Cotroceni, luni-amiaza, liniste. Strada Carol Davila e plina de copaci inverziti, o placere sa te plimbi printre casele cu arhitectura deosebita, incarcate de istorie. Ajung la numarul 93 si un chip vesel ma intampina alaturi de un catel tare prietenos care iti sare in brate chiar de la usa. Aici este HOMEproject, locul in care i-am gasit pe Uca si Dan alaturi de simpatica Polka.
HOMEproject este inainte de toate o stare de spirit. Oficial este un hostel, dar cu siguranta este mai mult de atat. Imaginati-va o sufragerie mare unde vin prieteni de peste tot din lume si care se simt aici acasa, uitand de barierele culturale si lingvistice. Am stat de vorba cu Uca care ne-a impartasit povestea HOMEproject.
Povesteste-ne putin despre tine – ce proiecte ai realizat, ce te inspira, ce te motiveaza?
Intotdeauna imi vine greu sa vorbesc despre mine. Parca nu-mi gasesc cuvintele, ceea ce intra intr-o oarecare contradictie cu exprienta de jurnalist si comunicator pe care o am in spate. Am sosit in Bucuresti acum vreo 10 ani, am terminat o facultate de jurnalism si un masterat in comunicare, timp in care am si muncit una alta: de la job de ospatarita, la redactor web, apoi redactor pentru o revista glossy, internship la British Council si la MNAC, PR al unor proiecte ONG-istice, ca in cele din urma sa-mi gasesc stabilitatea profesionala in calitate de redactor sef la Orasul Meu, un ghid de going-out online si pe mobil. Stabilitate la care am renuntat pana la urma pentru HOMEproject. Inspiratia si motivatia le gasesc intotdeauna in oamenii din jurul meu, in experientele de viata, in calatorii, in aer liber si, cel mai intens, in muzica si in arta.
Care este conceptul din spatele HOMEproject?
Am gandit HOMEproject pe ideea de „open house”: o casa-hostel deschisa atat pentru oaspeti din tara sau de afara, cat si pentru bucurestenii care cauta o oaza de relaxare la finalul sau la inceputul unei zile agitate de munca si de viata in capitala. Noi locuim la HOMEproject, impreuna cu al nostru caine, Polka, acest lucru intregind conceptul de acasa departe de casa pentru oricine ne trece pragul.
Povesteste-mi un pic care a fost declicul pentru acest proiect – de la ce a pornit ideea? E ceva ce s-a dospit in timp sau a aparut mai recent in planurile tale?
HOMEproject a aparut natural in viata mea, dupa toate experientele de viata enumerate mai sus am simtit nevoia sa ma „asez la casa mea”, sa incep un proiect pe cont propriu. Planuiam, impreuna cu prietenul meu, sa ne mutam undeva la casa, lucru dupa care tanjeam deja de cativa ani. Si ne-am zis, daca tot facem acest pas, de ce n-am inchiria o casa mai mare, pe care sa o deschidem si pentru altii, mai ales ca ne place atat de mult sa cunoastem oameni, sa povestim, sa ne impartasim experiente. De aici pana la ideea de hostel a mai fost doar un pas.
Sa vorbim putin despre partea de amenajare: stiluri, materiale predilecte, un anumit deziderat estetic?
Norocul a napadit peste noi si am preluat un spatiu care exista deja, la acea vreme numindu-se Hostel Davila. De design s-au ocupat cu ani in urma cei de la Val Decor (n.r. Alia si Daniel), iar noi, mutandu-ne in hostel, am intervenit cu tusa proprie, redecorand si regandind anumite spatii. Sincer, nu stiu daca stilul in care a fost decorat spatiul are vreo denumire oficiala, dar este clar vorba de o abordare care sa-ti dea senzatia de intim, confortabil, acasa. Materialele sunt o combinatie intre vintage, hand-made, IKEA, materiale reciclate, tuse minimaliste, punand in valoare aceasta cladire construita, cel mai probabil, pe la inceputul anilor 1900, cand s-a construit intreg cartierul Cotroceni.
Cat de multe resurse implica un asemenea proiect, din punct de vedere financiar? Este un aspect care de cele mai multe ori descurajeaza multe minti creative.
In cazul nostru a fost vorba mai mult de resurse de energie si nu atat de mult financiare. Dupa cum spuneam, spatiul exista deja, amenajat in ideea de hostel, iar noi ne-am pus amprenta personala, am igienizat, am reparat, am regandit putin conceptul.
Care au fost reactiile publicului si care a fost cea mai mare temere a ta?
Publicul a fost cel mai mare sustinator al nostru, din prima zi. Toti oamenii care ne-au trecut pragul n-au avut decat cuvinte de lauda pentru ceea ce am reusit sa realizam. Asa ca orice temere a fost spulberata inca din fasa. Bineinteles, nu e deloc usor sa te autosustii dintr-un business atat de mic, iar orice stabilitate financiara pur si simplu dispare, dar speram la zile mai luminoase si pe acest plan.
Un designer preferat.
Nu am un designer preferat, dar admir munca tinerilor designeri romani care isi gasesc, incet-incet, locul, directia, si dau dovada de o creativitate si inventivitate in fata carora ma inclin.
Cum arata casa visurilor tale? Dar coltul ideal pentru cel mai placut sentiment de „acasa” din lume?
Casa visurilor mele se afla undeva intr-un colt de natura, cu o curte generoasa, o gradina si mai si, in perfecta armonie cu mediul inconjurator. Genul acela de case care se autosustin. Dar sentimentul cel mai placut de „acasa” il voi avea intotdeauna in casa in care am crescut, la Sighetu Marmatiei, unde se agata harta-n cui.
Cum arata agenda proiectelor tale in urmatoarea perioada?
Agenda de evenimente de la HOMEproject s-a mai golit, intrucat in aceasta perioada ne focusam mai mult pe oaspetii din tara sau din afara care ne trec pragul pentru a se caza aici. Insa ni s-a umplut agenda „hosteliera”: in cel mult o luna ne vom muta perete-n perete cu HOMEproject pentru a elibera camera in care locuim actualmente si pentru a o include in hostel. Va fi un spatiu gen studio, cu pat matrimonial, inca un pat single, zona de lounge, baie proprie, dressing. In momentul de fata avem doar 2 camere pentru oaspeti, Light Room – camera comuna de 7 paturi (5 single si unul dublu) si Intimate Room – 2 paturi single.