Gradinile verticale sau „Cum sa aduci natura in casa ta”

Gradinile verticale sunt cel mai nou concept in domeniul decoratiunilor interioare care implica prezenta plantelor in spatiile inchise, sau pe fatadele cladirilor. Sunt cel mai mult folosite pentru a decora spatiile de birouri, dar fi pot montate cu usurinta si in locuintele particulare, restaurante sau un orice alt loc pentru a improspata atmosfera si a-i destrsa pe cei ce locuiesc in preaja ei. Pe langa toate astea privelistea aduce o nota de optimism si o ofera un decor este de neegalat.

Deschide Galeria

Gradinile verticale sunt realizate cu ajutorul unor panouri modulare in care se planteaza diferite plante ornamentale, la fiecare gradina verticala se utilizeaza un amestec special de specii de plante, mix adaptat in functie de camera in care este instalat.

In cele mai multe cazuri acestea se monteaza langa peretele de ciment pe care este prins un panou pvc de 10 mm grosime cu ajutorul unor profile de aluminu. Peste panoul pvc se aplica un material textil (pasla), se fac mai multe sectiuni orizontale cu un cutter iar cu un capsator se formeaza niste buzunare in care vor fi fixate ghivecele de flori. Pasla permite foarte bine ca plantele sa isi intinda radacinile prin textura ei, si de asemenea asigura o irigare completa. Aceasta pasla imita foarte bine solul natural al plantelor.

La baza panoului se afla un rezervor de apa din care porneste (de jos in sus) un furtun care alimenteaza sistemul de irigare. Acest furtun are prevazut din zece in zece centimetri alte ramificatii pentru a se iriga cat mai bine intregul panou. Apa imbiba pasla, iar pasla la randul ei umezeste radacinile plantelor. Mai exista si alte modele de panouri dar toate au la baza acelasi principiu.

Citeste si Spatii verzi amenajate in balcon

Daca vreti sa va comandati o asemenea gradina trebuie sa stiti ca pretul este calculat per lucrare, si include montajul, sistemul de perete, plantele si sistemul de irigare. Aceste plante necesita sa fie schimbate o data la 3-4 luni. Pretul unei suprafete acoperite cu gradina verticala variaza in functe de cat de mare vreti sa fie aceasta. Spre exemplu intre 1-6 metri patrati costa aproximativ 1600 de lei + tva.

La nivel european gradinile verticale reprezinta un trend, iar cu timpul si cu ajutorul arhitectilor peisagisti romani si a altor oameni care au o cultura "eco" fenomenul sigur va prinde si la noi in tara.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole