.

Urmatorii pe lista sunt arbustii si plantele perene. De indata ce vine luna septembrie in gradina, trebuie sa ii taiati pentru a nu putrezi, mai ales daca arbustii s-au ingalbenit si daca tulpinile lor se lasa in jos. Aveti grija sa nu ii taiati prea scurt. Maximul este pana la un sfert din inaltimea lor normala in majoritatea cazurilor.  Tundeti tot acum si gardul viu daca aveti, cu aceeasi grija cu care il taiati si in vara, lasandu-l intr-o forma compacta.

Acoperiti plantele sensibile la temperaturi reci si inghet cu frunze sau cu ambalaje speciale din comert. Bulbii de plante specifice verii trebuie scosi si depozitati in loc umbros si rece, iar ghivecele trebuie aduse in casa.

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole