fbpx

Idei pentru gradina: aleile din piatra

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Top 100 idei de amenajare de bucatarii moderne

Odata cu trecerea timpului, decorul unei case are nevoie...

Amenajearea unei alei poate reprezenta o modalitate simpla de a da o noua infatisare curtilor sau gradinilor noastre. Aleile au un rol destul de important in aspectul curtii, acestea delimiteaza anumite zone si ne usureaza accesul printre straturile de flori sau legume. Aleile pot adouga personalitate oricarei gradini. Foarte mult conteaza si materialele din care sunt construite, travertinul si lespezile din piatra naturala sunt printre cele mai folosite.

Deschide Galeria

Mariana Bradescu este Business Development Manager la Rock Star Construct (PiatraOnline.ro), aceasta firma fiind principalul importator de piatra naturala din Romania. Mariana a acceptat sa ne impartaseasca cateva sfaturi pentru a-i ajuta pe cei care vor sa-si infrumuseteze curtea cu o alee din piatra.

Care sunt etapele pentru amenajarea unei alei?

"In afara de asezarea placilor sau a lespezilor pe nisip, procedeu care poate genera atat deplasarea placilor, cat si prezenta (nedorita) a nisipului pe incaltaminte, daca vorbim de placi care vor fi montate cu adeziv, se incepe cu un strat de pietris cu piatra concasata (aproximativ 4 cm grosime), la care se poate adauga si un strat de filtru textil sau geotextil, in cazul in care terenul nu este drenat. Daca terenul nu este secat foarte bine, poate aparea sub placa mucegai sau ciuperci. Acest strat de material trebuie presat cu un compactor, pentru cele mai bune rezultate si abia apoi echipa de montaj incepe aplicarea pavajului. Sapa semi-umeda este de dorit in acest caz – o combinatie de nisip cu ciment care va fixa placile de piatra. Poate fi folosit si adeziv, si in acest caz, ne asiguram de rezistenta placii si de stabilitatea sa. In rest, depinde foarte mult de spatiul pe care se lucreaza si caracteristicile sale."

Care sunt cele mai cerute tipuri de alei?

"Cele mai populare materiale pentru aleile din curte sau gradina sunt: travertinul (placile mai mici) si lespezile din piatra naturala (Rhodos, Kavala si Homa). Din categoria lespezi, cele mai populare sunt cele Rhodos (care impresioneaza prin culoare), dar si cele de tip Kavala (e binecunoscuta duritatea acestei pietre), pe cand lespezile Homa sunt alese si datorita culorii (apropiate de caldura nuantelor Rhodos) dar si datorita rezistentei crescute. Pasii japonezi sunt iarasi, cautati in aceasta perioada, pentru ca au forme simple. Pentru o alee sau un drum de acces, se mai poate folosi si piatra cubica."

Care material se potriveste cel mai bine cu gazonul?

"Aici raspunsurile sunt subiective: fiecare client are o anumita preferinta si e importanta si perspectiva de ansamblu a proiectului. Daca preferi o nuanta mai catre galben, a lespezilor Rhodos, probabil ca vei amenaja o gradina mai bogata, mai colorata. Pentru un aspect mai minimalist, pasii japonezi, lespezile Kavala sau piatra cubica pastreaza pastreaza gama coloristica la un nivel simplu."

Citeste si Tendinte in design exterior – amenajarea unei zone de living in gradina

Cat de importanta este bordura unei alei? Aste aceasta o regula?

"In general, bordurile se folosesc atunci cand se delimiteaza doua spatii cu roluri, functii diferite. De exemplu, daca langa alee ai un strat cu flori sau legume, e bine sa ai o delimitare clara. Atunci cand e vorba de gazon sau iarba, nu e intotdeauna necesara o bordura – depinde foarte, foarte mult de tipul de piatra folosit, diferentele intre placi fiind foarte mari."

Care sunt cele mai simplu de montat?

"Pasii japonezi ar fi varianta cea mai simpla. Acestia se plaseaza pur si simplu peste gazon – pamantul trebuie tasat bine inainte, insa e o varianta care nu necesita adeziv."

Cum se intretine o alee?

"In cazul aleilor realizate din pasi japonezi sau lespezi puse aleatoriu prin gradina, nu este necesara o intretinere speciala. Eventual, inainte de a fi aplicate placile, acestea se pot impermeabiliza. In cazul aleilor betonate placate cu piatra naturala, impermeabilizarea este necesara pentru o intretinere frumoasa in timp."

Citeste si Amenajarea curtii – frumusetea inseamna simetrie

Sursa foto pinterest.com

Reclama

Articole noi

Imagini Bucatarii

(adsbygoogle = window.adsbygoogle ||...

Amenajare glam pentru un apartament de 105 mp din Bucuresti

Protagonistul povestei de astazi este un apartament cu trei...

Aspirator nazal bebe: cât de util este și de ce e bine să-l folosești

Fiecare părinte, din păcate, mai devreme sau mai târziu,...