Hibiscus – plantare, ingrijire si intrebuintari

Daca esti pasionat de gradinarit sau esti un mare iubitor al florilor, atunci cu siguranta iti doresti sa stii cât mai multe despre hibiscus.

Deschide Galeria

Hibiscus este un gen de planta cu flori care face parte din familia nalba, Malvaceae. Genul este destul de variat si cuprinde mai multe sute de specii care sunt native sa incalzeasca regiunile temperate, tropicale si subtropicale din intreaga lume. Speciile membre sunt renumite pentru florile lor mari, aspectuoase si sunt cunoscute in mod obisnuit pur si simplu ca hibiscus, sau mai putin cunoscut sub numele de nalba. Genul cuprinde atât plante erbacee anuale si perene, precum si arbusti lemnosi si copaci mici. Numele generic este derivat din cuvântul grecesc ἱβίσκος (hibískos), care i-a fost dat de catre Pedanius Dioscorides, medic, farmacolog si botanist grec care a trait la Roma in timpul imparatului Nero.

Florile cresc in vârful lastarilor si pot fi simple sau duble, in culori foarte variate. Planta infloreste abundent mai ales primavara si toamna, dar daca are lumina suficienta, ea poate inflori tot timpul anului. Frunzele se succes, sunt ovale si de multe ori cu o margine dintata sau lobata. Florile sunt mari, vizibile, cu cinci sau mai multe petale, de diverse culori de la alb la roz, rosu, portocaliu, piersica, galben sau violet si au o forma de trompeta. Fructul este o capsula uscata cu cinci lobi, care contine câteva seminte in fiecare lob, care sunt eliberate atunci când se deschis capsulele la maturitate. Acesta are culoarea rosie sau alba.

Chiar daca florile dureaza doar o zi (uneori doua zile), Hibiscusul face multe flori, mai ales daca mediul ii prieste. Totusi, toamna si iarna, când lumina scade, isi reduce productia de flori, insa din februarie, incepe cu forte proaspete un nou sezon de crestere/inflorire.

Cultura si simbolismul hibiscusului

Hibiscus este floarea nationala a Haiti si este utilizat in sloganul lor national de turism. Speciile de hibiscus reprezinta, de asemenea, sunt reprezentative si pentru alte natiuni. Hibiscusul syriacus este floarea nationala a Coreei de Sud, iar Hibiscus rosa-sinensis este floarea nationala a Malaeziei. Hibiscusul rosu este floarea zeitei hindus Kali, si apare frecvent in reprezentari ale ei in arta Bengal din India, de cele mai multe ori sub forma unei contopiri a zeitei cu floarea. Hibiscus este folosit ca ofranda zeitei Kali si lordului Ganesha in cultul hindus.

In Filipine, gumamela (numele local pentru hibiscus) este utilizat de catre copii, ca parte a unui joc amuzant. Florile si frunzele sunt zdrobite pâna când sucurile lipicioase ies. Tulpini de papaya tubulare sunt apoi cufundate in aceasta si folosite ca paie pentru a face bule. impreuna cu sapun, sucurile de hibiscus produc mai multe bule.

Floarea de hibiscus este purtata in mod traditional de Tahitieni si de catre fetele Hawaiiane. in cazul in care floarea este purtata in spatele urechii stângi, femeia este casatorita sau este intr-o relatie. in cazul in care floarea este purtata pe partea dreapta, ea este singura sau disponibila pentru o posibila relatie. Hibiscus este floarea de stat din Hawaii.

Autoarea nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie si-a numit primul ei roman Purple Hibiscus dupa floare delicata.

 

Ca planta de amenajare

 

Hibiscus galben si rosu

Multe specii sunt crescute pentru florile aspectuoase sau sunt folosite ca arbusti de peisaj, si sunt utilizate pentru a atrage fluturi, albine si colibri.

Hibiscus este o planta foarte rezistenta, versatila si in conditii tropicale poate spori frumusetea oricarei gradini. Fiind versatila se adapteaza cu usurinta gradinilor de pe balcon, in spatiile urbane inghesuite si poate fi usor cultivata in ghivece ca liane sau chiar si in ghivece suspendate. Este o planta perena care face flori pe tot parcursul anului. Prin prisma varietatii de culori, hibiscusul se potriveste in orice vibratie a oricarei gradini.

Singura amenintare pe care hibiscusul o poate primi este viermele alb.

Infestarile cu viermele alb sunt usor de observat, fiind clar vizibila pe muguri, frunze sau chiar tulpini. Pentru a proteja planta, trebuie taiata partea infestata, curatata cu apa si pulverizata cu un insecticid special pentru aceasta problema.

Cum trebuie ingrijit hibiscusul?

In primul rând, hibiscusul trebuie taiat din când in când, mai ales dupa un sezon in care planta a crescut cam 70 de centimetri. De obicei, taieturile se fac pe orizontala si rareori pe verticala. Dupa fiecare taiere, procesul d ramificatie este excelent. Vlastarii noi ajung la maturitate numai daca au destul de multa lumina. Cei care nu vor beneficia de aceste lucru, vor ramâne pentru un timp indelungat in stadiul de mugure brun. Mai trebuie specificat si faptul ca planta rezista destul de bine, de fapt, mediul optim este la o temperatura de 20 de grade, insa daca este partial umbrita, planta rezista chiar si la 43 de grade celsius.

in cazul in care razele soarelui vor cadea direct pe frunze, acestea se vor rasuci ca si cum ar fi oparite, iar planta va avea nevoie de cantitati mari de apa la radacina. Iarna insa, trebuie avut mare grija ca temperatura sa nu coboare sub 10-15 grade Celsius, deoarece planta va muri.

Exista si cazuri in care planta sa nu infloreasca pentru o perioada mai lunga de timp. Daca este si cazul tau, atunci e bine sa stii ca exista câteva lucrurile pe care le poti face. Spre exemplu, trebuie tunsa planta foarte scurt si trebuie scos tot pamântul din ghiveci. E musai ca radacinile sa fie bine curatate, pamântul aruncat si planta mutat intr-un alt ghiveci, de data aceasta ceva mai mare.

Pamântul (pamânt de gradina bogat in humus, turba sau pamânt de frunze, nisip in cantitate mai mica decât celelalte componente) trebuie udat moderat. Frunzele trebuie stropite dupa taiere, inclusiv tulpina, dupa care se asaza planta in locul cel mai luminat din casa.

Cum se inmulteste hibiscusul?

Specialistii sustin ca aceasta planta se poate inmulti tot anul prin procedura numita butasire, insa perioada cu cele mai spectaculoase rezultate este primavara devreme si toamna. Pentru acestea, se folosesc butasii trecuti de faza erbacee, care se vor inradacina in turba fibroasa amestecata cu nisip. Trebuie acoperit totul cu o folie mata si pus la o temperatura de 22-25 de grade celsius pentru perioada respectiva de inradacinare.

Semintele se obtin si ele usor, dar se folosesc doar in lucrari de ameliorare. Totusi, daca se doreste obtinerea unor plante noi din seminte, trebuie ca acestea sa fie semanate in lunile februarie-martie. Plantele tinere se ciupesc deasupra a 2-4 frunze, pentru o mai buna ramificare. La fel se procedeaza si la soiurile cu capacitate slaba de ramificare. La plantele mature, prin taiere se corecteaza forma, dar se indeparteaza si acele ramificatii imbatrânite sau care nu mai au asa de multe frunze.

in ceea ce priveste ingrijirea plantei, aceasta trebuie udata, mai ales in perioada de crestere care coincide cu cea calda. Atentie, nu trebuie udata din abundenta. Pamântul de la suprafata e bine sa fie uscat intre doua udari. Totodata, specialistii recomanda ca fertilizarea sa aiba loc de 3-4 ori pe vara, altfel va creste foarte mult si va fi greu de manevrat. in cazul in care planta inregistreaza o carenta de azot se poate ca florile sa fie mai mici si mai sterse ca si culoare. Diferenta de marime si stralucire dintre o floare obtinuta in perioada de fertilizare si una din perioada in care nu s-au aplicat ingrasaminte este uimitoare: aproape 50%.

Intrebuintarile hibiscusului

Ceaiul din flori de hibiscus este cunoscut in intreaga lume si poate fi consumat atât rece, cât si cald. Bautura este bine cunoscuta pentru culoarea sa, beneficiile asupra sanatatii, dar si pentru aroma excelenta.

Ceaiul de Hibiscus sabdariffa este delicios, cu o culoare rosie accentuata, fiind baut in mod regulat in tari precum Egipt, Jamaica, Thailanda, Mexic, Sudan, India si Insulele din Oceanul Pacific. Gustul sau este placut, acrisor, cu o savoare unica si poate fi indulcit cu miere sau cu zahar. Cercetarile au demonstrat beneficiile importante pentru sanatate ale ceaiului, pe care civilizatiile antice le-au descoperit si utilizat aproape instinctiv.

In Malaezia, se foloseste sucul proaspat obtinut din caliculele plantei, datorita continutului ridicat in vitamina C si antocianozidelor. in medicina ayurvedica radacinile sunt utilizate pentru vindecarea tusei si ca tratament impotriva pierderii parului sau a albirii parului.

In India, Africa si Mexic, infuziile din frunze sunt utilizate in mod traditional pentru efectele diuretice, hipotensive, scaderea vâscozitatii sângelui sau a febrei.

Potrivit specialistilor si cercetarilor medicale facute de-a lungul timpului, ceaiul din flori de Hibiscus este antihipertensiv, diuretic, antispastic intestinal si uterin, antiseptic, tonifiant, stimuleaza activitatea cerebrala imbunatatind atât eforturile intelectuale, cât si pe cele fizice. Baut la micul dejun, ceaiul de Hibiscus inlocuieste cu succes cafeaua de dimineata. Amestecat cu macesele, bogate in vitamina C, dar si cu alte fructe de padure, ceaiurile de Hibiscus au efecte benefice pentru tot organismul si sunt foarte hranitoare.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole