Iarba de pampas – Regina plantelor decorative

Daca ati vazut vreodata un exemplat de iarba de pampas sigur si dumneavostra sunteti de acord ca este una dintre cele mai frumoase si mai elegante ierburi decorative.

iarba de pampas
Deschide Galeria

Iarba de pampas (Cortaderia selloana) este o planta perena originara din America de Sud (Stepa La Pampas), ea este considerata „Regina plantelor decorative”, fiind una dintre cele mai apreciate ierburi decorative. Aceasta planta este foarte aspectuoasa si poate ajunge la o inaltime de peste doi metri.

Florile pot avea doua culori, fie roz fie albe, sunt mari, pufoase si asemanatoare stufului. Infloreste de la mijlocul verii si rezista pana primavara. Aceste plante pot fi niste paravane perfecte sau fundaluri elegante pentru curti si gradini

Plantare

Iarba de pampas se poate planta prin doua moduri: fie prin seminte fie prin rasaduri. Metoda cea mai simpla este, bineinteles, prin rasaduri. Acestea se gasesc la magazinele specializate si pot fi plantate in gradina in orice perioada a anului.

Se sapa o groapa ceva mai mare decat marimea ghiveciului in care este rasadul, se scoata cu grija planta din ghiveci cu tot cu pamnat, se pune in groapa, se acopera si se uda din abundenta.

Distanta minima de plantare este de un metru si jumatate, deoarece la maturitate va creste considerabil iar in cazul in care sunt prea apropiate sa nu se sufoce una pe alta. Durata pana la obtinerea primelor flori este de circa doi-trei ani.

In cazul in care vreti sa plantati seminte trebuie sa stiti ca rasadul se obtine in circa opt saptamani iar perioada optima de semanat in lunile octombrie-decembrie. Locul in care se planteaza trebuie sa fie in plin soare si pe un sol cu o umiditate cu un nivel normal.

Intretinere

In perioada rece a anului iarba de pampas se leaga in snopi, iar partea de jos se acopera cu frunze uscate pentru a-i proteja radacina. Nu este recomandata taierea tulpinilor toamna sau iarna, deoarece acest lucru poate duce la inghetarea radacinii. Tulpinile cu flori se vor tunde tunde in fiecare primavara,pe la jumatatea lunii martie.

Citeste si Glicina – o floare ca o cascada parfumata

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole