Excelenta amenajare a unui apartament de 40 mp din Arad

Povestea locuintei de astazi este despre veselie, despre natura, despre starea de bine de acasa. Protagonista se numeste Cristina Bordoiu, este arhitect de interior, si in cele ce urmeaza iti voi vorbi despre cum si-a amenajat apartamentul din Arad si cum te pot inspira ideile ei originale.

Deschide Galeria

Pornind de la o imagine cu o bicicleta si de la plimbarile in natura prin imprejurimile orasului, Cristina si-a conturat incet, incet ideea unei amenajari in care sa regaseasca cate putin din aceste trairi si mai ales sa se regaseasca pe ea. Astfel, a pornit aventura amenajarii nu inainte de a-si trasa 2 limite mai mult decat necesare: bugetul si timpul de executie (4 luni).

A fost o mare provocare pentru ca si-a dorit ca, dintr-un apartament mic cu suprafata utila de 40 metri patrati, sa rezulte o amenajare care sa aiba toate dotarile de care are nevoie un cuplu, spatii bine delimitate (baie, bucatarie, zona de luat masa, camera de zi, dormitor, zona de studiu) fara a face din el un spatiu inghesuit sau sufocant.

Mobilier functional

Astfel, pentru ca spatiul sa para mai mare, o parte din peretii ce separau incaperile au fost eliminati. Gratie unei suprafete vitrate generoase si a culorilor deschise si calde (albul si insertiile de lemn natur), apartamentul pare mai luminos, mai aerisit. De asemenea, Cristina si-a dorit ca delimitarile dintre spatii sa fie clare, dar nu agresive, sa lase privirea sa treaca dintr-un spatiu in altul, fara a ignora nevoia de intimitate acolo unde este nevoie. De aceea, s-a gandit la un mobilier cu dubla functie care sa delimiteze zona de zi de cea de noapte. Astfel, televizorul poate fi folosit atat in spatiul de zi cat si in cel dinspre dormitor cu ajutorul unui sistem rotativ ingenios. Intre bucatarie si camera de zi a fost instalat un pult, un fel de pupitru cu 4 scaune care functioneaza ca un loc de luat masa.

Zona de dormit

Pentru zona de dormit, Cristina a apelat la o solutie ingenioasa astfel incat sa mentina aceasta senzatie de spatialitate. Patul este realizat dintr-o structura de pal, un fel de platforma pe care ulterior s-a pus parchet; acelasi parchet pe care il gasim si pe pardoseala se continua pe pat si pe peretele de la capul patului. Abordarea Cristinei te poate surprinde, dar in acelasi timp, ea are legatura cu tematica pe care a ilustrat-o sub diferite forme in amenajare: natura si relaxarea in natura, patul fiind o ilustrare a dormitului direct pe pamant. Pentru a maximiza functionalitatea, exista loc de depozitare sub saltea si pe partea laterala dinspre fereastra. Tot la capitolul depozitare trebuie mentionat si dulapul incapator din hol, care pe langa spatii de depozitare pentru haine, are si spatii in care se pot depozita cele necesare curateniei (aspirator, masa de calcat, uscator pentru rufe).

Si pentru ca am mentionat natura, nu intamplatoare este si culoarea canapelei, intr-o nuanta de verde ce reuseste sa fie un centru de interes pentru zona de zi. Tuse de verde intalnim in toata amenajarea sub diferite forme, alaturi de o gama cromatica in culorile pamantului, inchegand unitar conceptul abordat.

Bucataria

In bucatarie, Cristina a conturat un spatiu functional, cu focus pe zonele de depozitare. Ii place sa fie ordine in bucatarie, asa ca a lasat la vedere doar obiectele pe care doreste sa le vada. Accesoriile discrete anima atmosfera si o decoreaza in mod placut, in centrul atentiei fiind bicicleta cu cosul pentru fructe (de la magazinul Bonsai).

Baia

Baia vine cu un element surpriza, acea bicicleta (montata sub lavoar) pe care Cristina si-a dorit-o mult sa o aiba in propria amenajare. A incercat sa pastreze spatialitatea baii, dar sa si asigure spatii de depozitare suficiente; de aceea, a pastrat cosul bicicletei ca spatiu pentru prosoape si a adaugat un dulap dupa usa. Bicicleta a fost cumparata de la un targ de vechituri si reconditionata. Rezultatul? O amenajare originala pentru baie, un loc in care intri de fiecare data cu placere.

Toate piesele de mobilier din apartament au fost realizate la comanda de mobila Milin din Arad. Corpurile de iluminat au fost achizitionate de la Dedeman si Brico Depot, canapeaua de la Casa Rusu (model extensibil), iar un model asemanator de parchet poate fi gasit la Proges. Bugetul pentru intreaga amenajare a ajuns la 9000 de euro.

Daca ti-au placut ideile Cristinei si iti doresti sa colaborezi cu ea pentru propria amenajare, o poti gasi aici.

Foto: Sorin Popa – imagini publicate in revista Casa si gradina 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole