Am vorbit si vom continua sa vorbim despre bucatariile mici aici, la Povestea casei, pentru ca ele sunt o permanenta sursa de inspiratie. Astfel de bucatarii au un farmec aparte; desi deseori ne simtim frustrati din cauza celor cativa metri patrati pe care ii avem la dispozitie, spatiul dedicat gatitului se poate transforma intr-o experienta unica si placuta. Cuvantul cheie este adaptarea.
In mod evident, lipsa spatiului iti va limita optiunile de amenajare. Dar asta nu inseamna ca solutiile pe care le vei gasi nu vor fi cele potrivite. Difera doar abordarea. De exemplu, intr-o bucatarie mica iti va fi greu sa instalezi o insula de bucatarie pentru ca practic nu-ti va mai ramane deloc spatiu. De asemenea, evita sa incarci prea mult incaperea cu mobilier masiv sau inalt. Bineinteles ca nu vei lasa bucataria goala, doar ca in locul dulapurilor tip soldat poti opta pentru rafturi suspendate si etajere care sa preia o parte din depozitare fara a incarca spatiul prea mult.
Culorile sunt placute, insa evita-le pe cele stridente. Alege albul ca nuanta de baza si adauga pete de culori discrete care sa inveseleasca spatiul: o fata de masa colorata sau un set de cesti colorate. Daca ai ales albul pentru mobilier, adauga accente de negru; este o alegere clasica care impacteaza mereu si aduce un plus de eleganta.
Lemnul este poate cel mai utilizat material in amenajari. Si tu poti alege o pardoseala din lemn pentru bucatarie, insa tine cont de micile incidente care se pot intampla. De aceea, poti alege mai degraba un parchet laminat sau placi ceramice pentru ca se vor curata mai usor si te vor scuti de batai de cap. De asemenea, blatul de lucru il poti alege din lemn pentru un efect armonios alaturi de albul mobilierului.
Lumina, atat naturala cat si cea artificiala este foarte importanta pentru orice camera, iar pentru bucatarie cu atat mai mult. Asigura un iluminat general din tavan si apoi lumina de accent pentru zona blatului de lucru. Daca masa pentru dining se afla tot in bucatarie, poti lua in considerare si un corp suspendat asezat deasupra mesei.
Cand ai de-a face cu un spatiu mic, trebuie sa iei in calcul orice colt care iti poate fi de folos, cum ar fi spatiul de deasupra frigiderului. Foloseste-l cu incredere pentru depozitare. Si pentru ca tot am pomenit de frigider, alege electrocasnicele pe masura bucatariei tale si cel mai important nu incarca blatul sau masa cu ele. Pastreaza-le la indemana doar pe cele pe care le folosesti des.
Acum, nu-ti mai ramane decat sa te apuci de amenajat. Tine cont de sfaturile de mai sus si decoreaza-ti bucataria pentru a te bucura de fiecare data cand gatesti sau iei masa cu cei dragi.
Sursa foto: estiloydeco.com