fbpx

Ierburi aromatice pe pervaz: uscare si intrebuintare

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Un apartament de 3 camere modern si functional pentru o familie cu 2 copii

O amenajare functionala, luminoasa, adaptata nevoilor lor, iata pe...

Pervazurile luminoase sunt locuri foarte potrivite pentru plantele aromatice anuale sau perene. Cei care nu vor sa renunte la condimentele lor preferate nici in sezonul rece, isi pot amenaja pe pervaz o mica gradina de iarna. Langa fereastra, putem tine plante si in jardiniere. Pentru astfel de culturi interioare se recomanda busuiocul, maghiranul, rozmarinul, cimbrisorul, tarhonul, patrunjelul, arpagicul. Muscatele parfumate si condurasii pot crea minunate pete de culoare.

Deschide Galeria

Daca ierburile aromatice se dezvolta bine, vom avea o recolta bogata. In cele ce urmeaza va vom da cateva sfaturi pentru pastrarea sau intrebuintarea lor.

Metoda clasica de pastrare a ierburilor este uscarea. Legaturile mici se agata in locuri aerisite, umbrite. In apartamentele moderne insa, gasim putine locuri adecvate pentru uscare. Bucataria sau balconul expus la soare nu corespund acestui scop. Procesul se poate grabi cu ajutorul unor aparate moderne, cuptoarele cu microunde sau aparatele cu aer cald.

Este binecunoscut faptul ca aroma plantelor uscate este mult mai slaba decat cea a plantelor proaspete. De aceea se recomanda congelarea unor cantitati mai mici, singure sau in amestecuri. Sa nu uitam de etichetare! Daca ramanem fara idei pentru cadouri de zile de nastere putem crea opere de arta din plante aromatice. 

Condimente in sticla

Otetul si uleiul preiau foarte usor si rapid substantele aromatice. Florile, frunzele si radacinile proaspete se maruntesc, se pun in borcane si se toarna peste ele otet sau ulei. Se tin doua saptamani in locuri insorite, calduroase. Se agita zilnic. Dupa aceea, uleiul sau otetul se toarna in sticle curate, se inchid, se eticheteaza si se pastreaza in locuri reci si intunecate. Otetul se pastreaza timp indelungat. Uleiul se poate folosi luni de zile. Valabilitatea acestor condimente se verifica prin mirosire. 

Condimente la hibernat 

Ce spuneti de niste provizii de condimente congelate? Plantele maruntite se asaza in recipiente de cuburi de gheata, se toarna putina apa si se pun la congelat. Se folosesc in supe si sosuri diverse. Plantele se pot congela si fara apa. Patrunjelul si mararul congelat se comporta foarte bine. Condimentele congelate se pot consuma timp de un an. 

Articol publicat in cartea Gradina din balcon, Editura Casa

Reclama

Articole noi

Amenajare glam cu accente industriale

“Usa glisanta din sticla transparenta care separa holul de living are dublu rol....

Vrei sa economisesti bani la factura de energie electrica? Inchide usa frigiderului!

Cel mai mare risipitor de energie electrică din bucătăria...

Cum alegi lenjeria de pat? Materiale și dimensiuni

Alegerea lenjeriei de pat pentru casă este o decizie...

Cum trebuie folosit aerul condiționat pe caniculă?

O atmosferă confortabilă acasă înseamnă să nu setezi aparatul...

Amenajare scenografica in nuante de crem si auriu

Povestea amenajarii acestui apartament de 110 metri patrati din...