Design de obiect made in Romania – Colectia Tol

Colectia Tol este cea mai recenta creatie a designerului Cristina Bulat, absolventa a Facultatii de Arhitectura de Interior din cadrul UAUIM.  Cristina Bulat s-a remarcat anul trecut la Concursul National de Design de Mobilier, organizat de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania, unde a luat locul I pentru prima sa colectie de mobilier, intitulata „The Unbutton”.  Mobilierul  “Unbutton” a fost remarcat de prestigioase reviste internationale, expus la targuri de profil si s-a inspirat din curentul artistic Pin-Up – comodele sunt o aluzie la o camasa descheiata, prin  cadrele curbate ce amintesc de un guler, confectionate din MDF.

Deschide Galeria

In 2015, Cristina Bulat a creat Colectia Țol, inspirata de covoarele vechi romanesti, tesute din lana si decorate cu elemente traditionale si nominalizata la Elle Decoration Romanian Design Awards 2015.

Despre inspiratia pentru colectia Tol, Cristina Bulat declara ca aceasta a aparut ca raspuns la o provocare de a crea piese de mobilier de  inspiratie traditionala, care urmau sa fie expuse la un targ cu tematica etno din Republica  Moldova. Cristina isi amintste ca „la inceput am fost destul de sceptica si am considerat ca este ceva  care "trebuia facut", dar treptat s-a transformat intr-o reverenta pe care voiam sa o aduc locului in care m-am nascut si am crescut. Aceasta colectie imi este foarte draga si, la fel cum unui obiect i se sporeste valoarea prin unicitatea si autenticitatea sa, ma pot rezuma si eu la aceasta linie pe care am investit-o cu o mare insemnatate spirituala.”

Referitor la materialele preferate, designerul si-ar dori sa lucreze cu fetrul si pluta, materiale naturale ce dau acea senzatie de liniste si caldura pe care oricine ar vrea sa le regaseasca in caminul sau. „In principiu, sunt o mare admiratoare a liniilor si formelor clare si argumentate care impresioneaza doar prin cateva detalii ce dau personalitate obiectului. Teoria mea este ca obiectele trebuie sa fie simple, ergonomice, functionale si sa aiba acel "ceva" care iti capteaza atentia. Cam acestea sunt principiile pe care incerc sa le aplic cand creez un obiect de design”, ne-a povestit Cristina.

Piesele din colectia Tol, o comoda si o masuta, urmeaza o linie curata si simpla, elementele distinctive fiind onduleurile care sugereaza o tesatura ce se cuteaza cu usurinta si perforatiile cu motivele traditionale in tabla metalica. Piesele sunt executate din lemn masiv de stejar la fabrica Delta Studio, iar tabla de otel perforata cu motive traditionale a fost realizata in atelierul de confectii metalice Vertigo Metal Design din Bucuresti .

Primele prototipuri au fost executate in  culoarea alba, dar pot fi personalizate in orice nuanta disponibila din gama RAL.  De aseemenea, la cerere se pot realiza si dimensiuni personalizate.
Mobilierul TOL, creat de Cristina Bulat, este acum inclus de brandul de mobilier 100% romanesc Formmat la sectiunea Designeri Invitati.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole