Imprimeurile sunt motive decorative imprimate pe diferite materiale. In designul interior intalnim imprimeuri pe mobilier, decoratiuni, dar si pe anumite elemente care compun camera, cum ar fi peretii sau pardoseala.
Datorita acestor motive decorative si a coloristicii, obiectele cu imprimeuri ofera dinamism incaperii, dau viata. Un efect pe care ni-l dorim pentru a evita monotonia nuantelor simple sau cand vrem sa facem o schimbare fara prea multe costuri.
Exista o vasta varietate de imprimeuri, pornind de la simple forme geometrice pana la cele inspirate din natura, de la cele simple, in doua culori pana la cele multicolore. De obicei oamenii evita sa foloseasca imprimeurile in decoratiunile interioare din teama de a nu obtine un efect obositor si incarcat prin asocierea lor gresita sau prin folosirea in exces. Iti trebuie, intr-adevar, putina imaginatie si indrazneala ca sa dai casei imaginea pe care o vezi in revistele de design interior, dar nu trebuie sa fii neaparat specialist.
In primul rand, stabileste de la inceput ce stil vrei sa abordezi, dar mai ales tine cont de tipul incaperii. Astfel, mai mult iti vei permite imprimeuri multicolore, indraznete in living si mai putin in dormitor, unde sunt potrivite mai mult cele florale, romantice, cu o cromatica simpla.
Iata un exemplu de living care abunda in culori prin imprimeurile alese. Alegere indrazneata, dar echilibrata. Jocul dintre culorile neutre si cele puternice este pastrata armonios in toata incaperea. Centrul de interes este, fara indoiala, canapeaua, a carei culori puternice este echilibrata de combinatiile de alb-negru, accentele din perdea si decoratiunile de pe rafturi si perete.
La polul opus, acest dormitor care impune prin destinatia lui alegerea unui print simplu, cu o singura culoare – albastru, potrivit pentru a crea efectul de liniste si odihna. Totusi, se pastreaza scopul folosirii imprimeului, acela de a stinge monotonia, in acest caz a nuantelor neutre. Echilibrul este obtinut prin tablourile de pe perete.
Un alt secret este sa folosesti imprimeurile doar pe un loc, pe un obiect pe care vrei sa-l scoti in evidenta si va fi centrul de interes. Aici se va gasi culoarea principala care ”dirijeaza” armonios restul incaperii. Aceasta este reteta cea mai sigura, dar poti folosi printuri pe mai multe obiecte din camera, important e sa nu exagerezi si sa pastrezi aceleasi nuante pentru a nu crea discordanta.
Aici accentul cade pe scaune, in mod sigur sunt primele obiecte pe care le privim. Printul floral multicolor este echilibrat cu accente de galben de pe masa.
Si marimea camerei dicteaza alegerea printurilor. Daca in spatiile mari poti sa indraznesti la culori puternice ca turcoaz, rosu, un tapet cu flori supradimensionale sau un covor multicolor, in spatiile mici poti sa creezi profunzime si aerisire numai prin imprimeuri simple sau cele care creeaza efecte vizuale de miscare, cum ar fi dungile.
Exemple in acest sens sunt aceste doua livinguri. Prin generozitatea spatiului, primul permite alegerea unor perdele si perne cu imprimeuri multicolore si contrastante, al doilea un tapet cu flori supradimensionale.
Daca spatiul e mic, asta nu inseamna ca si obiectele cu imprimeuri trebuie sa fie mici. Dimpotriva, vei crea mai mult efectul de deschidere cu un covor mare, dar care sa contina dungi sau culori simple, ca in exemplul de mai jos.
foto: pinterest