Cum vor arata locuintele noastre in viitor? IKEA are cateva previziuni

In viziunea traditionala, atunci cand oamenii se gandeau la casele lor, aveau o conceptie aproape matematica. O canapea + un televizor = 1 sufragerie. Un pat + 1 dulap = un dormitor. Insa, intr-un context global in continua urbanizare, unde oamenii au un habitat din ce in ce mai mic (se prognozeaza ca pana in 2017, majoritatea oamenilor vor locui in areale urbane foarte inguste), perceptia asupra spatiilor de locuit devine tot mai fluida. Marcus Engman, Head of design pentru IKEA, estimeaza ca viitorul obiectelor de mobilier va fi tot mai versatil.

Deschide Galeria

Sa luam canapeaua, de exemplu, in trecut piesa centrala a living room-ului si deci a casei. Acum, ea nu mai este doar spatiu pentru socializare. Oamenii mananca pe canapea, in apartamente mici, si o folosesc si pentru dormit. Nici directionarea ei catre televizor nu mai este un gest obligatoriu, intr-o lume obsedata de wireless si gadget-uri. Trend-ul se extinde si spre alte zone ale casei, spatiile mici obligand obiectele sa devina piese multi functionale unde se poate lucra, manca, socializa si juca.

Mobilierul va deveni asadar tot mai versatil, nevoit sa se plieze la noile moduri de locuire. “Este posibil ca in viitor scaunul sa devina piesa centrala a unei locuinte, pentru ca poate servi la atat de multe lucruri”, estimeaza Marcus Engman. Scaunul poate fi folosit ca noptiera, ca obiect de sezut, ca prelungire a mesei sau ca scara. In plus, scaunele pot fi proiectate sa fie depozitate cu usurinta unele in celelalte, atunci cand nu sunt utilizate.

Nici depozitarea nu va ramane la fel. Oamenii incep sa inteleaga ca mediul urban nu este adecvat pentru dulapurile masive si depozitarile generoase. In plus, multe dintre lucrurile depozitate fizic in trecut (muzica, filme, carti) sunt acum digitalizate. Locuintele vor deveni mai aerisite si putinele lucruri depozitate vor fi probabil atent expuse.

IKEA ne-a obisnuit deja cu ambalajele compacte si vor continua pe aceeasi linie – potrivit responsabilului pentru design amintit mai sus, nu are sens sa livrezi aer in jurul lumii, ar fi o atitudine nesustenabila si ar mari pretul produsului final. Ne asteptam asadar ca suedezii si competitorii lor sa ambaleze elementele de mobilier in pachete tot mai compacte.

O alta directie a produselor de mobilier este tactilitatea – prelungire a gadget-urilor cu touch screen pe care le-am inclus in vietile noastre de zi cu zi. Materialele vor tine pasul cu dezvoltarile tehnologice si nu se vor mai limita la vizual. Componenta tactila va deveni tot mai importanta in alegerile obiectelor pentru casa.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole