Gradinile in stil francez, trasaturi definitorii: ordine si simetrie

Gradinile in stil francez se numara printre cele mai frumoase stiluri din domeniul amenajarilor exterioare. Trasaturile definitorii sunt ordinea si simetria. Gradinile franceze respecta cu strictete cele doua principii estetice, iar plantele, aleile si celelalte elemente din decor intregesc acest stil pentru ca rezultatul sa fie unul cat mai spectaculos. O gradina amenajata in stil frantuzesc este o adevarata opera de arta.

Deschide Galeria

Fiindca tot a venit vara iar o mare parte a timpului ne-o vom petrece plimbandu-ne prin parcuri ne-am gandit ca ar fi bine sa abordam acest subiect al amenajarii gradinilor in stil frantuzesc. Este posibil ca unele influente ale acestui stil sa le regasiti si in parcurile de la noi din tara, asa ca aceste informatii va vor prinde bine pentru cultura Dumneavoastra generala.

Peisagistul Alexandru Pripis de la biroul de arhitectura Gedeus ne va spune mai multe despre gradinile in stil francez, din ce perioada provine acest stil, cat de greu se amenajeaza si daca are aplicabilitate in gradinile private autohtone.

Care sunt originile acestui stil? Faceti-ne o scurta descriere.

"Gradina formala franceza apartine stilului baroc specific perioadei secolulului al 17-lea, acesta a fost influentat puternic de perioada renascentista, care imprumuta la randul sau elemente din clasicismul antic al arhitecturii romane si elene. Cand te referi la stilul francez te gandesti automat la gradinile de la Versailles, Chantilly sau Tuileries, cat si la figura proeminenta intre peisagistii epocii, Andre Le Notre (1613 – 1700).

Este un stil caracterizat de monumentalitate in care spatiul este dominat de prezenta palatului ce reprezinta si capatul de compozitie al axei centrale in functie de care totul este structurat. Spatiile create sunt geometrice si prezinta o puternica simetrie fata de axul central, se desfasoara pe o distanta mare, iar terenul este relativ plat prezentand terase largi."

Carui tip de spatiu se potriveste?

"Destinatia originala a gradinilor franceze era in jurul marilor palate si vile, unde spatiul generos (de ordinul a zecilor sau sutelor de hectare) permitea crearea unor axe puternice de compozitie si a decorurilor specifice stilului, insa in perioada contemporana gradina franceza a fost adaptata si pentru gradinile private de dimensiuni mai restranse."

Citeste si Mobilierul de gradina – indispensabil pentru momentele de relaxare

Cat de greu este sa-ti amenajezi o asemenea gradina? Care ar fi etapele, in linii generale?

"In amenajarea gradinii franceze se urmaresc directiile tipice de proiectare si executie care incep cu un studiu atent al terenului si situatiei existente, continuand cu proiectarea conform caracteristicilor definitorii ale stilului si trecand la executie. Amenajarea propriu zisa necesita atentie deosebita la alegerea si montarea elementelor de decor (statui, fantani, bazine, etc) ceea ce face ca investitia sa fie una consistenta. Insa exista si o cale pentru fanii genului care nu detin terenuri si bugete imense, si anume abordarea unui stil contemporan care poate primi cu mare usurinta influente franceze cu aplicabilitate chiar si pe suprafete de cateva zeci sau sute de metri patrati."

Este obligatorie prezenta unor fantani arteziente sau mici bazine? Cat de importanta este prezenta unor statui sau a altor elemente de acest gen in decorul gradinii frantuzesti?

"Elementele de decor sunt prezente obligatorii in gradina franceza, atat apa cat si sculpturile fiind caracteristici definitorii ale stilului. Fantanile prezinta jocuri de apa spectaculoase, bazinele si grupurile statuare sunt nelipsite, la fel si colonadele, canalele de apa, grotele, treiajele sau rocariile, totul pentru a imprima un aspect de mare splendoare."

Care sunt soiurile de flori utilizate cel mai des in cadrul acestui stil? Prezenta gardurilor vii este necesara? Daca da care sunt speciile cele mai intalnite?

"De regula vegetatia centrala este dispusa in partere cu broderie de buxus tuns si flori. De asemenea nu lipsesc arbustii modelati in forme geometrice impecabile (conuri, sfere, piramide). Zidurile verzi sunt formate din carpen, tisa si lemn cainesc tunse iar ca specii de arbori se intalnesc castanul, pinul, plopul, carpenul, fagul si teiul. Dintre plantele cu flori nu lipsesc tuberozele, garoafele, catusnica, cineraria si iasomia.

Daca in trecut erau trimise vase pentru colectarea plantelor exotice si decorarea gradinilor, in prezent se recomanda folosirea plantelor locale, aclimatizate."

Aleie gradinii, cum ar trebui ele sa fie? Largi sau inguste, pavate cu piatra sau acoperite cu pietris? Care sunt trasaturile acestora?

"Aleile stilului francez sunt de regula pavate cu pietris, insa din considerente de facilitare a accesului, in amenajarile contemporane cu influente franceze se folosesc si alei pavate cu placi de piatra naturala sau cubica.

Compozitia prezinta tot timpul o alee larga, principala, ce duce inspre cladirea principala si alei secundare, perpendiculare pe cea dominanta."

Are aplicabilitate acest stil in amenajarile private autohtone?

"In contextul actual in care arhitectura contemporana nu prezinta niciun fel de legatura cu stilul formal francez al barocului, este putin probabil ca o astfel de gradina sa poata fi amenajata in jurul unei cladiri fara sa faca nota discordanta cu specificul locului.

Astfel ca de cele mai multe ori suntem limitati inspre crearea unei gradini pur franceze din trei motive: nu exista o traditie a zonei cu inclinare preponderenta inspre baroc sau clasicism; vilele contemporane ar crea o compozitie mult prea contrastanta cu stilul clasic al gradinii; nu in ultimul rand suntem limitati de dimensiunile reduse ale terenurilor private care cu siguranta nu vor avea zeci sau sute de hectare pe care sa te desfasori.

Totusi nu e totul pierdut, iar daca iubesti in mod special stilul francez si vrei sa il reproduci macar in parte in cadrul gradinii tale, poti alege oricand varianta “play it safe” si sa iti construiesti o gradina contemporana de influenta franceza. Stilul contemporan este deosebit de adaptabil, putand primi cu destul de multa usurinta caracteristici de la alte stiluri de amenajari, inclusiv de la cel francez. Gradina contemporana ofera rezultate care contin spatii functionale si confortabile pe suprafete mici si medii, eliminand atmosfera rece si formala a gradinilor clasice."

Citeste si Gradina in stil englezesc – o simfonie de parfumuri si culori
 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole