Ginkgo biloba – un arbore misterios ramas din perioada dinozaurilor

Ginkgo biloba a fost adus in Europa abia in anul 1710 si plantat in gradinile botanice ca arbore decorativ. Acesta ajunge la o inaltime de 20-25 de metri si este o specie foarte logeviva, existand exemplare care au atins varste de peste 1000 de ani. Cateva exemplare de ginkgo au rezistat chiar bombaradamentului atomic de la Hiroshima, ceea ce inseamna ca este o specie foarte adaptabila la schimbari bruste ale mediului.
Frunzele de Gingko biloba contin doua tipuri de substante (flavonoide si terpenoide) despre care se spune ca au proprietati antioxidante. Aceste substante combat radicalii liberi, compusi daunatori organismului (acestia modifica membrana celulelor, modifica ADN-ul si contribuie la imbratranirea organismului).
In medicina traditionala ginko biloba poate trata o serie de afectiuni circulatroii sau ale memoriei, sunt antioxidanti puternici, poate creste eficienta metabolismului, ajuta impotriva colesterolului si lista poate continua.
Pentru frumusetea lor, inca din antichitate, au fost plantati in prejma templelor budiste ca semn de pietate. Tot in acea perioada frunzele de ginkgo biloba erau folosite ca moneda de schimb, ceea ce ne demonstreaza ca inca de pe atunci oamenii si-au dat seama cat de pretios este acest arbore.
Plantele de ginkgo se inmultesc foarte usor, fie prin fructe, fie prin puieti. In cazul in care vreti sa plantati din fructe este bine sa stiti ca acestea se recolteaza in lunile septembire-octombrie, se curata de invelisul carnos si se depoziteaza in locuri uscate pana in primavara cand vor si semanate.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole