Frezia, sfaturi pentru ingrijire si inmultire

Atunci cand vine primavara, printre multimea de flori care ne incanta se afla la loc de cinste si frezia. Mult indragita pentru parfumul ei delicat, frezia ne cucereste si cu frumusetea florilor, pline de culoare. De aceea, pentru cei care prefera aceasta floare, va vom prezenta in randurile de mai jos mai multe amanunte despre frezie.

frezii de diferite culori in vaza transparenta
Foto: Hissetmehurriyeti

Frezia provine din sudul Africii si a fost importata pentru prima data in Europa la sfarsitul secolului XIX. Nu mai putin de 12 specii de frezie provin din Capul Bunei Sperante, Africa de Sud si alte doua provin din Africa tropicala, una dintre ele avand o arie de raspandire la nord de Ecuator, pana in Sudan.

Denumirea plantei dateaza din 1886 si a fost atribuita in onoarea medicului german, Heinrich Theodor Freese (1795-1876) de catre botanistul Christian Friedrich Ecklon (1795-1868). Denumirea populara romaneasca a plantelor din genul Freesia este Frezie sau uneori Fresie.

Freziile sunt plante erbacee, perene, cu radacini subtiri care patrund adanc in sol. Tulpina lunga de 10 – 40 cm poarta cateva frunze dispuse pe doua randuri, lipsite de petiol, lungi de 10 – 30 cm si subtiri ca niste sabii. Tija florala este foarte subtire si uneori curbata. Florile sunt alogame, hermafrodite, protogine, fiind grupate in inflorescente decorative in forma de spic unilateral. Sunt simple sau involte, au forma de trompeta, sunt foarte delicate, colorate in diverse nuante pale (alb, galben, crem, portocaliu, roz, rosu, mov, violet), fiind placut mirositoare, iar parfumul lor este asemanator de cunoscatori cu cel al iasomiei. Fructul este o capsula cu trei valve continand circa 15 seminte colturoase sau rotunde, de culoare brun-rosiatica.

Freziile sunt plante de gradina, cel mai adesea cultivate pentru parfumul lor placut si aspectul delicat. In conditiile climatului temperat caracteristic tarii noastre, freziile se cultiva in sera.

 

Inmultirea freziilor

Inmultirea freziilor se poate face prin bulbi ori seminte. Daca optezi pentru bulbi, ai grija sa-i plantezi cu partea ascutita in sus, la o adancime de 6-8 cm. Sadeaza bulbii in sol afanat si bine drenat, care contine nisip si ingrasamant. Fii foarte atent la aspectul bulbilor, pentru a fi sigur ca vei avea parte de plante frumoase si sanatoase. Astfel, inainte de a-i planta, ai grija ca bulbii sa aiba tesutul dur la palpat si sa nu prezinte pete mucegaite. Opteaza pentru cei care sunt mai mari, pentru a face cat mai multe flori. Primele frezii vor aparea la trei luni dupa sadirea bulbilor.

 

Sfaturi pentru ingrijire

Daca si dumneavoastra va numarati printre admiratorii neconditionati ai acestei flori delicate, va oferim cateva ponturi de ingrijire a acestora.

Astfel, alegeti o vaza curata si umpleti-o cu apa de la robinet, la temperatura camerei si taiati tulpinile florilor in diagonala, pe o portiune de 3-5 cm, cu un cutit curat, ascutit sau cu o foarfeca. De asemenea, pentru a pastra florile mai multa vreme, adaugati ingrasamant pentru flori taiate si nu pozitionati freziile in curent, direct in bataia soarelui sau langa o sursa de incalzire. Umpleti vaza cu regularitate, cu apa de la robinet. De mare importanta este si locul unde amplasam vaza cu flori de frezile. Este de preferat sa nu nu asezati freziile langa un bol cu fructe deoarece fructele emana gaz etilenic care va cauza ofilirea mai rapida.

Mari iubitoare de lumina

Cum freziile provin din Africa, nu au probleme in ceea ce priveste acomodarea cu climatul din tara noastra, dar numa daca sunt respectate cateva reguli. Acestea plante au tulpini subtiri, frunze in forma de sabie si flori asemanatoare palniei, in culorile curcubeului, si sunt mare iubitoare de lumina solara. De aceea, freziile trebuie plantate in locuri in care razele de lumina ajung cu usurinta. In plus, florile trebuie ferite de ger si de inghet, pentru ca nu rezista temperaturilor mai mici de 5 grade Celsius.

Daca doresti sa plantezi frezii in gradina proprie, atunci alege bulbi sanatosi, care sa nu prezinte portiuni moi. Planteaza-i in pamant bine drenat. De fapt, in acest caz ar fi indicata utilizarea unui pamant universal, amestecat cu o buna cantitate de nisip si putin ingrasamant de grajd bine maturat. Daca insa ai ales sa plantezi floarea in ghivece, atunci mai bine foloseste un mixt alcatuit din parti egale de pamant, turba si nisip pentru drenaj.

Dupa cum am mai spus si mai sus, frezia este originara din Africa, astfel ca nu rezista la ger si temperaturi scazute. Tine cont ca inainte de a se dezvolta, bulbii au nevoie de o perioada de repaus de 3-4 luni, urmata de o perioada in care se tin la temperaturi scazute, timp in care se formeaza lastarii. Cum frezia nu rezista la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius, de aceea ar fi bine ca toamna s-o plantezi in ghivece pe care sa le tii intr-un loc cald. In primavara poti planta bulbii in gradina si in acest fel vei reusi sa te bucuri de flori frumoase la sfarsitul verii. Daca ai decis sa cultivi florile de frezie in gradina, alege un loc aerisit, care sa beneficieze de multa lumina.

In schimb, daca nu ai o gradina si ai decis sa le plantezi in ghiveci, in casa. este important ca in primele 60 de zile sa le depozitezi intr-un loc cu o temperatura constanta, de aproximativ 15 grade, dupa care temperatura va trebui adaptata, in functie de conditiile de iluminare, pina la maximum 24 de grade Celsius.

In perioada in care frunzele si florile sint in crestere, plantele trebuie udate regulat. Udarea, in cazul freziilor de apartament, trebuie sa se faca in cantitati moderate.Aceeasi moderatie la udarea solului se aplica si in cazul freziilor cultivate in gradina. De aceea este bine sa iei masuri pentru imbunatatirea drenajului, pentru a evita putrezirea plantei. Ridica nivelul pamintului cu circa 2-3 cm si nu vei mai avea probleme.

Atunci cand o ingrijesti, elimina partile neinflorite ale plantei sau partile sale vatamate, pentru a stimula inflorirea. Daca ai observat ca frunzele incep sa se ofileasca, iar florile s-au trecut, atunci limiteaza treptat udarea. Fii foarte atent cu freziile toamna, cand vremea este destul de capricioasa. Este indicat ca inainte de primele brume de toamna sa scoateti bulbii din pamint, pentru ca sunt sensibili la inghet. Ii veti replanta in primavara viitoare, dupa ce riscul de inghet a trecut, in general – de la jumatatea lunii aprilie.

Nu exagera cu udatul

Cand planta este in crestere, trebuie s-o uzi regulat. Daca dupa ploaie apa are tendinta sa balteasca, este bine sa imbunatatesti drenajul, pentru ca radacinile freziilor sa nu putrezeasca. Poti adauga ingrasamant natural. Pentru ca freziile sa infloreasca, inlatura partile uscate. Dupa ce frunzele s-au ofilit, iar florile s-au trecut, uda planta din ce in ce mai rar. Dupa cum am mai spus, scoate-i bulbii si depoziteaza-i in locuri umbroase si racoroase, pentru a-i replanta anul urmator.

 

Simbol al misterului

Multe reprezentante ale sexului frumos, desi apreciaza in mod deosebit freziile, spun ca buchetele din aceasta floare nu au o rezistenta prea mare. Total gresit, depinde foarte mult de modul in care sunt pastrate aceste buchete.

Astfel, freziile taiate rezista mult mai mult in apa daca le tii intr-un mediu apropiat celui din care provin. Pune intr-o vaza incapatoare apa calduta, curata si proaspata si lasa recipientul pe pervarz. Indeparteaza frunzele care pot ajunge sub apa si taie florile folosind o foarfeca sau un cutit bine ascutit.

Plante delicate si parfumate, freziile sunt folosite in diverse aranjamente florale, singure, in asociere cu frunze proprii, in asociere cu Asparagus sau combinate cu alte specii de flori sau ramuri inflorite. Se pot utiliza si in lucrari de legatorie sau in gradini, pe marginea aleilor, astfel incat mirosul lor sa fie perceput cu usurinta, dar mai putin ca plante la ghivece. De asemenea, datorita parfumului specific foarte placut sunt folosite in industria cosmetica la prepararea parfumurilor, cremelor etc.

Daca nu stiati, frezia este o floare considerata ca fiid specifica zodiei Sagetatorului, fiind totodata şi un simbol al misterului, mai ales ca nu işi dezvaluie mireasma dulce, seducatoare, decat numai atunci cand este amplasata intr-un loc propice, prietenos, care ii ofera o temperatura propice şi o umiditate optima.

In Europa in epoca victoriana, frezia simboliza pe atunci, in limbajul secret al dragostei, increderea dintre parteneri. In anii 1950, frezia a devenit dintr-o data foarte apreciata, fiind in special la nunti, pentru buchetul miresei, in butonierele de nunta sau ca ornament pe mesele de la petrecerea cununiei, indeosebi pe cea a mirilor. In acest context, mai cu seama freziile albe, au devenit un simbol al puritaţii, nevinovaţiei miresei, dar şi al increderii reciproce dintre membrii cuplului proaspat format.

Buchetele de frezii colorate divers semnifica frecvent increderea, echilibrul, comuniunea, şi sunt potrivite ca daruri pentru o colega, o prietena ori o femeie din familie. Potrivit simbolismului coloristic general al florilor, frezia roşie indica pasiunea, cea roz, iubirea materna, iar cea galbena, fericirea şi reinnoirea. In SUA, frezia este simbolul celei de-a şaptea aniversari a casatoriei.

 

Cum sa faci un buchet special de frezii

Daca vreti sa oferiti cuiva apropiat un buchet de frezii, atunci optati pentru un fabulos buchet vintage sau o combinatie originala, deoarece orice este posibil cu aceste frumoase flori parfumate. Culorile variate ale acestei flori ne ofera posibilitatea de a alege combinatii diferite. Combinatii fericite sunt cele intre freziile galbene cu iarba popii, lalele, irisi, levanţica de mare sau floarea sangelui. In plus, buchetele vor fi mult mai interesante, daca in alcatuirea lor folositi si frunze de feriga, asparagus sau Aralia.  

frezii galbene

Te-ar putea interesa

Articole noi