Despre amenajarea bailor mici am vorbit in diferite articole si vom continua sa le abordam pentru ca mereu gasim noi si noi surse de inspiratie si idei practice care merita impartasite cu voi. Asa ca, daca te-ai hotarat sa-ti renovezi baia, citeste in continuare sfaturile noastre.
Orice spatiu mic este o provocare atat pentru specialist dar mai ales pentru beneficiarul in sine. Cu totii stim ca baile nu sunt tocmai cele mai generoase incaperi din casele noastre, de aceea si dificultatea de a gandi amenajarea unui spatiu functional dar si estetic in acelasi timp. Ca sa te poti orienta si sa iei deciziile mai usor, tine cont de urmatoarele indicatii si sugestii:
Alege culori si nuante deschise, iar finisajele lucioase. Intr-o baie mica, culorile intense, saturate, in tonuri mai inchise se folosesc doar ca accent si nu pe toti peretii baii. Daca iti place negrul, alege-l pentru pardoseala sau cel mult pentru un brau vertical ca element de accent in decor.
Oglinzile sunt aliatul tau pentru orice fel de spatiu mic. Si cum in baie exista mereu cel putin o oglinda, acorda atentie modelului si marimii celei principale. Nu te limita doar la o oglinda mica pe dulapiorul cu cosmetice. Un model mai amplu, de forma dreptunghiulara care sa incadreze lavoarul in intregime va da un aspect modern baii tale.
Spuneam mai sus de finisaj lucios. Suprafetele lucioase reflecta lumina si creeaza un joc placut care lasa impresia ca un spatiu pare mai mare. Pentru a obtine acest efect, opteaza pentru o vopsea epoxidica in locul placilor de faianta.
Nu ignora importanta iluminatului, mai ales intr-o baie care nu primeste deloc lumina naturala. Cu cat mai bine iluminata o incapere cu atat ea va parea mai spatioasa. Nu te limita deci la lumina de deasupra oglinzii. Ia in calcul un sistem de spoturi pentru tavan.
In ceea ce priveste mobilierul, mizeaza pe piese minimaliste. Aici e nevoie de adaptarea la fiecare spatiu in parte. Unele bai vor adaposti si masina de spalat automata, de aceea si nevoia unui dulap pentru detergenti si produse de curatare. Pentru o baie fara masina de spalat, atunci un dulap sau cateva sertare sub lavoar ar trebui sa fie suficiente pentru nevoia de depozitare.
Daca renovezi baia si spatiul ti se pare insuficient pentru nevoile actuale ale familie, ia in calcul inlocuirea cazii de baie cu un dus cu scurgere directa in pardoseala. Este o solutie care functioneaza in multe bai si care iti ofera acel plus de spatiu pe care il poti folosi pentru a aduce masina de spalat in baie.
Multe modele de sanitare vin in varianta suspendabila, adica sunt ridicate de la nivelul pardoselii, vasul de toaleta sau dulapul de sub lavoar fiind doar 2 din optiuni.
Nu ignora colturile din baie sau exploreaza ideea unor nise care sa iti ofere un plus de spatiu pentru depozitare pretios.
Despre modelele de gresie si faianta putem sa scriem pagini intregi. Totul tine de preferintele fiecaruia dintre voi. Unii prefera in continuare faianta montata pana in apropierea tavanului, pe cand altii considera ca o simpla zugravire a peretilor cu o vopsea speciala pentru baie le vor aduce mai multe economii. Exista preferinte pentru a integra lemnul chiar si in baie, in ciuda unei reticente generale ca lemnul nu poate rezista in mediul umed al unei bai. Faianta lucioasa sau mata, gresie care imita piatra sau lemnul, model tip Metro (un model foarte cautat in ultimii ani), placi tip patchwork sau mozaicuri toate reprezinta optiuni pentru amenajarea unei bai.
Sursa foto: design-homes