Situat intr-un bloc cu patru etaje dintr-o zona linistita a Bucurestiului, apartamentul de 100 de metri patrati a devenit dupa interventia arhitectilor de la VATRAA o adevarata ilustrare a minimalismului. Sinceritatea materialelor, pastrarea cat mai aerisita a spatiilor, captarea si evidentierea luminii naturale sunt caracteristici definitorii ale acestei amenajari.

Proiectul combina trasaturi contrastante precum intuneric si lumina, rece si cald, texturat si fin, sau unic si banal intr-o compozitie echilibrata, inchegata in stransa relatie cu contextul si croita dupa personalitatea clientilor.

Una dintre cerintele clientilor a fost evidentierea si valorificarea in cadrul amenajarii a luminii naturale de care dispune apartamentul lor cu dubla orientare. Adaugarea de materiale si texturi expresive a venit apoi ca un strat necesar, de la sine inteles.

In baza conceptului general, au decis decopertarea partiala a peretilor si tavanelor, inlaturarea finisajului stucco existent a dezvaluit structura originala, din beton. Impreuna cu textura de caramida veche de la pereti, zonele de beton expus exprima naturaletea si frumusetea materialelor si confera un caracter aparte amenajarii.

Credem ca arhitectura are datoria sa respecte mediul inconjurator. In loc sa exageram prin adaugarea unor elemente ‘verzi’ in proiecte, propunem solutii cu adevarat sustenabile care obtin maximul cu minimul de resurse. Cladirile noastre sunt adesea dezbracate pana la elementele esentiale, dar puternice, care definesc functionalitatea si atmosfera spatiului.

Pentru a sublinia apoi textura naturala a materialelor structurale recent decopertate, au fost propuse finisaje minimaliste, cat mai neutre, care sa vina in completarea armonioasa a stratului existent. Regasim astfel o relatie contrastanta dar complementara intre betonul si caramida expuse si zonele de vopsea lavabila alb mat, parchetul de stejar care continua in tot apartamentul.

Arhitectii de la VATRAA ne povestesc ca “materialele folosite au rezultat din dorinta de a aduce specificitate proiectului, prin ancorarea acestuia in contextul real din care face parte. Astfel, structura originala pe cadre de beton, precum si peretii de caramida au fost complet decopertati, lasand efectiv materialele structurale ale blocului sa ofere startul designului de interior. “

La nivel de compartimentare, exista initial o zonificare radicala, cu zona de zi si cea de noapte situate diametral opus, cu un spatiu de circulatie intunecat intre ele. Ca parte a interventiei, a fost propusa deschiderea bucatariei catre holul de distributie. A fost largit astfel spatiul de circulatie si in acelasi timp centrul locuintei beneficiaza de mai multa lumina naturala iar bucataria se bucura de a fi centrul de interes, spatiul de socializare dorit de catre clienti.

Peretii si coloanele originale creau o compozitie de nise aleatorii, fapt folosit ca un avantaj in amenajare. Reconfigurand atent spatiul niselor, au fost subliniate diferite zone ale amenajarii.

Impreuna cu pardoseala generala din lemn de stejar, linia minimalista de piese de mobilier de stejar masiv incalzeste intreg spatiul. Cele 11 piese de mobilier din lemn de stejar, realizate de un mester local, combina armonios texturi naturale: lemn, metal, piele, in baza unui design simplu, minimalist. Legatura atenta cu tamplarii le-a permis arhitectilor sa acorde mare atentie fiecarui detaliu.

Mobilierul utilizeaza linii simple, care stau in contrast cu textura naturala a lemnului. La o privire mai atenta, piesele sunt detaliate cu grija, testand posibilitatile tehnice ale materialului, pe de o parte, si evidentiindu-i imperfectiunile, pe de alta.

Draperia din living si cea din dormitor, mai mica, adauga o nota scenografica intregii amenajari, in timp ce filtreaza subtil lumina naturala. Galeria din metal vopsit verde a fost lasata intentionat aparenta, forma ei curbata pe capete contribuie la domolirea liniilor rigide ale amenajarii.

Arhitecti: VATRAA

Fotografii: Laurian Ghinitoiu

Peste 500.000 de produse in stoc la cele mai mici preturi online.
comentează sau vezi comentarii


Newsletter

Ramai la curent cu noutatile de pe Povestea Casei!
Comentarii