Dare to Rug – covoare cu design contemporan made in Romania

Dare to Rug este primul brand romanesc de covoare realizate prin tehnica hand-tufted, imbinand modelele traditionale cu designul contemporan. In spatele acestuia se afla multa pasiune si doua tinere – Andreea Batros si Flavia Scinteanu, designeri de interior ce au lucrat in Shanghai si in Milano, formandu-si viziunea creativa si invatand sa aprecieze covorul ca obiect de decor. Dupa ce am vazut frumoasele lor covoare la targul Made in Ro, am dorit sa aflam mai multe despre acest proiect curajos.

Deschide Galeria

Cum v-a venit ideea si cand?

Ne stim de foarte multi ani si ne-am dorit intotdeauna sa pornim un proiect impreuna. Acum un an, in timp ce ne aflam inca pe continente diferite si cream obiecte de decor pentru proiectele noastre, am descoperit cat de ofertanta si de creativa poate fi crearea covoarelor de autor. Apoi am decis ca cel mai potrivit loc pentru a face asta si pentru a promova designul romanesc este Romania.

De la ce vine numele proiectului?

Dare to Rug indeamna iubitorii de design sa isi arate dragostea pentru covoare si sa aiba incredere sa porneasca un proiect de design de interior chiar de la covor. Ne-am propus sa promovam covorul ca element decorativ principal in schema unui spatiu –  vrem sa il readucem in centrul atentiei. 

Care a fost primul produs lucrat?

Primul covor produs a fost Serene, care a fost creat chiar inainte de a le produce pe toate celelalte. El a infrumusetat zona de lounge a unei cafenele din orasul Guangzhou, China.

Ce materiale folositi? Dar tehnici?

Folosim lana din Noua Zeelanda – testata de mai bine de zece ani in crearea acestui tip de covoare, si care este cea mai buna pentru lucrat prin metoda hand-tufted. Aceasta este recunoscuta pentru frumusetea, elasticitatea, culoarea ei deschisa si pentru rezistenta in timp. Covoarele din lana naturala sunt biodegradabile si ajuta la protejarea mediului inconjurator.

In procesul de vopsire a lanii sunt folosite doar produse testate ecologic, din Elvetia; putem alege culorile pentru modelele noastre dintr-o paleta de 1.400 de optiuni. Ca protectie pentru spatele covorului am ales sa folosim bumbac 100% natural pentru ca ii ofera covorului o protectie mai buna si o durata mai lunga de viata. Hand-tufting este un proces manual prin care, cu ajutorul unui pistol special, se insereaza smocuri de lana (“tufts”) pe o suprafata de bumbac, conform modelului dorit. Apoi, lana este fixata cu ajutorul unui lipici special. Folosind aceasta tehnica se pot crea diferite efecte prin taierea firului de lana la inaltimi variate, arcuirea lui, sau prin jocuri de modele si culori. Tehnica hand-tufted aduce o infinitate de posibilitati pentru design si permite folosirea unor materiale naturale.

Ce va inspira?

Prima colectie Dare to Rug se numeste Romanian Moods si reuneste covoare cu design contemporan inspirate din cusaturi traditionale din cele 10 regiuni istorice ale tarii.
Ideea colectiei s-a nascut din dorul de casa, care a dus cumva la constientizarea potentialului enorm pe care il are cultura traditionala romaneasca. Noi am lucrat ca designeri de interior in afara tarii si am intrat in contact cu oameni si culturi foarte diferite. In plus, atunci cand esti departe de casa, te uiti inapoi si poti sa sintetizezi lucrurile frumoase cu mai multa usurinta.

Cui se adreseaza produsele?

Clientul Dare to Rug iubeste designul de calitate. El nu cauta doar o imagine frumoasa, ci si un produs durabil si util, care sa ii aduca un plus de valoare spatiului sau si care ofera un raport corect pret-calitate.

Prin ce canale ajungeti la clienti?

Prin comunicarea directa cu designerii de interior si realizarea proiectelor impreuna cu acestia, prin participarea la evenimente, prin expunerea in showroom-uri de profil si prin comunicarea prin propriile canale (website, Facebook sau Instagram, de exemplu), dar si prin materialele aparute in presa. Suntem in discutii cu cateva showroom-uri de mobilier si decoratiuni, astfel modelele vor fi expuse in curand in mai multe spatii. Modelul Ironic din colectia Romanian Moods este deja disponibil in showroom-ul si magazinul online Dizainar.

In ce tipuri de interioare se potrivesc?

Noi promovam covoarele ca obiect central in schema decorativa a unui spatiu si ne place sa credem ca ele se incadreaza in orice fel de incapere, fiind ori complementare, ori total in contrast cu ce se afla in jurul lor. Daca, totusi, se doreste un design diferit fata de cel propus in colectia Romanian Moods, oferim posibilitatea customizarii unui covor dupa cerintele clientului.

Ce planuri de viitor aveti?

Dare to Rug abia face primii pasi, asadar acest prim an va fi o perioada de testare, validare si de ce nu de ajustare a brand-ului la feedback-ul venit din piata. Ne dorim sa ajungem in cat mai multe case si sa infrumusetam cat mai multe spatii. Pentru a ajunge la acest rezultat, lucram la deschiderea propriului spatiu de prezentare si planuim lansarea Dare to Rug pe piata internationala, in aprilie, la Salone del Mobile, Milano.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole