Cum utilizezi la maximum spatiul dintr-un apartament mic – avantajele ancorarii mobilierului pe partea superioara a peretilor

Indiferent de dimensiunea unei locuinte, spatiile de depozitare niciodata nu vor fi suficiente, pentru ca tot timpul vei avea tendinta de a achizitiona obiecte noi. Problema devine cu adevarat apasatoare atunci cand te confrunti din start cu un apartament mic, cu o locuinta compacta care te determina sa faci compromisuri si te obliga la evaluari periodice ale obiectelor de prin casa.

Deschide Galeria

Intr-un spatiu mic doar strictul necesar isi are locul, insa tragedia nu este atat de mare, mai ales ca acest lucru te face sa tii sub control numarul obiectelor si sa ai parte de armonie in amenajare.

In plus, sunt cateva trucuri, cateva solutii de design interior, propuse de specialisti, la care poti recurge in plin proces de amenajare sau inca de cand iti achizitionezi un apartament, care, pe termen lung, te vor scoate din impas.

Una dintre variantele la indemana, recomandata de designeri, consta in realizarea unor piese de mobilier pe comanda, special gandite pentru locuinta ta. Astfel, pe langa faptul ca se potrivesc perfect spatiului alocat, sunt concepute dupa un model original, in culoarea agreata de tine, ele pot fi montate cu precadere in partea superioara a peretilor, oferindu-ti astfel un plus de spatiu la nivelul podelei.

Cu toate acestea, inainte de orice decizie care implica ancorarea unor piese de mobilier pe pereti este necesar sa verifici care sunt materialele din care sunt realizate zidurile.

Mobilierul ancorat este extrem de util intr-un spatiu mic, insa impune cerinte specifice in ceea ce priveste rezistenta la smulgere a peretilor.

Din acest motiv, consulta-te cu un specialist si asigura-te ca peretii apartamentului tau sunt realizati din materiale omogene, cu grosimi mai mari de 10 centimetri.

Totodata, este important sa stii si cat de usor de penetrat este materialul din compozitia peretilor si daca exista riscuri ca zidaria sa se fisureze, astfel incat sa nu ai surprize neplacute cand vei instala mobila.

Odata finalizata aceasta etapa esti liber sa te avanti in marea aventura a amenajarii apartamentului.

Pentru asta, alaturi de specialistii de la Ytong, ti-am pregatit cateva idei practice care iti vor imbunatati semnificativ confortul din locuinta ta, mai ales daca aceasta este realizata cu blocuri de BCA premium. Pe langa faptul ca peretii construiti cu o astfel de solutie de zidarie au capacitatea de a sustine pana la 200 de kilograme, in functie de grosimea peretelui, ei sunt usor de gaurit, fara sa risti sa apara sparturi, prinderea mobilierului realizandu-se doar cu ajutorul unor ancore.

1. Atunci cand suprafata camerelor iti permite fiecare piesa de mobilier ocupa un spatiu dedicat din cadrul sau. Cand, din contra, esti limitat de dimensiune incaperilor, mobilierul suspendat devine cea mai buna solutie. In aceasta situatie poti combina doua sau mai multe piese de mobilier.

Foarte populara este incadrarea canapelei sau a patului matrimonial intre piese de mobilier gandite pentru depozitarea hainelor. Biroul poate fi si el supus aceluiasi tratament, din considerente practice, el fiind incadrat de un corp asemenea unei biblioteci.

In cazul in care vorbim de incaperi si mai mici sau de intentia de a da nastere unui stil modern, aerisit, atunci piesele de mobilier pot fi inlocuite cu simple polite.

2. Identifica spatiile moarte dintr-o locuinta si incearca sa le valorifici la maxim. De exemplu, holurile sau colturile din anumite camere pot deveni cu putina ingeniozitate birouri sau locuri de joaca pentru copii.

3. In cazul in care ti-ai cumparat un apartament nou si peretii de compartimentare nu au fost executati inca, poti opta in aceasta etapa pentru realizarea unor alveole, nise in care sa depozitezi de la ghivece de flori si pana la obiecte mai mari de tipul acvariilor. Blocurile YTONG sunt foarte ușor de decupat si de utilizat in astfel de proiecte. Aceste produse permit chiar realizarea integrala a unor piese de mobilier de tipul insulelor de bucatarie, politelor ancorate sau bibliotecilor deschise, fixate pe un perete sau cu rolul de a separa doua zone.

4. De altfel, pentru separarea anumitor incaperi poti renunta complet la peretii clasici in favoarea unor solutii de genul celei amintite mai sus. Piesele de mobilier special gandite pentru locuinta ta nu vor oferi doar un aer original spatiului, dar iti vor si garanta spatiul de care ai nevoie. In plus, separatoarele de camera ofera solutii de depozitare generoase. Sunt furnizori de mobilier care te pot ajuta sa delimitezi doua camere integral prin intermediul unor astfel de piese. La fel de bine, pentru un plus de originalitate, poti realiza din zidarie pereti despartitori ornamentali.

Indiferent de solutiile pentru care vei opta verifica atent specificatiile tehnice si solicita opinia unor specialisti. Arhitectii de interior si designerii iti recomanda sa te inspiri cat mai mult din stilul scandinav, minimalist, apreciat tocmai prin eficienta si functionalitatea prin care se caracterizeaza.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole