Ai probleme adesea cu pierderile de căldură, iar nivelul de umiditate din casă e destul de ridicat? S-ar putea ca elementele de feronerie pentru exterior să nu se ridice la nivelul așteptărilor. Componentele au atât rolul de a fixa și conferi stabilitate, cât și de a face față condițiilor meteo variate.
Așadar, dacă vrei să reduci bugetul aferent cheltuielilor pentru întreținerea adecvată a locuinței, primul pas ar fi să acorzi mai multă atenție feroneriei. Ce impact poate avea o achiziție inteligentă, dar și care sunt cele mai recomandate modalități de mentenanță afli în rândurile de mai jos.
Feroneria care asigură funcționalitatea în ciuda vremii neprietenoase
Factorii de mediu au un impact direct asupra funcționalității ușilor și ferestrelor. Vremea capricioasă, de la ploi torențiale la temperaturi extreme, poate pune la încercare chiar și cele mai robuste materiale. Însă, pentru a evita astfel de situații e recomandat să:
- Acorzi atenție fiecărui detaliu – Nu doar structura și designul ușii contează, ci și caracteristicile pe care le prezintă o broască ușă metalică. Cu cât este un model mai nou, cu atât avantajele se vor resimți pe termen lung.
- Alegi un producător de încredere – Există multe produse de feronerie pe piață, dar nu înseamnă că toate pot garanta calitatea așteptată. Filtrează opțiunile disponibile și alege doar furnizori cu reputație pozitivă pe piață.
- Iei în considerare climatul local și stilul arhitectural – Evaluează nevoile clădirii și identifică variante care pot crea un aspect armonios și care oferă funcții de ultimă generație. Optează pentru modele clasice, moderne sau minimaliste, în funcție de preferințele personale.
Materiale și metode de izolare a feroneriei împotriva umidității
Umiditatea reprezintă cel mai mare pericol asupra integrității balamalelor și celorlalte piese de fixare a ușilor și ferestrelor exterioare. De ce? Pentru că duce la apariția urmelor de rugină și la creșterea riscului de deteriorare.
Totuși, nu trebuie să-ți faci probleme, nici măcar dacă locuiești într-o zonă foarte expusă ploilor torențiale și vremii instabile. Există câteva materiale recomandate pentru fabricarea produselor de calitate superioară și anume:
- Aluminiu – O opțiune destul de populară în cazul în care îți dorești ceva modern. Spre exemplu, un mâner fereastră aluminiu asigură atât o durată de viață mai lungă a componentelor, cât și o rezistență sporită la zgârieturi.
- Oțel inoxidabil – Este o alegere excelentă pentru feronerie datorită adaptabilității crescute. Minimizează posibilitatea dezvoltării urmelor de coroziune și factorilor de deteriorare. La fel de utilizat este și oțelul zincat.
- Aliaj – Pot rezista la solicitări mecanice mai mari, cum ar fi deschiderea și închiderea frecventă a ușilor și ferestrelor, fără a se deforma sau deteriora. Poți alege, așadar, piese din nichel și crom, dar și din oțel sau aluminiu.
Ce tehnici putem folosi pentru a preveni rugina și coroziunea
Petele de rugină apar în general din cauza expunerii la temperaturi extreme sau la precipitații abundente. Pe lângă aspectul neplăcut, pot compromite semnificativ integritatea structurală a unor balamale uși și pot pune în pericol siguranța ambientului general. Efectele pe care le au sunt de lungă durată și au repercusiuni inclusiv asupra bugetului lunar de cheltuieli.
Totuși, poți reduce situațiile neplăcute provocate de apariția coroziunii. Iată cum:
- Aplică o vopsea specială sau un loc protector, conceput pentru a proteja împotriva umidității și coroziunii.
- Evită pe cât se poate contactul direct cu apa. Sigilează fisurile și crăpăturile de la nivelul feroneriei.
- Curăță periodic componentele pentru a îndepărta murdăria, praful și alte substanțe care pot favoriza coroziunea.
Vrei să faci față cu succes condițiilor meteo extreme? Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să investești în feronerie de calitate și să o întreții corespunzător!