Design functional si economic made in Ro – mobilierul din carton de la Foldo

Fiecare idee creativa din sfera designului de interior ne pasioneaza si ne face sa dorim sa-i aflam povestea. Iar cand aceasta idee are la baza un material eco-friendly cum este cartonul, pune la loc de cinste un design functional si este made in Ro, nu mai stam pe ganduri.

Deschide Galeria

De aceea, Povestea Casei a stat de vorba cu Nicolae Baciu, directorul executiv de la Foldo, initiativa autohtona prin care se materializeaza in carton diferite obiecte de design interior. Lansat oficial in vara acestui an in cadrul targului de design romanesc Made in Ro, Foldo isi concentreaza atentia pe proiecte si abordari creative. 

Citeste si articolul despre locuinta inovativa a unui designer de interior

„Nascut din respect pentru mediu si pasiune pentru design, Foldo este un proiect indraznet, ce isi propune sa schimbe perceptia oamenilor despre mobilierul conventional, propunand ca alternativa mobilierul din carton. Ideea a venit efectiv dintr-o necesitate. Ma mutam periodic si era foarte greu sa transport piesele de mobilier cu care decorasem casa. Am decis ca am nevoie de ceva mult mai mobil, mai usor de demontat si de impachetat. Testand diverse materiale, m-am oprit la carton si asa a aparut primul fotoliu din carton, Foldo. Cartonul este ecologic si 100% reciclabil asa ca toate produsele Foldo protejeaza mediul”, spune Nicolae Baciu.

De aici pana la intuirea adevaratului potential al conceptului Foldo nu a mai fost decat un pas: „Ne-am strans o mana de oameni creativi si am inceput sa dezvoltam si alte produse. Am inceput sa ne documentam. Am descoperit ca mai exista proiecte similare in Australia, Noua Zeelanda, Statele Unite si Germania. Noi ne consideram diferiti pentru ca nu folosim adezivi sau suruburi. Designul obiectelor noastre este inspirat din formele geometrice, de aceea, colectia noastra de corpuri de iluminat se numeste Foldo Geometri”, detaliaza directorul executiv Foldo.

Detaliile operative sunt mentinute in-house si pe plan local. Astfel, cartonul este achizitionat de la o fabrica din Romania, iar de concepte se ocupa chiar Nicolae Baciu impreuna cu o mica echipa de designeri. Productia se face tot in atelierul Foldo. 

Despre activitatea Foldo pana in prezent, Nicolae Baciu adauga: „Desi a fost lansat de curand, au aparut si cateva proiecte speciale pentru Foldo. Am realizat mai multe corpuri de iluminat si decoratiuni din carton pentru cafeneaua The Coffee Factory din Bucuresti, TerraVerde, un restaurant din Ploiesti si un angrenaj de roti dintate din carton pentru un club din Ramnicu Sarat. Datorita versatilitatii cartonului putem realiza diverse proiecte incadrandu-ne intr-un buget rezonabil.Mobilierul Foldo este o alternativa mai ieftina fata de mobilierul conventional. De exemplu un fotoliu SEATER costa 200 lei. Fotoliile noastre au fost testate timp de 8 luni in conditii de utilizare zilnica intensiva si se descurca cu succes. Produsele noastre se adreseaza tuturor categoriilor de oameni, insa datorita reticentei fata de materialul utilizat, principalul nostru target sunt oamenii din domeniile creative, oamenii deschisi la nou care apreciaza designul si vad beneficiile certe ale produselor noastre.”

Interesanta este si partea ludica a achizitiei produselor Foldo – ele se livreaza dezasamblate, in pachete compacte, iar asamblarea lor se face foarte usor, fara a avea nevoie de lipituri, suruburi sau unelte speciale. Acest fapt le apropie de ideea de jocuri de constructii pentru adulti.

Citeste si despre casutele eco-friendly

„Inspiratia, de obicei, vine singura, insa orice idee ai avea, este posibil sa fi avut-o altcineva inaintea ta. De aceea, etapa aceasta in care cautam inspiratie, noi o numim documentare. Intotdeauna incercam sa facem ceva original asa ca ne documentam inainte, sa vedem ce s-a facut deja. Din punctul meu de vedere, Pinterest este o comunitate foarte complexa de oameni creativi unde gasesti aproape orice in materie de design”, mentioneaza reprezentantul Foldo referitor la sursele de inspiratie. 

In ceea ce priveste feedback-ul clientilor, viitorul si deschiderea consumatorilor catre inovatie suna promitator: „Reactia oamenilor a fost mult peste asteptarile noastre. Am fost foarte surprinsi de o doamna in varsta de 70 de ani care a vizitat standul Foldo la un targ si ne-a spus incantata – acesta este viitorul. Am distrus suficient planeta si a sosit momentul sa facem ceva in privinta asta”, conchide Nicolae Baciu.

 In viitorul apropiat, Foldo isi propune sa lanseze o noua colectie de corpuri de iluminat si sa extinda gama actuala de mobilier. Obiectivul sau pe termen lung este cresterea nivelului de constientizare al oamenilor atunci cand vine vorba de protectia mediului, motiv pentru care participa la cat mai multe targuri si expozitii de profil si incearca sa fie cat mai vizibili.

La final, l-am intrebat pe Nicolae Baciu cum va arata mobilierul anului 2020? ” Probabil va arata ca Foldo – simplu, multifunctional, usor de mutat si cel mai important, 100% reciclabil”.

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole